Starter samvittighetsaksjon
Kateket og skribent Ragnhild Aadland Høen har lansert en aksjon for å få flest mulig til be stortingspolitikerne beskytte fastlegers reservasjonsmulighet.
Initiativet er en motreaksjon mot epostaksjonen «Min kropp, mitt valg» som er dratt i gang av Susanne Kaluza. Denne bloggeren har skrevet åpent brev til samtlige stortingsrepresentanter.
Hun ber politikerne svare ja eller nei til «et vedtak som innskrenker norske kvinners rett til å få henvisning til assistert befruktning, abort eller få resept på ønsket prevensjon hos fastlegen sin».
- Responsen har vært enorm. Dette er en sak som har opprørt svært mange nordmenn. Vi har hatt fri abort i Norge i over 30 år, og det var en lov det tok våre mødre, bestemødre og oldemødre generasjoner å kjempe frem. Henvisningsnekt er en innskrenking av den retten, og det reagerer jeg og mange andre, både vanlige folk, leger og politikere fra både sosialistisk og borgerlig side sterk på, sier Kaluza til Dagen.
Bakgrunnen er avtalen mellom Kristelig Folkeparti, Høyre og Fremskrittspartiet som reverserer en innstramming i reservasjonsmuligheten som Helse- og omsorgsdeparementet ga gjennom et rundskriv i 2011.
- Skittent angrep
Ragnhild Aadland Høen mener hun var nødt til å respondere på Kaluzas aksjon.
- Hun argumenterer overfladisk i reservasjonssaken og går til et skittent angrep på reservasjonslegene, sier Høen.
Susanne Kaluza forteller at hun ikke hadde hørt om motaksjonen.
- Men jeg vet jo at det finnes et høylytt mindretall som er for henvisningsnekt, og også mange blant dem som er mot abort generelt, så at de forsøker å mobilisere overrasker ikke, sier hun.
Bekymret for demokratiet
I fjor var Aadland Høen på en internasjonal katolsk legekongress som hun dekket for avisen Vårt Land. Temaet hun opplevde som mest utfordrende, var samvittighetsfrihetens stilling i Europa.
- Den trues i altfor mange land, sier hun.
Medisinprofessor Jozef Glasa fra Bratislava hevdet at samvittighetsfriheten må bestå for at demokratiet skal bestå. Han mente totalitære strukturer fra kommuniststyrets tid ikke har forsvunnet, men til dels er forsterket av «-ismene i vår postmoderne tid».
- Ikke «en lapp»
Aadland Høen reagerer særlig på utsagn fra Susanne Kaluza om at det bare dreier seg om å «skrive en lapp».
- En lege som mener at ufødte mennesker har rett til å leve, vil oppleve det å måtte skrive ut en henvisning til abort som akkurat like umulig som det ville være for Susanne Kaluza å skrive under på en dødsdom for et helt uskyldig menneske - et menneske som ikke har begått noen annen forbrytelse enn å bli til, sier Aadland Høen.
Kaluza mener derimot at kampen hennes ikke har med samvittighetsfrihet å gjøre, men om kvinnen som «den svake part».
- Leger har hatt rett til å nekte å delta i en abort så lenge vi har hatt fri abort i Norge. Den retten er helt riktig, og den retten skal de fortsatt få ha. Men jeg er redd kvinners rett til lik helsehjelp hos fastlegen vil forsvinner, sier hun.
- Det er legitimt og naturlig, at det er politisk og etisk uenighet om viktige verdispørsmål som gjelder seksualitet, reproduksjon og svangerskapsavbrudd. Men denne uenigheten må tas i det offentlige rom, ikke av fastlegen i møte med en pasient, sier Kaluza.
Humanetisk støtte
Aadland Høen mener Kaluzas aksjon på flere måter virker støtende, ikke minst fordi hun mener reservasjonslegene framstilles som kalde og fordømmende.
- I motsetning til Kaluza kjenner jeg faktisk flere av disse legene, og hun kunne ikke befunnet seg lenger fra sannheten enn hun gjør, sier Aadland Høen.
Kaluza avviser at hun mistror slike leger.
- Jeg har full tiltro til at henvisningsnektende leger også gode, empatiske mennesker, som bare har et vanskelig syn på abort. Det er helt greit, men da bør de ikke søke seg til en fastlegestilling som krever at de skriver ut p-piller til ungjenter eller møter mennesker som er uønsket gravide, sier hun.
Styrket i håpet
I kritikken av Kaluza har Aadland Høen fått prinsipiell støtte fra blant andre legen Morten Horn, som er aktiv i Human-Etisk Forbund og tilhenger av dagens abortlov. Han har skrevet flere motinnlegg på Kaluzas blogg.
- Også flere andre leger har engasjert seg, leger som ikke har reservert seg selv, men som ønsker at deres kolleger skal kunne gjøre det. Det gir meg håp for fremtiden, sier Aadland Høen.
Overtak i debatten
Selv om avtalen mellom de kommende regjeringspartiene og Høyre er bindende, understreker Aadland Høen at ingen vet hvor lenge samarbeidet varer og hva som skjer når det er over.
På bloggen sin skriver Kaluza: «Vi gir oss når politikerne lover å la oss få ha livmoren vår, - og fastlegen vår - i fred!»
- Det er viktig å ikke la motstanderne av samvittighetsfriheten få overtaket i debatten nå. Vi må påvirke politikerne sammen, sier Aadland Høen.
Som Kaluza oppfordrer hun folk til å sende epost til stortingsrepresentantene for å si sin mening i saken.