Spørsmål fra konen ble viktig for Ulsteins valg
Veien fra Salem til statsrådskontoret er ikke så lang som den kan virke.
De siste månedene har fungerende KrF-leder Dag-Inge Ulstein fått både ris og ros for sin håndtering av uroen i partiet.
I denne ukens episode av Dagen-podkasten Tore og Tarjei snakker han både om å stå opp for det man mener, om likheten mellom å være ungdomsleder og å være politiker, om å dirigere kor og om Rosa kompetanse.
Han er mest kjent som politiker, men Dag-Inge Ulstein var over 30 år da han entret den politiske arenaen. Før det hadde han brukt mye av tiden sin i kristent barne- og ungdomsarbeid i Misjonssambandet.
Til podkast-intervjuet tok jeg med meg et utvalg bilder i studio, og ba Ulstein kommentere disse.
Generalforsamling i NLM
På det første bildet ser vi en shortskledd Dag-Inge Ulstein som dirigent for et stort barnekor. Anledningen var Misjonssambandets generalforsamling i Bergenshallen i 2009. På denne tiden hadde Ulstein i mange år vært involvert i barne- og ungdomsarbeidet i Salem.
I 2003 var han både dirigent og produsent da koret Laudate kom med albumet «Streets unknown». Koret hadde rundt 150 sangere.
På denne tiden deltok gjerne både 600 og 700 unge mennesker på Salems møter. I perioder ble det for lite plass i bedehuset, så lørdagsmøtene måtte flyttes til Johanneskirken, den største kirken i Bergen.
Ulstein forteller at han var involvert i sang og musikk helt fra han var liten, og at han i barndommen i Solevåg på Sunnmøre kunne stå på en krakk og dirigere bordverset.
Gamle Salem
På det neste bildet ser vi Ulstein sitte i andre etasje i lokalene som nå tilhører DELK Bergen. Salem flyttet inn i nye lokaler i 2009, og Ulstein var sentral i den prosessen.
På bildet, som er tatt noen år tidligere, sitter han sammen med noen av smågruppelederne i forsamlingen. Når han ser omgivelsene, forteller Ulstein at noen av de eldste i Salem på denne tiden hadde minner fra da Kina-misjonæren Marie Monsen var med på bønnemøter i akkurat dette rommet.
Sexolog
Så hopper vi noen år nærmere vår egen tid. I mai 2015 hadde Kristelig Folkeparti landsmøte i Trondheim. Et par år før hadde Ulstein begynt som politisk rådgiver for byråd Filip Rygg. Senere ble Ulstein selv byråd.
Nå var han toppkandidat for Bergen KrF. I intervjuet med VG ble han presentert under overskriften «Han er KrFs toppkandidat i Bergen: - Sex er det beste som finnes».
Slik gikk det altså til at Ulstein, som vokste opp i Misjonssambandet, som ble gift og fikk barn tidlig, som altså har dirigert kor og vært ungdomsleder i Salem, ble omtalt slik: «Med bakgrunn som artist og sexolog vil noen kunne hevde at han ikke passer inn i KrF. Det er han selv helt uenig i.»
Ulstein ledet i en periode Haraldsplass Kurs og Samtale, og skrev blant annet i Bergens Tidende om samlivsrelaterte spørsmål. Han hadde også tatt noen kurs som gjorde at sexolog-tittelen her kom i bruk. Koblingen mellom sex og politikk, og ikke minst KrF, ga gjennomslag.
Med i regjering
Det neste bildet er fra Slottsplassen. 22. januar 2019 ble Dag-Inge Ulstein utviklingsminister i Erna Solbergs regjering. Det er stykke vei fra ungdomsmøter i Salem til statsråd på Slottet, konstaterte jeg. Ulstein ville heller betone likhetene.
– Det slår meg hvor mye bakgrunnen, verdiene og erfaringen har betydd, svarte han.
Med den bakgrunnen han hadde, hvor jobb og fritid ofte gled over i hverandre, var ikke overgangen til en nokså altoppslukende politisk tilværelse fullt så stor som den kunne ha vært.
– Det er ingen jobber som er så krevende og komplekse som ungdomsarbeid. Det står ordentlig respekt av det. Det er så mange forventninger, sier Ulstein i dag.
Valgkamp på friskole
På det neste bildet er det valgkamp. Det har blitt høsten 2021, og Dag-Inge Ulstein er på besøk på Framnes Kristne Vidaregåande skule i Norheimsund i Kvam.
I sin tid var Ulstein selv elev på en lignende internatskole, Vestborg på Stranda på Sunnmøre.
Ulsteins engasjement for friskoler handler om prinsipielle forhold knyttet til foreldrerett. Men han peker også på mulighetene som følger av å ha et personal som er «dedikert til å møte oss som hele mennesker, der troen kan ha en naturlig plass».
Det var også i videregående-tiden han fikk besøke misjonsprosjekter som tente engasjementet for bistand hos ham.
– Tror du debatten om verdispørsmål i våre dager fører til at flere kristne foreldre vil velge friskoler for barna sine?
– Det snakkes om en konservativ bølge med unge menn. Men noe av det jeg merker tydeligst er strømninger som på ingen måte bare handler om unge, konservative menn, sier Ulstein.
Han snakker om en pendel som har gått så langt i en retning, motsatt vei av det KrF står for, at det er behov for, og rom for, å gi tydeligere beskjed.
Vaksiner
Så er vi på statsrådskontoret, og Ulstein er i et digitalt møte fra pandemitiden. Sammen med helseministeren i Sør-Afrika ledet han i en periode et internasjonalt arbeid med å fordele vaksiner, medisiner og diagnostisk utstyr.
Samtidig som det vil oppleves spesielt å stå i en så bredt sammensatt internasjonal sammenheng, peker Ulstein også på bildet av Hans Nielsen Hauge som hang på veggen like ved dataskjermen.
– Alle de vi møtte, er helt vanlige folk. Du kan kjenne på utrygghet i sånne settinger, men det er også veldig meningsfullt.
Symposium
På det neste bildet står Ulstein på talerstolen under Oslo Symposium 2021. To år tidligere ble daværende KrF-leder Knut Arild Hareide buet på da han kritiserte Donald Trump på Oslo Symposium.
Men Ulstein avviser fullstendig at det var et pliktløp for ham å stille samme sted. Tvert imot gleder han seg til å være med neste gang.
– Vi må anerkjenne hva sekulariseringen av samfunnet gjør med oss, sier han.
Samtidig påpeker Ulstein, med referanse til den svenske forfatteren Magnus Malm, at om en lever som om Gud ikke finnes, kan en ikke gi politikerne all skyld for samfunnsutviklingen.
Regnbueflagg
Så kommer vi til et bilde hvor statsråd Ulstein står i statsministerboligen foran to regnbueflagg. Anledningen var presentasjonen av regjeringens handlingsplan mot diskriminering basert på seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk og kjønnskarakteristika.
– Er dette et område hvor KrF tjener på å markere tydeligere front? lurer jeg på.
Ulstein svarer bekreftende, og viser samtidig til at vi her snakker om flere tematikker.
Når det gjelder Rosa kompetanse i skolen, mener han KrF har sagt tydelig at det ikke finnes noe biologisk faglig fundert grunnlag for å hevde at det finnes flere enn to kjønn. Samtidig er han opptatt av ordene ha bruker og måten han møter folk på skal signalisere respekt.
Han frykter at mange, i ønsket om å skjerme en sårbar gruppe, ender opp med å bli utsatt for noe som kan være svært skadelig. Ulstein omtaler kjønnsskifte og irreversible operasjoner som en trend, og peker på konsekvensene dette har særlig for mange unge jenter.
For Ulstein er dette et av flere dilemmaer der KrF står ganske alene på Stortinget, og der de derfor vil markere sine egne standpunkter tydelig.
Bollestad
Det siste bildet jeg hadde med i studio var et bilde fra i fjor høst. Der ser vi en munter ledertrio i KrF, med nestlederne Ulstein og Lindtveit Røse og daværende partileder Olaug Bollestad.
I det siste har Ulstein i flere intervjuer fortalt om to-kaffen på Stortinget, hvor stemningen skal være bedre enn man kan få inntrykk av gjennom den offentlige omtalen av det indre livet i partiet.
Samtidig er det ingen tvil om at de siste månedene har satt sine spor.
For sin egen del har han blitt mer opptatt av å ikke være redd for hva andre måtte tro eller mene, av hva som gir «likes» eller av hvem som tror på en historie.
Ulstein forteller at et spørsmål fra konen Ingjerd var viktig i hans egen prosess med å si ja til å bli partileder. Hun spurte om han egentlig var så sikker på at han ikke skulle ta på seg vervet. Dette var like etter at han hadde vært på NRK hos Fredrik Solvang og sagt at det ikke var aktuelt å bli partileder.
Men ansvarsfølelsen ble vekket, forklarer han i dag.
Verdikamp
Da jeg til slutt spør om det er mulig for KrF å vende tilbake til den oppsiden av sperregrensen uten å måtte gå på akkord med viktige verdisaker for partiet, som for eksempel abortmotstand, advarer Ulstein mot å sette opp falske motsetninger.
Han viser til at han bare i løpet av den siste drøye uken har debattert blant annet dødshjelp, og være alene om sitt standpunkt i NRK-studio.
Ulstein mener det er løgn at de foreslåtte endringene er moderate, og mener vi på flere områder står oppe i viktige verdikamper.
Ved siden av abort og dødshjelp gjelder det også områder som rus og friskoler. Her mener han det gjelder å sette KrFs verdier i arbeid.
– Vi må våge å være tydelige og å stå for noe. Hvis vi ikke er gjenkjennelige når vi snakker om verdier, hvorfor skulle vi da være til? Da kan du velge mange andre partier. Dette er det flere som ser og omfavner, og det er ikke noe nytt etter i sommer, sier Dag-Inge Ulstein.