TANKEFORBRYTELSE: Adam Connor-Smith mener han er dømt for tankene sine.

Stanset av politiet da han ba for sønnen han ikke fikk. Nå har dommen falt

– En forferdelig dag for friheten her i landet, sier britisk jurist.

Publisert Sist oppdatert

For to år siden ble krigsveteranen Adam Connor-Smith (51) stanset av politiet på åpen gate i den sørengelske byen Bournemouth.

Årsaken var at han sto og ba en stille bønn i nærheten av British Pregnancy Advisory Service.

Den ideelle organisasjonen markedsfører seg som landets «ledende leverandør av aborttjenester i mer enn 55 år.» Organisasjonen har sentre over hele landet, og tjenestene finansieres i hovedsak over statsbudsjettet.

Rundt senteret har kommunen innført en såkalt buffersone for å beskytte abortsøkende kvinner mot påvirkning fra abortmotstandere.

Et opptak av møtet med politiet er publisert på YouTube. En politidame spør blant annet hva han ber om?

– Jeg ber for min sønn, svarer Smith-Connor.

Det er en sønn som aldri ble født.

Slik ble dommen

Onsdag falt dommen: Adam Connor-Smith er kjent skyldig i brudd på reglene som gjelder innenfor den såkalte buffersonen.

Han har fått en fullbyrdingsutsettelse på to år, noe som betyr at straffen bortfaller bort dersom han ikke begår nye lovbrudd de neste to årene.

I tillegg er han dømt til betale saksomkostninger på rundt 120.000 kroner. Advokatene hans opplyser at de vurderer å anke saken inn for en høyere rett.

Varslet på e-post

Magistratretten, som er laveste rettsinstans i Storbritannia, mener Connor-Smith med fullt overlegg har framprovosert politiaksjonen. Under rettsforhandlingene i september kom det fram at han hadde sendt en e-post til kommunen og varslet om at han neste dag ville foreta en stille bønn innenfor buffersonen. Dette hadde han også gjort flere ganger tidligere.

Det kom også fram i retten at politiet hadde snakket med ham i 1 time og 40 minutter og at han skal ha nektet å etterkomme en ordre om å flytte seg utenfor 150-metersgrensen som er trukket rundt abortsenteret. Selv bestrider han denne framstillingen.

Det melder BBC.

Dommer Orla Austin i Poole Magistrate Court sa da dommen ble forkynt at handlingene hans hadde vært «overlagte».

– Det kan ikke være riktig

– I dag har retten bestemt at visse tanker – stille tanker – kan være ulovlige i Storbritannia. Det kan ikke være riktig. Alt jeg gjorde var å be til Gud, i mitt eget private sinn og likevel står jeg dømt som en kriminell, sier Connor-Smith i en pressemelding fra juristene han har i ryggen.

– En forferdelig dag for friheten her i landet, sier advokaten Jeremiah Igunnobole.

– Fredelig å leve ut sin tro

Adam Connor-Smiths historie er dypt personlig og handler om en abort som ble utført for 22 år siden. Connor-Smiths daværende kjæreste var gravid, og han skal ha hjulpet henne med penger slik at hun kunne ta abort.

Senere har han hatt en kristen omvendelse og sier han angrer dypt på aborten.

– I et fritt land har jeg rett til å be for min døde sønn, sier Smith-Connor ifølge The Telegraph.

Alt jeg gjorde var å be til Gud, i mitt eget private sinn og likevel står jeg dømt som en kriminell.

Adam Connor-Smith (51)

Den kristne juristorganisasjonen ADF UK følger denne og lignende saker tett og opplyser at Smith-Connor angrer dypt på at han bidro til at hans daværende kjæreste tok abort. I dag er han gift, har to barn og jobber som fysioterapeut.

– Han er dømt skyldig for fredelig å leve ut sin tro, skyldig for å bøye hodet litt i offentlig rom, skyldig for å tenke på sønnen som han ikke fikk på grunn av en abort for mange år siden, sier Innauble, som er juridisk rådgiver i ADF.

Smith-Conner har tjenestegjort i 20 år i hærens reserver, inkludert i Afghanistan – «for å beskytte de grunnleggende frihetene som dette landet er bygget på.»

RETTSSAK: Isabel Vaughan-Spruce (til venstre) er arrestert to ganger for stille bønn, me ble frikjent da saken kom opp i retten. Hun reiste til Bournemouth for å støtte Adam Smith-Connor under rettssaken september.

Hans sak er den tredje hvor britiske borgere blir rettsforfulgt for stille bønn innenfor såkalte buffersoner. Men det er første gang en britisk statsborger blir dømt for det hans tilhengere kaller «tankeforbrytelser». Juristene i ADF sier dommen er historisk.

Dagen har tidligere skrevet om Isabel Vaughan-Spruce, som nylig fikk erstatning og oppreisning etter at hun to ganger ble arrestert på åpen gate i Birmingham. Den katolske presten Sean Gough ble arrestert for samme type forhold. Også han ble frikjent i retten.

Til nå har det vært opp til kommunene å innføre buffersoner rundt anlegg hvor myndighetene mener at sårbare kvinner trenger en beskyttelse mot påvirkning. Fra 31. oktober gjelder en tilsvarende lov om «beskyttelse av offentlig rom» for hele England og Wales. Skottland og Nord-Irland har allerede innført slike lover.

Flere aviser skriver at den nye loven også vil omfatte stille bønn.

– Dette er ikke 1984

En rekke britiske politikere er sterkt kritiske til at «tankekriminalitet» trekkes for retten. Flere trekker paralleller til den dystopiske romanen «1984», som skildrer et totalitært samfunn med masseovervåking og tankekontroll.

– Dette er ikke 1984, men 2024. Ingen bør stilles for retten bare for tankene de har i sitt sinn, sier tidligere parlamentsmedlem Miriam Cates.

Powered by Labrador CMS