KOSTBART: For mange etterlatte et det et stort økonomisk løft å betale for en begravelse.

Stadig flere må be om penger for å betale begravelsen

I fjor ble det via tjenesten Spleis samlet inn 30 millioner kroner til etterlattes begravelsesutgifter.

Publisert Sist oppdatert

For mange er kostnadene ved en gravferd så stor at de ikke makter å betale det av egen lomme. Noen ser seg nødt til å be andre om penger for å dekke utgiftene som følger med det å gravlegge en av sine kjære.

Talll som Nettavisen har hentet inn, viser at det i 2023 via betalingstjenesten Spleis ble samlet inn i overkant av 30 millioner kroner, fordelt på 531 spleiser i kategorien «Etterlatte og begravelser.»

Jevn økning

Tone Mesna, kommunikasjonssjef i Spleis, opplyser at tjenesten hadde en jevn økning i denne kategorien i fjor. Også inn i det nye året fortsetter trenden.

– Hittil i 2024 er det samlet inn 5,8 millioner kroner fordelt på 104 spleiser. I januar og februar i år ble det samlet inn drøyt fem millioner mot 3,8 millioner i samme periode i fjor, sier Mesna til Nettavisen.

Tre kategorier

Hun forteller videre at det er tre ting de fleste innsamlingene i denne kategorien går til:

Den ene er selve begravelsen og utgifter i forbindelse med denne.

Det andre er hverdagsøkonomisk bistand for de pårørende i forbindelse med et dødsfall, spesielt dersom det er barn som er etterlatte.

Og det tredje å samle inn penger til ulike formål relatert til avdøde eller avdødes dødsfall.

Tilpasset behov

Nettavisen har vært i kontakt Jan Willy Løken, presseansvarlig i Jølstad begravelsesbyrå for å høre hvilken tilbakemeldinger selskapet får på prissettingen av gravferdstjenester.

Han har ikke inntrykk av at begravelser er noe mange nordmenn oppfatter som veldig dyrt, men at riktig prisinformasjon er viktig i prosessen.

– De økonomiske forventningene og rammene rundt gravferden avklares veldig tidlig i planleggingen. Da blir det langt enklere for etterlatte og oss å gjennomføre en gravferd som er tilpasset alle behov, inkludert lommebok, understreker Løken.

– Fordi vi snakker åpent om økonomi, forstår etterlatte godt hvorfor fakturaen blir som den blir, og at den er et resultat av valgene de selv tar, påpeker han.

Powered by Labrador CMS