Starter nytt kirkeparti: - Vi ønsker å skape ro, ikke flere konflikter
Åpen folkekirke og Bønnelista får konkurranse fra en ny gruppe: Kirken for alle.
Fra før har Den norske kirke to partier med svært ulik profil. Nå kommer en ny aktør inn i kirkedemokratiet:
Kirken for alle presenterer seg som et sentrumsparti, som vil bilegge konflikter, bygge demokrati fra bunnen og slippe mangfoldet løs.
I tillegg har det konservative nettverket Frimodig kirke signalisert at de vurderer å stille til valg - stikk i strid med det de tidligere har vedtatt. Enda en gruppering med utspring i de gamle nomisjonskomité-listene har vært lansert som en mulighet.
I så fall kan Den norske kirke få et betydelig mangfold av lister ved kirkevalget i 2023.
Det er flott å se at flere grupperinger som ønsker å bidra til kirkedemokratiet kommer på banen.
Gard Sandaker-Nielsen styreleder i Åpen folkekirke
– Mangfold er en styrke
I en pressemelding fra styreleder Yngve Haugstvedt heter det at «Kirken for alle sitt overordnede mål er at Den norske kirke skal være en samlet og samlende kirke til tross for ulike syn på kirkepolitiske spørsmål.»
Og videre:
– Teologisk mangfold er snarere en styrke enn en kime til splittelse. Den norske kirke skal være et trossamfunn som møter alle mennesker med åpenhet, tillit og respekt, grunnfestet i troen på den treenige Gud og evangeliet om Jesus Kristus, slik det er uttrykt i Den norske kirkes læregrunnlag.
– Ikke omkamp om likekjønnet vigsel
I kortprogrammet heter det at Kirken for alle ikke vil ha omkamp i «teologisk funderte ordninger» som likekjønnet vigsel. Dette har vært den store stridssaken i folkekirken det siste tiåret.
«Den norske kirke skal være en inkluderende kirke hvor alle uansett bakgrunn, alder, kjønn, politisk tilhørighet, seksuell legning, sosial status eller funksjonsevne, skal føle seg hjemme, ikke krenkes, men bli mottatt av kirken med glede, forsoning, omsorg og varme,» heter det videre i programmet.
– Hva er forskjellen på dere og Åpen folkekirke?
– Det er mange forskjeller. For det første mener vi at det er en forskjell i demokratitenkning. Vi vil bygge en organisasjon fra bunnen av. Vi vil ikke ha en organisasjon som er forankret på toppnivå. Vi vil ha representanter som avspeiler ulikhetene i bispedømmene og de trendene som rører seg der. Slik vil ulike syn komme fram. Det gir et mangfold, og mangfold er demokrati for meg. Samtidig ønsker vi et demokrati som skal bygge på sognet som en grunnenhet i Den norske kirke, sier styreleder Yngve Haugstvedt til Dagen.
Foreløpig er det ukjent hvem andre som står bak initiativet.
Vi tror at ulike syn kan være byggende for kirken som sådan, samtidig som kirkens forkynnelse skal være klinkende klar.
Yngve Haugstvedt
Han sier at nomineringsgruppen, som er det formelle navnet på et parti som stiller til valg i Den norske kirke, vil komme med utdypende artikler om nettopp demokrati.
I dag står to partier i Kirkemøtet for ulike syn i de mest brennbare spørsmålene.
– Dere plasserer dere mellom Åpen folkekirke og Bønnelista?
– Ja, forsåvidt. Vi vil ha et mangfold, ingen omkamper. Vi tror at ulike syn kan være byggende for kirken som sådan samtidig som kirkens forkynnelse skal være klinkende klar. Vårt mål er å skape ro, ikke flere konflikter, sier Haugstvedt til Dagen.
Målet er å stille lister i alle bispedømmer ved kirkevalget neste år.
Yngve Haugstvedt har blant annet har bakgrunn som kirkeverge og sykehusdirektør. Leser i faktaboksen under.
Vil la bispedømmene bestemme
Åpen folkekirke har tatt til orde for at de ulike bispedømmene ikke lenger skal kunne etterspørre søkeres samlivsform ved ansettelser. Haugstvedt sier til Dagen at denne saken viser forskjellen på de to listene.
– Å etterspørre samlivsform er en ordning og en mulighet som kirken har fått anledning til å benytte seg av. Dette må avgjøres på bispedømmenivå, ikke i kirken sentralt. Også dette er en type omkamp som vi ikke ønsker, sier Haugstvedt og legger til:
– Åpen folkekirke profilerer seg som et liberalt parti når det kommer til kirkeordninger, Bønnelista som det motsatte. Vi kommer inn og sier at mangfold er bra. Det gir utfordringer, men også velsignelser, sier Haugstvedt.
Foreløpig bare én som står fram
Han vil ikke ut med hvem som ellers står bak initiativet.
– Foreløpig er det bare jeg som fronter prosjektet, men vi har vært åtte-ti stykker med i planleggingen så langt.
– Hvorfor står ikke de andre fram nå?
– Det vil komme fram etter hvert. I første omgang lanserer vi våre planer, blant annet for å se om det kommer til flere som vil engasjere seg. Det kan jo være mange der ute som ikke vi kjenner til og som vil være med, svarer Haugstvedt.
Ifølge grupperingens nye nettside skal det holdes årsmøte seneste 1. oktober i år. Der vil styrevalg stå øverst på sakslisten.
Ønsker ikke flere lister
Jo Hedberg er leder for Bønnelista. Han var ikke kjent med den nye listen da Dagen kontaktet ham fredag morgen. Foreløpig kan han derfor ikke kommentere programmet til det nye partiet.
Skal vi være en kirke, kan det ikke gå på bekostning av kirkens lære.
Jo Hedberg Bønnelista
– Vårt prinsipielle syn er at vi ikke ønsker flere nomineringsgrupper. Vi ønsker at menighetene skal velge direkte til Kirkemøtet og at ikke hvem som helst av nominelle medlemmer i Den norske kirke skal velges inn i styrende organer, sier Hedberg.
– Det vi ikke liker å høre
Etter å ha lest program og vedtekter, tar Hedberg kontakt på epost og berømmer Haugstvedt for å tenke godt om organisasjonsbygging med lokal forankring - bygget nedenfra.
Hedberg er også enig i at alle skal være velkomne i kirken og støtter tanken om mangfold. Så fortsetter han:
«Men skal kirken fortsette som en evangelisk-luthersk kirke, må den forholde seg til læregrunnlaget, det vil si at kirken også må forkynne det vi ikke liker å høre, som vi finner i læregrunnlaget.»
Hedberg er enig med Haugstvedt i at en skal arbeide for lavt konfliktnivå, men legger til:
– Skal vi være en kirke, kan det ikke gå på bekostning av kirkens lære.
Oppfordring: – Alt i full åpenhet
Styreleder i Åpen folkekirke, Gard Sandaker-Nielsen, ønsker «alle initiativ som vil utvikle kirkedemokratiet og gi medlemmene flere valgmuligheter i kirkevalget velkommen.»
– Vi i Åpen folkekirke har jobbet for denne utviklingen helt siden opprettelsen i 2014, og det er flott å se at flere grupperinger som ønsker å bidra til kirkedemokratiet kommer på banen. Det er god plass til flere lister som plasserer seg midt i Den norske kirke, som oss i Åpen folkekirke, skriver Sandaker-Nielsen i en epost til Dagen.
Han lurer på hvem andre enn Haugstvedt som står bak den nye listen og oppfordrer dem til å «gjøre alt i fulle åpenhet».
– Det bør være et viktig premiss i et åpent kirkedemokrati, mener lederen i Åpen folkekirke.