Spiller heller banning enn bønn på radio
Knut Arild Hareide reagerer på at NRK P3 ikke sender populær lovsangsmusikk når låt med banning topper spillelisten. Musikkeksperter mener kristen musikk treffer for få.
«Når topplisten til P3 er toppet av låten «Fy faen» bør de vel kunne slippe til litt kristen musikk i riksradioen også?» spør KrF-leder Knut Arild Hareide.
«Artig at det er bandet til Acta Lovsangsskole som nå topper listen over nedlastninger på iTunes. Ikke så artig at NRK så vidt jeg kan se ikke lister Acta på noen av sine kanaler», skrev KrF-leder Knut Arild Hareide på Facebook i forrige uke helgen.
– Det er gledelig å se at mange laster ned kristen musikk. Acta lovsangsskolen har levert gode sanger i mange år nå, skriver Hareide i en e– post til Dagen.
Les også: Lovsangsalbum topper iTunes
– Ingen konspirasjon
Mangeårig musikkjournalist Asbjørn Slettemark, som blant har jobbet for både NRK og TV2, mener eksplisitt kristen musikk er en subsjanger på linje med mange andre.
– På store, brede kanaler vil slike sjangre ha vanskeligere med å nå gjennom, enten det er satanistisk black metal eller kristen musikk, sier Slettemark til Dagen.
Han legger til at han kjenner P3-systemet godt og vet at de ser etter artister som er på vei til å slå gjennom overfor et bredt og ungt publikum.
– Det er ikke noen antikristen konspirasjon som styrer dette, sier han.
– Hvis det er en god nok poplåt som treffer godt nok, kan den slå gjennom.
Irriterer venner
En annen erfaren musikkjournalist, som har vært åpen om at han selv setter pris på lovsangsmusikk, er rådgiver Dirik Søderlind i Human-Etisk Forbund.
– Jeg satt faktisk og hørte på Impuls da du tok kontakt, sier Søderlind til Dagen.
Selv er han overbevist ateist, men han er interessert i kristendom og opplever at lovsangsmusikken gir et blikk inn i kristne miljøer.
– Dessuten er det en fantastisk måte å irritere venner og kolleger med musikk, smiler han.
Les også:
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Fordommer
Søderlind mener Knut Arild Hareide har urealistiske forventninger når han tar til orde for at rikskringkasteren bør presentere bredden i norsk musikk.
– P3 skal være en kanal for kommersiell pop. Den kjennetegnes av et «minste felles multiplum», altså det man tror kommer til å slå an best. Musikkanalene i Norge har egentlig aldri gjenspeilt det som skjer i bredden, sier Søderlind.
Han påpeker at noe av den norske musikken som har fått størst oppmerksomhet i utlandet, som forskjellige former for ekstremmetal, sjelden spilles på radio.
– Basert på erfaringene dine som musikkjournalist: Hvilke forklaringer ser du på at kristne artister ikke når bredt ut?
– Noe av det handler om kvalitet. Dessuten har man bygd seg en subkultur hvor kristne spiller for kristne med et kristent budskap. Noe av formidlingen kan også være banal. Men det handler nok også om fordommer mot kristne.
LES: – Gud fortjener mer enn annenrangs musikk
Utfordrer NRK
Generelt er Søderlinds inntrykk likevel at artister med kristne tekster innenfor forskjellige sjangre i større grad enn før blir lyttet til også av mennesker som ikke deler troen deres.
– Det oppfattes ikke så klamt som det gjorde tidligere og er blitt mindre belastende å være kristen, sier han.
Olav Solvang har lang fartstid som musikkjournalist i Vårt Land. Han mener en del lovsang kan bli for ensformig og intern til å nå et bredere publikum. Dessuten understreker at han at kvaliteten varierer der som i alle sjangre.
– Men det finnes veldig mye kristen musikk som er bra. NRK P3 og andre har en jobb å gjøre med å gjøre seg kjent med dette, sier Solvang til Dagen.
Da Dagen tar kontakt, sitter han akkurat og lytter til den nye platen til Harald Høidahl, som ble intervjuet her i avisen i forrige uke.
– Den holder høyt nivå, synes han.
LES: Høidahl forener kristne i lovsang
Mindre eksotisk
Gjennom årene har Solvang sett mange artister med en kristen profil slite med å komme gjennom lydmuren, ikke minst i NRK. Når det gjelder lovsang, mener han artister som David André Østby og Jesus Loves Electro leverer varer som hadde fortjent et større publikum.
– Ser du noen forklaring på at de ikke blir spilt?
– Det er rart med det: Andre religioner og ytringsformer virker litt mer eksotisk enn klassisk kristendom. Fortsatt er det en del fordommer når det gjelder kristen lovsang, som noe sært og sekterisk, sier Solvang.
LES: Ønsker ikke datostemplet lovsang
Avviser boikott
Mats Borch Bugge, musikksjef i NRK P3, sier at han ikke nødvendigvis ser noen sammenheng mellom Hkeems gigantiske hit og låtene fra «Mysteriet», annet enn at uttrykket «fy faen» anses for å være vovet blant flere i Norge - også kristne.
– Er det bevisst at dere utelukker musikk med kristent innhold i P3?
– Nei, overhodet ikke. Vi vurderer fortløpende ny musikk for spillelistene våre, sier Bugge.
– Når et album topper iTunes, som må kunne ses som en indikator på at det er en viss interesse rundt musikken, er det ikke da litt merkelig at ingen av sangene har vært å høre på noen av NRKs radiokanaler?
– I grunnen ikke. iTunes er ett av flere parametre for å måle interessen rundt låter, og det er stadig musikk som topper listen der men som likevel aldri spilles på radio. Det er altså ikke nødvendigvis noen sammenheng mellom hva som topper iTunes og hva vi i NRK P3 velger å spilleliste.
– Kommer dere til å spille en låt fra albumet «Mysteriet» nå i etterkant?
– Basert på en gjennomlytting, vil jeg ikke tro at vi velger å spilleliste noen av låtene fra «Mysteriet», men som sagt vurderer vi fortløpende ny musikk for spillelistene våre.
LES: Salmesang blir turistmagnet