Spørsmål som bro til tro
Indremisjonen må være der folket er.
Dermed ser det ut for at ImF har lykkes i å etablere en ny fellesarena hvor de kan både inspirere og mobilisere. Det er av høy verdi. Både i fjor og i år var trosforsvar det mest populære av de 12 såkalte nettverkene i konferansen.
Den relativt lave snittalderen på dem som deltar i dette nettverket forteller nok noe om at en del unge kristne opplever et behov for å kunne gjøre bedre rede for hvem og hva de tror på. De lever i en tid hvor de vet at de blir stilt til regnskap for sin tro på mer eller mindre jevnlig basis.
Anne Solfrid Brennhovd arbeider i Damaris Norge. Mange av Dagens lesere vil dra kjensel på henne som en av flere dyktige skribenter fra Damaris i Kulturnotat-spalten. Brennhovd studerer populærkulturen i arbeidet sitt.
Det innebærer blant annet analyser av filmer og tv-serier for å forstå hvilke impulser og premisser unge nordmenn forholder seg til. Med både kompetanse og innlevelse oppsummerte hun fredag noen av sine observasjoner i følgende fem punkter:
1. Troen er relativisert og privatisert.
2. Begrepet «synd» er byttet ut med «skam».
3. Vitenskapen har blitt «religion».
4. Sannhet er subjektivt.
5. Mange unge har mistet troen på fremtiden.
Alle disse observasjonene fortjener grundig drøftelse. Og Brennhovd peker blant annet på at dagens unge er mer villige til å snakke om tro enn foreldregenerasjonen deres var.
Under spørsmålsrunden etter seminaret i går ble det blant annet snakket om at kristne ikke må være så redde for å avsløre at de ikke sitter på alle svarene, og at det ikke er noe mål å gi inntrykk av at man har alle svarene, selv før spørsmålene er stilt.
Likegyldighet er antakelig den største trusselen mot kristen tro i dagens Norge. Utfordringen er ikke først og fremst knyttet til knallhard ateisme. Tradisjonell kristen tro strever med å nå frem i mylderet av impulser, og ikke minst har vår samtidig vanskelig for å akseptere kristendommens budskap om at Jesus ikke bare er en vei til Gud, men at han er veien.
Anne Solfrid Brennhovd pekte i går også på at mange av lovsangene som er skrevet for barn og unge i dag ikke inneholder budskap om korset og om soning for synd, men kun om at du er elsket av Gud som du er. Dette, mente Brennhovd med rette, innebærer å underslå sannheten om mennesket.
Bjørn Hinderaker er høgskolelektor ved NLA Mediehøgskolen Gimlekollen og tilknyttet Damaris Norge. Han må regnes som en av Norges fremste fagfolk innen trosforsvar. Under seminaret fredag formiddag understreket han blant annet at kristne som skal forklare troen sin aldri må ty til manipulasjon, men at man heller må våge å være transparente og overbevisende.
Han pekte på hvordan nyateismen tvinger moderne kristne til å tenke gjennom hva man tror på, og understreket at både nyateister og andre har rett til å be kristne om en begrunnelse for troen. De kan til og med ha gode grunner til å være skeptiske, sa han.
Bibelskolelærer Ole Magnus Breivold er i år som i fjor bibeltimeholder under lederkonferansen. Fredag morgen snakket han om Bibelens Jona som en antihelt. Han illustrerte det trosdramaet Jona befant seg i, og sa blant annet at det å følge Jesus handler om mer enn kunnskap og teologi.
Dette må ikke forstås i motsetning til ønsket om en god og solid apologetikk. Derimot kan apologetikkens ærlighet veves sammen med erkjennelsen av at Gud også er et mysterium for oss. Forsøk på å underslå dette vil i et moderne kunnskapssamfunn ganske raskt bli avslørt som bløff.
Indremisjonen må være der folket er. Gjennom lederkonferansen har ImF-erne fått en ny og verdifull møteplass som kan hjelpe til med akkurat det.