Stanser synkende dåpskurve med «drop in-dåp»
Drop in-dåp har så vidt vært testet av norske kirker. I helgen prøver menighetene i Asker ut ordningen.
Konseptet går ut på at kirken lager et lavterskeltilbud for dåp gjennom å bare la folk komme som de ønsker.
– Vi har registrert at det er en del som av ulike grunner ikke er døpt, og som gjerne skulle vært det. Men de opplever at terskelen er høy for å gjennomføre en tradisjonell dåp, spesielt i voksen alder, sier sokneprest Astrid Sætrang Morvik i Østenstad menighet til Budstikka.
Det eneste som kreves av deltagerne er fødselsattest og legitimasjon. Resten blir ordnet av prestene Sætrang Morvik og Tor Øystein Vaaland sammen med frivillige.
Færre døpte
Avisa skriver at Asker og Bærum de siste årene har hatt en synkende oppslutning i kirken med et fall fra 81 prosent til 66 prosent i 2001. Dette er ikke medregnet droppet fra utmeldingene i 2016.
Særlig merkes dette i antallet som blir døpt. I 2001 ble 86 prosent av barn døpt i Asker, mens dette var 51 prosent i 2015. I Bærum var fallet fra 73 til 48 prosent.
Asker kirke vil uavhengig av antall oppmøte arrangere to drop in-dåper til til høsten.
– Det blir spennende å se hvor mange som kommer til oss. Men jeg tror det er et marked for dette, sier Astrid Sætrang Morvik.
Først ute
Den første menigheten til å tilby konseptet var Lademoen kirke i Trondheim.
– Vi har hatt fem lørdager med dette tilbudet, en lørdag i hvert semester. Totalt har vi døpt omtrent 25 personer, forteller sokneprest Stein Ellinggard. Han forteller at det stort sett er voksne og eldre barn som har kommet.
– Det kan være mange grunner til at foreldrene ikke fikk døpt barnene da de var små. Når de kommer i fem-seks års alderen opplever foreldrene gjerne at det ikke passer seg å døpe barna. Da venter de heller til konfirmasjonen, sier Ellinggaard til Dagen.
Han tror at det er den lave terskelen som trekker folk.
– Det er mange som liker at det ikke blir et stort engasjement rundt dåpen. Studenter kommer gjerne med et par venner, og en familiefar med familien.
Følger opp
Ellinggaard forteller at prosjektet har fått kritikk for manglende oppfølging av de døpte fra kirken. Den kritikken opplever han som urettferdig.
– Vi har tatt alle døpte med inn i de lokale menighetene og inn i trosopplæringen, sier han.
Han forteller at han har blitt overrasket over at folk enda møter opp på drop in-dåpene til tross for at det nå har blitt fem ganger.
– Jeg tenkte at etter tredje gangen var nyhetens interesse borte. Likevel dukker folk opp. For meg er det ikke viktig at vi har store massedåper. Om det kommer en, er det like viktig som om det skulle komme ti.