VIL TIL VESTEN: Hele og Joe Louis bodde i samme by i Syria. Nå lever de som flyktninger i Rayfoun i Lobanon med en drøm om å ta seg videre til Vesten.

Stadig flere kristne flykter fra Syria

Noen kristne syrere drar fra selve krigen, andre fra trusler og ekstremistiske islamistgrupper. Mange har flyktet til Libanon der de lever en usikker tilværelse.

Publisert Sist oppdatert

Ett 20-talls personer sitter i et rom på Caritas-Libanons senter i byen Rayfoun i Keserwan-distriktet, noen mil nord for Libanons hovedstad Beirut. Felles for dem alle er at de er kristne syrere på flukt fra borgerkrigen i hjemlandet.

– Å leve med bombeangrep og kamper er forferdelig i seg selv, men når vi som kristne samtidig vet at andre kristne blir kidnappet og myrdet av ekstremister, gjorde det situasjonen uutholdelig, sier Antoine, en mann i 50 årsalderen fra Aleppo.

De har alle planer om å reise til Vesten. Ingen vil returnere til Syria.

– Jeg tror ikke situasjonen kommer til å bli bedre. Vi håper å få komme til Tyskland, sier Fadia, en tobarnsmor fra Damaskus.

90 prosent av Syrias 22 millioner innbyggere er muslimer. Av dem er majoriteten sunnimuslimer. Mindre enn ti prosent tilhører, som president Bashar al-Assad, den muslimske minoritetsgruppen alawittene som har flest maktposisjoner. Da borgerkrigen begynte i 2011 utgjorde de kristne åtte-ti prosent av befolkningen.

Ni millioner på flukt

De fleste i rommet er tilhengere av presidenten, noen er i mot ham. De fleste er likevel nøytrale.

– Vi er kommet i klemme. Opprørerne ser på oss som regjeringstilhengere, mens de regjeringstro anklager oss for det motsatte, sier en tidligere butikkeier fra Aleppo.

Krigen i Syria begynte med fredelige demonstrasjoner mot Ba´ath-partiets 50 år lange diktatur i begynnelsen av 2011. Regimets brutale reaksjon førte til at Den frie syriske hær ble dannet. Borgerkrigen var et faktum. I dag har mer enn 140.000 mennesker mistet livet. Ni millioner er på flukt. Personene i rommet sier at de hadde et godt liv før krigen begynte.

– Det forekom hverdagsdiskriminering av kristne, men for det meste hadde vi det bra. Vi hadde mange muslimske venner, selv etter at krigen hadde brutt ut, sier butikkeieren.

De er med andre ord ikke islamofober. Derimot har de ingen ting til overs for de radikale væpnede gruppene som slåss for en islamistisk stat i Syria. Blant disse hører Nusra-fronten og ISIS (Den islamske staten i Irak og Levanten).

– De er onde ekstremister som ser på seg selv som utvalgt av Gud og kristne som Guds fiender, sier Manuel, en mann i 60-årene fra en by utenfor Aleppo.

Trusler mot kristne

Nonner og prester er blitt kidnappet. Noen av dem er blitt myrdet. Kirker er blitt ramponert. I noen deler av Syria blir kristne truet på livet hvis de ikke konverterer til islam eller betaler beskyttelsesskatter. Manuel sier at islamistene lot kirken være i fred da de invaderte byen hans.

– Men de tvang oss til å fjerne alle kors og ikoner. Alle kristne kvinner ble tvunget til å gå med sjal. Jeg eide mye jord, men de tok alt. Alle kristne, bortsett fra to gamle, har nå flyktet, sier han.

Alia, en trebarnsmor fra al-Hasakah-regionen i det nordøstre Syria, forteller at hun og hennes mann var velkjent innen den syriske kirken. Det holdt på å koste dem dyrt da Nusrafronten kom til byen.

– De truet med å halshugge oss. I november 2012 flyktet vi til Libanon, sier hun.

Uoffisielle leirer

Libanon har rundt 4,5 millioner innbyggere. Av disse er omtrent 40 prosent kristne. Landet har tatt imot over en million syriske flyktninger. Det er forbudt å opprette offisielle flyktningleirer, derfor bor syrerne spredt. Mange sunnimuslimske flyktninger bor i uoffisielle leirer i sunnimuslimske områder. De kristne søker seg til kristne distrikt, slik som Keserwan-distriktet eller byen Zahle i det østre Libanon. Mange i rommet kjenner seg utrygge selv der. Ytterst få vil være med på bilde eller fortelle etternavnene sine.

– Vi har fått trusler på e-post og fått vite at vi bare er velkommen hjem hvis vi konverterer til islam, sier Alia.

Målrette mot kristne

Trebarnsfaren Joe Louis, fra al-Hasakah-provinsen i det nordøstre Syria, forteller at onkelen hans ble kidnappet av islamister. De truet til og med broren hans som nå bor i Sverige.

– Senere brente de ned bensistasjonen min og la igjen en lapp der det sto «forlat området, ellers dreper vi deg», forteller han.

Ifølge Joe Louis ble han truet fordi han var kristen.

– Måten de uttrykker sine trusler på etterlater ingen tvil, sier han.

Nusrafronten

Manjita, en nybakt mor i 25-årsalderen fra Aleppo, sier at hennes far ble kidnappet av folk fra Nusra-fronten. Etter tre måneder ble han løslatt.

– Men da han kom hjem, døde han. Han hadde skader etter tortur, men vi er også overbevist om at kidnapperne hadde injisert noe i kroppen hans som var dødelig, sier hun mens tårene renner nedover kinnene.

Det er langt fra bare kristne som kidnappes og trues av jihadister i Syria. Jiran, en trebarnsmor som bor i en garasje et stykke fra senteret, tilhører den religiøse minoriteten yazidiene. Hun er dessuten kurder.

– Nusra-fronten forsøker dels å eliminere oss som kurdere, men truer også med å hogge hodene av oss yazidier på grunn av troen, sier Jihan.

– Kristne diskrimineres

De aller fleste hadde sparepenger da de kom til Libanon, men disse tok snart slutt. De får støtte fra FNs flyktningorganisasjon UNCHR, men det rekker ikke langt. Levekostnadene i Libanon er mye høyere enn i Syria, og kampen om jobbene er hard. Nancy Chehade, sosialarbeider hos Caritas, hevder at kristne familier indirekte blir diskriminert av UNHCR som bare deler ut matpakker til familier med mange barn.

– Kristne har sjelden mer enn fire barn, men tallet på barn er ingen målestokk på hvem som lider nød, sier hun.

Nancy mener at kristne flyktninger har havnet i skyggen fordi de søker seg til «feil» områder.

– Nesten all nødhjelp er konsentrert til grenseområdene til Syria. De som flykter til kristne distrikter, blir glemt, sier hun.

FN-organisasjon

På Caritas hovedkvarter i Beirut møter jeg Kamal Sioufi, president for Caritas´ nødhjelpskommite og koordinator for arbeidet med syriske flyktninger. En million syrere er registrert hos UNHCR i Libanon, men Kamal tror at det reelle antallet er mye høyere.

– Mange kristne tør for eksempel ikke å registrere seg hos UNHCR. De er redd for at opplysningene deres skal bli lekket til politiske partier, sier Kamal.

Libanesiske sunnimuslimer har reist til Syria for å slåss på opprørernes side, mens tilhengerne til det sjiamuslimske libanesiske partiet Hisbollah slåss på regjeringens side. Krigen smitter også over til Libanon der bombeangrep og gatekamper skjer tidt og ofte. Økonomien går på tomgang samtidig som konkurransen om jobber mellom libanesere og syrere er tøff.

Spent

– Forholdet mellom libanesere og syrere begynner å bli spent, sukker Kamal. Caritas bistår muslimske så vel som kristne flyktninger med blant annet helsehjelp og mat, men hjelpearbeidet blir vanskeligere fordi de bor så spredt. Kamal sier at det hadde vært lettere om det ble etablert leirer ved den yriske grensen. Han tror likevel ikke at dét vil være attraktivt for de kristne syrerne.

– De har svært vonde erfaringer med seg fra Syria og vil enten bli i Libanon eller reise videre til et tredje land, sier han.

Han frykter at Midtøsten kommer til å bli tømt for kristne og bruker Irak som eksempel. I 2003 hadde Irak rundt 1,4 millioner kristne innbyggere, mens der i dag er knapt en halv million.

– De kristne syrerne utgjorde nesten ti prosent av befolkningen. I dag er trolig nær halvparten av dem på flukt, avslutter han.

Powered by Labrador CMS