MISJON: Tidligere misjonær Kristin Bøhler er begeistret for misjonsstiftelsen.– Dette er en glimrende idé som gir god sikkerhet for arbeidet ute, sier hun.

Starter «Normisjon Global» for langsiktig ytremisjon

Ved å opprette en internasjonal stiftelse flyttes penger bort fra Normisjons norske økonomi og over til ytremisjon.

Publisert Sist oppdatert

Kristin Bøhler har erfart det. Midt i byggingen av et nytt sykehus i Okhaldhunga i Nepal slo valutasvingninger til og skapte usikkerhet i misjonsarbeidet som hun og mannen, Erik, stod i.

– Det gikk bra da kursen var på vår side i starten av byggeperioden. Så endret det seg og vi tapte penger, forteller veteranmisjonæren som først var i Bhutan for Santalmisjonen og deretter i Nepal for Normisjon.

Røde tall

Hvordan kan Normisjon forhindre at risikoelementer slår bena under det internasjonale misjonsarbeidet?

Det er ett av spørsmålene som landsstyret i organisasjonen har stilt seg i forbindelse med den store omstillingen av økonomien som de har jobbet med siden høsten 2018.

Etter sammenslåingen mellom Indremisjonsselskapet og Santalmisjonen i 2001 har røde regnskapstall vært normalen heller enn unntaket for organisasjonen som står på skuldrene til både Hans Nielsen Hauge og Lars Olsen Skrefsrud.

OPTIMISME: Landsstyret i Normisjon har siden 2018 arbeidet med en stor, økonomisk snuoperasjon. Stiftelsen Normisjon global skal sikre forutsigbarhet for misjonsarbeidet ute.

Risikopunkter

Det har vist seg å være store risikopunkter relatert til internasjonal misjon som har gjort arbeidet sårbart:

• Misjonsarbeidet kan ikke trappes ned i samme tempo som en eventuell gavesvikt.

• Valutasvingninger kan gjøre misjonskronene mindre verdt

• Korrupsjon kan brått sette misjonen i en utfordrende situasjon, med krav om tilbakebetaling fra Digni for penger som ikke er der.

Digni forvalter en flerårig avtale med Norad på vegne av 20 medlemsorganisasjoner, blant dem Normisjon.

Snuoperasjon

På sitt forrige møte i april vedtok landsstyret etablering av stiftelsen «Normisjon Global».

40 millioner kroner fra salget av Åsdalsveien på Nordstrand i Oslo, der ansatte og misjonærer i mange år har hatt sine hjem, skal danne fundamentet for stiftelsen.

Dersom Dalsætervegen 3 i Hurdal blir solgt - stedet der misjonsskolen Gå Ut Senteret holdt hus i mange år - skal også netto gevinst derfra legges til stiftelsens grunnkapital. Det samme skal ubrukte øremerkede gaver og direkte gaver til stiftelsen.

– Høye krav

Den nye økonomimodellen ble forelagt et utvidet rådsmøte og er også blitt presentert på regionledermøter og i kontakt med bank og revisor.

– Vi har vist at vi er på rett spor. Stiftelsen er et resultat av landsstyrets høye krav, og generalsekretærens vilje til å tenke utenfor boksen, sier Trude Andersen, administrasjons- og økonomileder i Normisjon.

– Det er ikke alle som tør å gjøre noe sånn. Det er mye penger, legger hun til.

– Dedikert til misjon

Andersen forteller at de nå jobber med å kvalitetssikre vedtekter i forkant av en formell registrering.

– Deretter må grunnkapitalen på 40 millioner betales inn og til slutt resten av overskuddet fra salget av Åsdalsveien på Nordstrand. Det er store grep og tar litt tid.

Andersen presiserer at Normisjon har en langsiktig leieavtale for eiendommen i Hurdal.

– Vi har ingen planer om å selge. Vi har en god leietaker i helseforetaket Incita som vi er glad for og stolt av, men det fulgte av logikken at eiendom som har vært dedikert til misjon også skulle være med i stiftelsens grunnkapital ved salg, forklarer hun.

FORNØYD: Administrasjons- og økonomileder i Normisjon i Normisjon, Trude Andersen, har tro på den nye misjonsstiftelsen.

Støtter ytremisjon

Landsstyreleder Hallgeir Solberg tror etableringen av den nye stiftelsen er et godt grep som kan sikre det globale engasjementet i organisasjonen.

– Det er viktig for oss på alle måter, sier han.

Solberg er opptatt av at eiendomssalg som frigjør midler som er kommet fra Santalmisjonen, skal gå til internasjonalt arbeid.

– Den intensjonen tar vi med oss i en sånn stiftelse og er med og støtter ytremisjonsaspektet i organisasjonen vår.

– Henger sammen

Landsstyrelederen slår fast at selv om stiftelsen etableres som en selvstendig enhet er den like fullt koblet opp mot Normisjons mål og verdier.

Han viser til den krevende situasjonen som koronaepidemien har brakt med seg.

– Det kan også skje andre ting som fører til raske endringer. Et slikt fond kan være en buffer i spesielle tider som gjør at vi klarer å holde misjonsarbeidet oppe.

Spesielle behov

Avkastningen på stiftelseskapitalen kan, ifølge statuttene, også gå til andre spesielle behov i organisasjonen.

– Kan det bli press med tanke på å dekke underskudd i andre ledd i Normisjon?

– Egentlig flytter vi penger litt lenger unna oss. Det er et signal om at vi skal ha god budsjettdisiplin i organisasjonen vår. Det er lett å ta midler hvis de ligger lett tilgjengelig. Nå flytter vi dem en armlengde unna slik at ordinær drift skal dekkes av ordinære gaver.

– Langsiktighet

Kristin Bøhler er begeistret for den nye stiftelsen.

– Dette er en glimrende idé som gir god sikkerhet for arbeidet ute. Det trengs langsiktighet i misjonsarbeidet, for det er ikke så enkelt å starte, avslutte og starte igjen, sier hun.

Bøhler forklarer at misjonsarbeid handler om å opparbeide relasjoner og ta vare på troverdighet. Hun tror fondet bidrar til det ved å gi sikkerhet til arbeidet ute.

– Det er helt fabelaktig.

Powered by Labrador CMS