SAMARBEID: Arne Sylta og Silje Nordal Sylta arbeider i Hauge Business Network.

Starter bredt samarbeid om kristne fellesskap på jobb

Hva kan kristen tro bety for jobben til en rørlegger, ingeniør eller forsker? Initiativet yrkeslag.no sikter mot å styrke kallsforståelsen utenfor «åndelige» yrker.

Publisert Sist oppdatert

Den nye satsingen ble lansert under en konferanse Hauge Business Network (HBN) arrangerte i Bergen i forrige uke. Yrkeslag.no gir innspill om å være kristen på jobb.

Nettverket har fått med seg tre andre kristne organisasjoner.

– Skaperkraft er med som samarbeidspartner fordi vi ønsker å være med og bidra inn mot gode initiativer som påvirker samfunnet i positiv forstand, sier Elisabeth Hovland i tankesmien Skaperkraft i en sms.

De andre samarbeidspartnerne er Ungdom i Oppdrag og Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag (Laget).

Mer om kall

Hauge Business Network arbeider for å fremme idealene til vekkelsespredikanten og gründeren Hans Nielsen Hauge (1771-1824) i moderne arbeidsliv.

Sentralt står kallsdimensjonen i arbeidet. Det gjelder også arbeid som foregår utenfor menigheter og kristne organisasjoner.

– Det er en utfordring at mye av den tradisjonelle kallsforkynnelsen har handlet om de «åndelige» yrkene, sier leder Andreas Nordli i Ungdom i Oppdrag.

Han påpeker at de at de aller fleste kristne har jobber utenfor menighet og misjon, men at alt samfunnsbyggende arbeid kan være et kall.

– Hvor er kallsforkynnelsen for forskere, rørleggere og dem som jobber i bank og finans, spør Nordli.

GLAD: Andreas Nordli i Ungdom i Oppdrag er glad for initiativet yrkeslag.no fra Hauge Business Network.

Best mulig jobb

Silje Nordal Sylta merker at mange troende synes det er vanskelig å sette ord på hva det skal bety å være kristen på jobb.

– Noen tenker at det handler om å snakke mest mulig om Jesus i pausen, men vi tror dette har et mye større perspektiv. Vi tenker man ærer Gud ved å gjøre en best mulig jobb, sier hun.

Løsningen tror hun ikke er mer teori, men dialog med andre om hvordan det kan se ut i praksis.

Det ønsket deler Elisabeth Hovland i Skaperkraft.

– Vi håper at yrkeslag.no vil være en ressurs som resulterer i at flere kommer sammen i tro og løfter sammen. Resultatet av det tror vi vil være forandrede arbeidsplasser, sykehjem, kontorlandskap og samfunn. Vi vet at mange mister troen sin fordi det er en manglende kopling mellom troen vår og arbeidet vi gjør, og det ønsker vi å gjøre noe med, sier hun.

SKAPERKRAFT: Elisabeth Hovland er administrasjonsleder i Skaperkraft og leder for Senter for tro og arbeid.

Samler historier

Arne Sylta synes det er verdifullt å ha egne erfaringer å dele med andre. Han vet at det kan oppstå spenninger mellom idealene man har som kristen og forventninger man kan møte ellers. Likevel har han først og fremst opplevd det positivt å ha en tydelig tro.

– Jeg ble så glad i mine kolleger at jeg kunne ikke la være å velsigne og be for dem. Jeg er opptatt av at arbeidsgiveren skal være tjent med å ha en kristen ansatt. Det skal være en tilleggsverdi, fremhever han.

Derfor gleder han seg over at flere kristne organisasjoner nå kan samarbeide om å inspirere kristne til å reflektere over hvordan de lever ut troen på jobb.

– Vi har samlet historier om tro på jobben. Åtte historier er på plass i et nytt hefte, forteller Silje Nordal Sylta.

Forberedt på skepsis

Skaperkraft har bidratt med en undersøkelse av hva som er gjort fra før på dette feltet. Laget har bidratt økonomisk og med nettside, mens Ungdom i Oppdrag bidrar med undervisning.

–Hva skal dette føre til?

– Vi skal ikke lage en organisasjon, men en bevegelse, poengterer Nordal Sylta.

– Er dere forberedt på at noen arbeidsgivere vil tenke at dette virker suspekt?

– Et av temaene vi tar opp, er hva arbeidsgiver vil si. Det vil variere. Noen vil være skeptiske fordi det virker fremmed og truende. Det er viktig å ta hensyn til arbeidsplassen. Det viktigste er ikke at det skal skje på noen bestemt måte, men at det skjer, sier hun.

HISTORIER: Arne Sylta og Silje Nordal Sylta vil formidle historier fra kristne i forskjellige yrker om hvordan troen påvirker arbeidet deres.

På vakt mot misforståelser

Andreas Nordli mener det er avgjørende å bygge nettverk for kristne i forskjellige yrkesgrupper som kan støtte hverandre, blant annet i møte med felles utfordringer.

– Tenker du at et slikt arbeid kan bli oppfattet som kontroversielt?

– Ja, på to nivåer. For det første gjelder det den teokratiske tilnærmingen som handler om at kirken skal lede samfunnet, sier Nordli.

Han understreker at man må være svært tydelig på at en kristen skal gjøre en best mulig jobb for arbeidsgiveren sin.

For det andre viser han til «Seven mountains»-tenkningen som har vunnet tilhengere i noen deler av den karismatiske kristenheten, særlig i USA. Den handler om at kristne skal innta sju forskjellige samfunnsområder for få innflytelse i samfunnet.

– Det er en pervertering av hvordan vi tenker tro og arbeid. Bibelsk samfunnsengasjement handler ikke om å lede, men om å tjene, sier han.

Sveising og saftproduksjon

HBN opplever at ikke bare arbeidstakere, men også bedriftseiere er interessert i å lære mer om forholdet mellom tro og arbeid.

– 26 bedrifter er blitt medlemmer, opplyser Silje Nordal Sylta i HBN.

Disse driver i spennet fra advokatvirksomhet og eiendomsutvikling til saftproduksjon og sveising.

– Det betyr mye å stå sammen med likesinnede, sier Arne Sylta.

Han har lang erfaring fra lederposisjoner i bank før han ble en av arkitektene bak HBN.

Arbeid i paradis

Generalsekretær Karl Johan Kjøde i Laget påpeker at yrkeslivet utgjør en stor del av livet for de fleste.

– Vi vet at en av tingene som gjør at folk er robust troende, er at de ser hva troen har å si for arbeidet deres, sier Kjøde.

Han ser yrkeslag.no som en videreføring av arbeidet Laget driver for elever og studenter..

– Vi snakker ofte om overgangen fra elev til student ved å bryte opp hjemmefra, men å bli arbeidstaker er en helt annen overgang.

FORTSETTELSE: Generalsekretær Karl Johan Kjøde i Laget ser yrkeslag som en naturlig fortsettelse av skole- og studentlag.

Kjøde påpeker at mange forsvinner fra det kristne fellesskapet når de begynner i jobb. Mer bevissthet om forholdet mellom tro og arbeid tror han gagner både kristne fellesskap og verdiskapningen i samfunnet.

– Arbeidsteologi er positivt for enhver arbeidsgiver. Bibelen har en høy vurdering av arbeidet: Det er noe man gjør i paradis, sier han.

Powered by Labrador CMS