Nylig fikk forskeren Karianne Vrabel prisen «Årets Doktorgrad 2010» av Norsk Psykologforening for sitt arbeid der hun påviser at stadig flere blir bedre av behandling mot spiseforstyrrelser. Foto: Unni Tobiassen Lie

Spiseforstyrrelser kan kureres

- Man har ment at det ikke har vært mulig at personer med spiseforstyrrelser kan bli friske, men det viser seg altså at de kan bli det, sier forsker Karianne Vrabel ved Modum Bad.

Publisert Sist oppdatert

Modum Bad vekker internasjonal oppsikt med en studie som påviser gode resultater med behandling av spiseforstyrrelser. Virksomheten legges nå om så flere kan få hjelp.
Til nå har mange ment at det ikke er mulig å bli frisk fra spiseforstyrrelser. Forskning og behandling ved det diakonale psykiatriske sykehuset Modum Bad vekker oppsikt. To av tre pasienter blir enten helt friske eller bedre av behandling mot spiseforstyrrelser.

Årets doktorgrad

Nylig fikk forskeren Karianne Vrabel prisen «Årets Doktorgrad 2010» av Norsk Psykologforening for sitt arbeid der hun påviser at stadig flere blir bedre av behandling mot spiseforstyrrelser.
- Overraskende mange blir bedre eller helt friske etter behandling, sier psykolog Vrabel.

Gode resultater

Hun deltar i behandlingen av pasienter ved Modum Bad, men vil ikke fastslå at den kristne behandlingsinstitusjonen har et bedre tilbud enn andre til denne pasientgruppen. Likevel påviser hun at resultatene er gode ved klinikken i Vikersund.
- Vi har fulgt opp pasientene over tid, fra innleggelse til fem år etterpå, og den største endringen skjer mens pasientene er innlagt, sier hun til Dagen.
Det tyder på at pasientene mestrer spiseforstyrrelsene helt eller delvis også over tid, men Vrabel ønsker ikke entydig å tilskrive resultatet behandlingen på Modum.
Den prisbelønte studien hennes har vekket internasjonal oppsikt, med publisering blant annet i Journal of Abnormal Psychology i USA. Mer anerkjennelse kan det bli når hun framover skal bruke en del av sin tid på å forske på hvordan det har gått med de samme pasientene tolv år etter innleggelsen ved Modum Bad. Dette arbeidet regner hun med å være ferdig med i løpet av et par år.
Hun vektlegger at den prisbelønte studien måler hvordan det går med pasientene over tid uten å sammenligne den med andre institusjoners pasienter.
- Men i seg selv viser studien til viktige resultater, for det har vært så mye pessimisme knyttet til denne pasientgruppen. Man har ment at det ikke har vært mulig at de kan bli friske, men det viser seg altså at de kan bli det, sier Vrabel til Dagen.

Overgrepsbakgrunn

Hun er ansatt ved Forskningsinstituttet ved Modum Bad og deler æren for prisen med forskergruppa ved institusjonen.
- Dette beviser at forskningen vår holder høy vitenskapelig internasjonal standard, sier hun på Modum Bads eget nettsted.
Vrabel er den første som har påvist at pasienter med overgrepsbakgrunn og unnvikende personlighetsforstyrrelser påvirker spiseforstyrrelser over tid.
Om overgrepsstatistikken er dyster, er helbredelsesstatistikken i ferd med å bli hyggelig. Karianne Vrabel har intervjuet 77 personer som fikk behandling ved Modum Bad mellom 1998 og 2001 for langvarige og alvorlige spiseforstyrrelser. Pasientene var gjennomsnittlig 30 år gamle og hadde fått behandling lenge før de kom til Modum Bad, men uten særlig gode resultater. To av tre hadde bedret seg over en femårsperiode, og hele 40 prosent ble helt friske og holdt seg friske fem år etter innleggelsen. De øvrige viste varig bedring.

Nytt prosjekt

Vrabel er ikke bare forsker, men behandler også pasienter selv på Klinikken ved Modum Bad. Påvisningen av sammenhengen mellom overgrep og spiseforstyrrelser fører nå til at avdelingen for spiseforstyrrelser ved Klinikken justerer sitt behandlingsopplegg for pasienter med slike lidelser, og Vrabel er direkte involvert i dette.
Det nye forskningsprosjektet, der hun vil finne ut hvordan det går med de samme 77 pasientene 12 år etter innleggelsen, har såvidt startet.
- Dette blir en unik studie i internasjonal sammenheng, sier hun til Dagen.

-DAGEN

Powered by Labrador CMS