HYLLET: Benjamin Netanyahu ble møtt med sterk og regelmessig applaus da han talte til den amerikanske Kongressen tirsdag.

Stakk kjepper i Obamas hjul

Amerikanske kongress-politikere klappet seg nesten ømme i håndflatene under Benjamin Netanyahus oppgjør med Irans regime. Det kan gi Barack Obama hodebry.

Publisert Sist oppdatert

Den israelske statsministeren kom til sine egne og ble tatt varmt imot. I innledningen til tirsdagens tale, som var den tredje han har holdt for Kongressen, takket han både demokrater og republikanere for deres støtte til Israel.

– Den bemerkelsesverdige alliansen mellom Israel og USA har alltid vært hevet over politikk. Den må forbli hevet over politikk, slo Netanyahu fast.

Han påpekte at de har en felles visjon som løftesland som verdsetter frihet og gir håp.

Se hele Netanyahus tale her:

Takket presidenten

Selv om Obama slett ikke er glad for at Netanyahu entret podiet i Kongressen på dette tidspunktet, kunne han notere mange smigrende ord fra den israelske statsministeren. Netanyahu påpekte at noe av Obamas støtte til Israel er velkjent, som styrking av samarbeid om sikkerhet og etterretning, blokkering av resolusjoner mot Israel i FN og hjelp i kritiske øyeblikk, blant annet under krigen mot Hamas i fjor sommer.

– Og noe av det presidenten har gjort for Israel vil kanskje aldri bli kjent, fordi det berører noen av de mest sensitive og strategiske sakene som oppstår mellom en amerikansk president og en israelsk statsminister. Men jeg vet det, og jeg vil alltid være takknemlig til president Obama for den støtten, sa Netanyahu.

Han takket også Kongressen for sjenerøs støtte, særlig militært og i utviklingen av rakettforsvaret, inkludert det mye omtalte Iron Dome.

– Takk, Amerika. Takk for alt dere har gjort for Israel.

Symboltung dag

Fortiden var likevel ikke det som lå Netanyahu mest på hjertet. Han viste til at mange har forsøkt å ødelegge det jødiske folk gjennom dets nesten 4.000 år lange historie. På dagen før den jødiske purim–festen minnet han om Esters bok der man kan lese om perseren Hamans forsøk på å ramme jødene for 2.500 år siden. Det ble avverget takket være den jødiske dronning Esters modige innsats.

– I dag står det jødiske folk overfor et nytt forsøk fra en annen persisk tyrann som vil ødelegge oss. Irans øverste leder ayatollah Khameney spyr ut det eldste antisemittiske hatet ved hjelp av den nyeste teknologien. Han twitrer at Israel må bli utslettet, sa Netanyahu.

Global terror

Iran er ikke bare en trussel for Israel, ifølge Netanyahu. Han hevdet regimet setter hele verdensfreden i fare. Etter revolusjonen i 1979 mener han et begavet folk er blitt kapret av et mørkt og brutalt diktatur som har forpliktet seg til global jihad.

– Amerikas grunndokument lover liv, frihet og retten til å søke lykken. Irans grunndokument sverger død, tyranni og å søke jihad. Og mens stater kollapser over hele Midtøsten, prøver Iran å fylle tomrommet for å gjøre nettopp dette, sa Netanhany.

Han viste til Irans støtte til angrep mot Israel fra Gaza, Libanon og Golanhøydene. Og han la ansvaret for drap på tusenvis av amerikanske soldater i Beirut, Irak og Afghanistan på Iran.

– Utenfor Midtøsten angriper Iran Amerika og dets allierte gjennom sitt globale terrornettverk, sa Netanyahu.

Han mener landet allerede dominerer fire arabiske hovedsteder – Bagdad, Damaskus, Beirut og Sanaa.

– Og hvis Irans aggresjon blir oversett, vil flere sikkert følge etter, sa han.

Sammenliknet med IS

Flere har uttrykt håp om at valget av president Hassan Rouhani for to år siden var et tegn på at Iran beveger seg i moderat retning. Det avviste Netanyahu.

– Rouhanis regjering henger homofile, forfølger kristne, fengsler journalister og henretter enda flere fanger enn tidligere, sa han.

– Irans regime er like radikalt som det noen gang har vært, det skriker «Død over Amerika», det samme Amerika som man kaller «Den store satan», like høyt som noen ganger tidligere, sa han.

På denne bakgrunnen advarte han mot å la seg lure. Netanyahu mener Irans regime er rotfestet i militant islam og alltid vil være en fiende av USA.

– Kampen mellom Iran og IS gjør ikke Iran til en venn av av Amerika. Iran og IS kjemper om det militante islams trone, sa han.

I denne kampen ser han ingen plass for Amerika eller Israel, og ingen fred for kristne, jøder og muslimer som ikke deler de militante islamistenes tro.

Frykter bombe

Etter å ha vevd dette dystre bakteppet, kom Netanyahu til selve hovedpoenget: Frykten for det iranske atomprogrammet. Han advarte sterkt mot en avtale i tråd med signalene som er kommet fra forhandlingene i Sveits mellom de fem faste medlemslandene i FNs sikkerhetsråd pluss Tyskland på den ene siden og Iran på den andre siden.

– Selv om den endelige avtalen ennå ikke er signert, er visse elementer av en potensiell avtale nå offentlig tilgjengelig, sa Netanyahu.

To innrømmelser overfor Iran gjør ham urolig. Den første er at den omfattende infrastrukturen i atomprogrammet blir bevart intakt. Da frykter han at Iran i løpet av få år kan ha skaffet seg atomvåpen, ved å skjule arbeidet for internasjonale inspektører, slik Nord–Korea allerede har gjort.

– Men den andre store innrømmelsen utgjør en enda større trussel ved at Iran kan få bomben ved å holde avtalen. For så å si alle restriksjonene på Irans atomprogram vil automatisk utløpe om omtrent et tiår, sa Netanyahu.

Han påpekte at ti år er lenge i et politisk perspektiv, men bare er et øyeblikk i en nasjons liv eller i et lands barns liv.

Bedre avtale

I stedet for å hindre at Iran får atomvåpen, mener Netanyahu at avtalen vil rydde vei for at nettopp dette skal skje.

– Denne avtalen vil ikke være et farvel til våpen. Den vil være et farvel til våpenkontroll, advarte Netanyahu.

Å satse på at Iran skal forandre seg, mener han er å gamble med framtiden.

– Hvis Iran skal bli behandlet som et normalt land, la det opptre som et normalt land, sa han.

Alternativet til en dårlig avtale er ifølge Netanyahu ikke krig, men en bedre avtale. Han erkjente at det ikke er lett å stå opp mot Iran.

– Å stå opp mot mørke og morderiske regimer er aldri lett, sa han.

Ba om velsignelse

Med henvisning til nobelprisvinner Elie Wiesel, som satt i salen, refererte Netanyahu til forpliktelsen på at noe som likner at Holocaust aldri skal finne sted igjen.

– Jeg kan garantere dere dette, at dagene da det jødiske folk holdt seg passive i møte med fiender som vil utføre folkemord, er over, sa han.

Han uttrykte et ønske om at Israel og USA alltid skal stå sammen, sterke og resolutte, uten frykt for framtidens utfordringer.

– Må Gud velsigne staten Israel og må Gud velsigne Amerikas forente stater. Takk. Dere er fantastiske. Takk, Amerika, sa han på sin plettfrie amerikanske engelsk.

Irritert Obama

Mens applausen runget sterkt og ofte i Kongressbygningen, var president Barack Obama ikke like begeistret. Han mener Netanyahu ikke sa noe nytt.

– Statsministeren presenterte ikke noen realistiske alternativer, sa Obama.

Presidenten oppfordret Kongressen til å vente med å evaluere en atomavtale med Iran før et endelig resultat foreligger. Han forsikret også om at han bare vil gå innfor en avtale som hindrer Iran fra å få atomvåpen.

Netanyahu avviste Obamas kritikk da han landet i Israel i går. Statsministeren hevdet blant annet at han hadde argumentert for å innføre nye restriksjoner og ikke oppheve sanksjoner før Iran stopper fiendtlige handlinger mot naboland og slutter å true Israel med utslettelse.

Iran reagerer

Fra andre hold får Netanyahu enda mer motbør.

Obamas partifelle Nancy Pelosi, som tidligere har vært speaker i Representantenes hus, kaller talen en fornærmelse mot USAs intelligens.

Den venstreorienterte israelske avisen Haaretz mener Netanyahu unnlot å nevne den ene faktoren som truer Israels evne til å overleve som en jødisk og demokratisk stat.

«Israels insistering på å styre over millioner av palestinere på Vestbredden som mangler borgerrettigheter, utvide bosetningene og holde innbyggere på Gazastripen under beleiring er faren som truer dets framtid», skriver avisen på lederplass.

Irans FN-ambassadør Gholamali Khoshroo mener Netanyahu prøver å piske opp stemningen rundt Irans atomprogram. Han mener alle forutsigelsene Netanyahu tidligere har kommet med om dette, har vist seg grunnløse.

«Til tross for det har alarmistretorikken om dette temaet vært en kjennetegn ved Netanyahus karriere», skriver Khoshroo i New York Times.

Intensiverer motstand

Den amerikanske storavisen oppsummerer talen med at Obama har fått en vanskeligere oppgave med å selge en potensiell atomavtale med Iran.

– Oppgaven er blitt mye vanskeligere når en sterk argumentasjon er uttrykt mot avtalen som er underveis, slik statsministeren har gjort, sier den tidligere demokratiske kongresspolitikeren Lee Hamilton, som i sin tid ledet utenrikskomiteen i Representantenes hus.

Selv om han ikke nødvendigvis tror mange ombestemmer seg på grunn av Netanyahus tale, mener han den befester og intensiverer motstanden på et kritisk tidspunkt.

For konservative republikanere kan talen være en bekreftelse på deres virkelighetsbilde og gi ammunisjon i kmapen mot Obama.

Den høyreorienterte avisen Wall Street Journal mener Netanyahu tok sjansen på at han kan bruke Kongressen til å snu rundt på de diplomatiske bestrebelsene. Alternativet er at han i det minste kan gjøre betingelsene i en eventuell avtale betydelig tøffere og mer omfattende.

Motsatt effekt

Andre hevder Netanyahus tale vil ha den motsatte effekten av den har ønsket seg.

– Dagens tale presset moderate demokrater mer i retning av en «vente og se»-holdning, fordi det var en så sjelden hendelse å se en sittende statsminster komme og gå i rette med en amerikansk president om en sak som har stor betydning for den utenrikspolitiske kursen, sier John Ulliot, som tidligere har hatt en sentral utenrikspolitisk stilling for republikanerne i Senatet, til New York Times.

Omstridt tale

Benjamin Netanyahu holdt tirsdag sin tredje tale som statsminister for Kongressen i Washington D.C.

President Barack Obama har ikke villet møte Netanyahu i forbindelse med hans besøk fordi han mener det blander ham inn i den israelske valgkampen

Talen ble holdt etter invitasjon fra republikanske politikere og har vakt politisk strid i USA. Mange demokratiske politikere valgte å holde seg borte daNetanhau talte.

President Barack Obama har ikke villet møte Netanyahu i forbindelse med hans besøk fordi han mener det blander ham inn i den israelske valgkampen

Powered by Labrador CMS