Spør biskop Thomas om råd
Mellomkirkelig råd utarbeider en veileder til ansatte i Den norske kirke som besøker trossøsken i andre land. – Nyttig, sier sokneprest.
Biskoper på solidaritetsreise eller studietur. Menigheter som besøker vennskapskirker eller norsk misjons- og nødhjelpsarbeid. Medarbeidere som reiser utenlands på kurs, konferanser og møter: Ansatte i Den norske kirke reiser iblant til andre land i forbindelse med arbeidet sitt.
Mellomkirkelig råd er i ferd med å avslutte arbeidet med en veileder som skal inspirere til besøk i søsterkirker, men også gi praktiske råd om hvordan reiser skal planlegges og gjennomføres. Veilederen er blitt til i samarbeid med Bispemøtet, ut fra erfaringer fra reiser sammen med Samarbeid menighet og misjon (SMM) og Kirkens Nødhjelp.
– Vi har tenkt på dette lenge, sier Berit Hagen Agøy.
Hun har vært generalsekretær for Mellomkirkelig råd i ti år og omtales iblant som «utenriksminister» i Den norske kirke.
– Justeres ved behov
Agøy forteller at veilederen skal være «et levende dokument» som ligger på Den norske kirke sin intranettside.
– De som reiser kan bruke den, og den skal justeres ved behov.
Hun forklarer at veilederen særlig er ment for de som planlegger og deltar på reiser i regi av Den norske kirke. Den omtaler valg av reisemål og sammensetning av delegasjoner.
– Vi vil ha refleksjon, sier hun.
Glasnost
Tom Martin Berntsen, sokneprest i Landvik og Eide menigheter i Grimstad, har vært mange ganger i Egypt, men har også besøkt Cuba, Israel og Baltikum gjennom menighetens misjonsprosjekter.
Han tilegner seg kunnskap gjennom å reise, treffe folk, lytte og lese.
– Har du gjort noen tabber på dine reiser?
– Sikkert, svarer Berntsen umiddelbart.
Han forteller om en reise til Baltikum i glasnost-tiden. Glasnost betegner oppmykningen innen politikk og økonomi som ble medvirkende til at Sovjetunionen ble oppløst i 1991.
– Vi trodde vi at vi skulle frelse en hedensk del av verden, men vi møtte mye levende trosliv. Holdningen vår, at vi trodde vi hadde svaret, lærte vi en god del av.
– Må vente
I Egypt, som er nåværende samarbeidsland, har Berntsen lært seg å ta av seg på beina når han går inn i en koptisk kirke.
– Vi ser også at religionsutøvelsen til muslimene kan være mer genuin enn i våre evangeliske kirker. Dette må vi ha ærbødighet overfor, sier han og gir et eksempel:
– Når drosjesjåføren ikke er ferdig med å be, må vi bare vente.
Soknepresten ser behov for en veileder.
– Ja, det kan absolutt være nyttig. I Egypt må vi ikke gi næring til spenningen som eksisterer mellom muslimer og kristne. Vi har alltid måttet spørre vår venn, biskop Thomas, om hvordan vi kan opptre slik at vi ikke kaster bensin på det bålet.
Vil ha oversikt
Dagen har sett den nesten ferdige veilederen. Her vises det til at pastoral- og solidaritetsbesøk er fremhevet som et viktig satsningsområde i strategien for Mellomkirkelig råds arbeid for tros- og livssynsfrihet i 2019-2021.
Ifølge veilederen ønsker Mellomkirkelig råd oppdaterte oversikter over alle reiser på bispedømmenivå og nasjonalt nivå.
Agøy forklarer at grunnen til det er at noen av bispedømmene har samarbeid med den samme kirken utenlands uten at det er koordinert.
– Vi ønsker å få en fellessamtale med bispedømmene om hvem som samarbeider med hvem, for eksempel i Etiopia og Storbritannia. Slik kan samarbeidet bli mer systematisk og strukturert og det blir lettere å planlegge.
Agøy illustrerer:
– Når vi har oversikt, kan vi registrere om det er lenge siden noen i Den norske kirke har vært i Pakistan, og vi kan sjekke om vi har planlagt et besøk.
– Levende fellesskap
Veilederen kommer i en tid der miljøavtrykk står høyt på agendaen.
– Det er viktig å holde fast på at kirken er et levende fellesskap av troende mennesker. Noen ganger må vi møtes. For kristne som lever i utsatte områder er det særlig viktig å få solidaritetsbesøk.
Mange steder i verden er kristne i en sårbar situasjon. I veilederen blir de reisende anbefalt å være forsiktige med å publisere bilder og navn på sosiale medier. – Kjenner dere til at dette har vært et problem når medlemmer av Den norske har vært på reise?
– Jeg kjenner ikke til noen konkrete eksempler hvor vi har fått beskjed om at det er gjort skade, men vi har sett at folk som har reist har tatt bilder av barn og andre der vi har tenkt at det kunne ha blitt et problem.
– Må koordinere
Knut Hallen, daglig leder i SMM siden våren 2008, er på årlige turer utenlands sammen med misjonsrådgivere fra de elleve bispedømmene i Den norske kirke.
– Vi ser på arbeidet til de enkelte misjonsorganisasjonene og rullerer på landene de jobber i. En misjonsrådgiver skal ut hvert tredje år, og jeg pleier å være med på det meste.
Hallen ser behov for å koordinere reiser utenlands og besøk utenfra.
– Når det kommer gjester for eksempel fra Nepal, bør vi ut fra et ressursperspektiv bli flinkere til å spre informasjon og koordinere besøket så flere kan møte dem som kommer. Det vil styrke den globale og misjonale identiteten til Den norske kirke og berike måten vi er kirke på her.
– Skal skrive mer
Veilederen er ikke helt klar. Agøy forteller at ett av punktene det skal skrives mer om er de praktiske spørsmålene knyttet til kultur og tradisjon: Hvordan skal en kle seg, skal en hilse på en person av motsatt kjønn? Er det en rangordning en må forholde seg til?
– Vi ser at det trengs. Nordmenn kommer fra en kultur hvor vi for eksempel går mer hverdagslig kledd. Dette er en av tingene som reisende må forberede seg på, særlig i møte med kirkeledere.
Agøy sier at gjester fra Den norske kirke i andre land også må være bevisste på politiske forhold.
– Vi har utarbeidet et dokument som gjelder Israel og Palestina og omhandler hvordan en skal opptre hvis en reiser i okkupert område. Vi vil referere til dette dokumentet i veilederen.