Stadig færre i Japan begår selvmord

Tallet på selvmord i Japan har gått ned åtte år på rad. En norsk misjonær opplever at japanere får livslysten tilbake når de blir sett og hørt.

Publisert Sist oppdatert

Kari Opperud har vært misjonær for Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) i Japan siden 1980. Hun har hatt en god del samtaler med folk som hadde tenkt å ta selvmord.

– Det har vært sterkt å oppleve at folks liv er blitt reddet gjennom samtale, sier Opperud til Dagen.

Sterkt eksempel

Hun skriver på sin blogg om selvmord i Japan, og har et sterkt eksempel på hva som skjedde i 2017.

– Noen ganger er jeg blitt vekket av telefon fra fortvilte mennesker om natten. Senest i fjor var det en person som satt med pillene foran seg. Vedkommende fikk det for seg at jeg kanskje fortsatt hadde samme mobiltelefonnummer som før, opplyser hun.

Dette var en person som hun ikke hadde truffet på flere år.

– Jeg satt i senga, godt inntullet i min norske dundyne og lyttet til vedkommende i nesten to timer godt over midnatt. Neste formiddag fikk jeg en melding på telefonen: «Takk for at du lot deg forstyrre i natt. Takket være deg lever jeg i dag», forteller Kari Opperud.

40 prosent mindre

I fjor tok 21.140 personer sitt eget liv i Japan. Tallet har gått ned åtte år på rad. Det var i 2017 hele 40 prosent færre selvmord sammenlignet med 2003 da antallet hadde en topp på 34.427. Tallene er fra det japanske departementet for helse, arbeid og velferd, og gjengitt i The Japan News, den engelske avisen til Yomiuri Shinbun, en av Japans store aviser.

– Hva tror du er årsaken til den kraftige reduksjonen på selvmord de siste årene?

– Det jobbes aktivt med å få tallet på selvmord ned i det japanske samfunnet, blant annet setter skolene inn mye ressurser. I tidligere tider var det mange selvmord på grunn av tanken om at det var en ære å ta sitt liv, men denne tiden er nå forbi, svarer Kari Opperud.

Flest menn

Det er menn som topper statistikken, og de utgjør 70 prosent av dem som begår selvmord. Men i fjor var det under 15.000 menn som tok livet sitt, og det er det laveste tallet på 22 år.

Opperud tror at årsaken til at mange menn begår selvmord har med arbeidssituasjonen å gjøre.

– Tidligere har det vært slik at en god utdannelse og en attraktiv jobb gjorde at man var sikret en økonomisk fremtid. Men i dag er det mange som mister sitt arbeid på grunn av store oppsigelser, og det er blitt et mer usikkert arbeidsmarked. Dette berører ikke minst mange menn, sier Kari Opperud.

Bedret økonomi

The Japan News kommenterer nedgangen av antall selvmord med at Japans økonomi er forbedret. Den viser også til at kommuner og diverse grupper har arbeidet hardt for å redusere antall selvmord, og det har båret frukt.

Arbeidsløshet og overarbeid oppgis som grunner til selvmord. Men mange blir også utslitt av å ta seg av gamle og pleietrengende foreldre eller familiemedlemmer som er funksjonshemmet.

Kari Opperud viser til at i Norge har Japan vært kjent for at de unge i landet tar livet sitt på grunn av skolepress.

– Det er nok en tankegang som er utgått på dato. I dag er det skoleplass til alle. Faktisk strever mange private skoler og universiteter med å fylle opp plassene, påpeker hun.

Ungdom sliter mest

Ungdom under 19 år er den eneste gruppen som har hatt økning i selvmord. Forklaringen som oppgis av The Japan News er «skoleproblemer».

– Ut fra et generelt inntrykk fra nyhetene vil jeg tro at det betyr mobbing eller fysisk avstraffelse – det har vært flere slike sjokkerende saker i nyhetene de siste årene. Ofte er skolene og de kommunale skolemyndighetene trege til å innrømme at de har problemer, skriver hun i sin blogg.

Misjonær som fagperson

Opperud forteller at de fleste japanere som oppsøker en kirke gjør det fordi de har et problem.

– Jeg har fått oppleve mange ganger at møtet med Bibelen og Jesus hjelper mennesker over kneiken og gir ny livslyst, påpeker misjonæren.

Men hun understreker at de som tar kontakt fordi de er i krise, også trenger en menneskelig medvandrer.

– Flere ganger har jeg fulgt noen til psykiater. Da har jeg alltid opplevd at psykiateren forholder seg til meg som en annen fagperson, og at vi sammen kan være til hjelp. Å følge opp folk i krise er tidkrevende – men meningsfylt, sier Kari Opperud.

Powered by Labrador CMS