Startet Frimodig kirke som reaksjon på ny ekteskapslære i Kirken. Nå frykter presten at samlivsdebatten har fått for stor plass
I en ny podkast med samfunnsdebatant Sofie Braut diskuterer prest Vidar Bakke kristnes rolle i samfunnsdebatten.
– Jeg står for det samme som jeg gjorde i 2017, men mener ikke vi trenger å snakke om det hver uke av den grunn, sier prest Vidar Mæland Bakke i Bymenigheten Sandnes.
Lar uenighetene komme til overflaten
Sandnes-presten var med å starte det konservative kirkenettverket, Frimodig kirke, i 2017. Da kjempet han side om side med «bedehusnorges talsperson», Sofie Braut. Målet var å fronte rom for klassisk ekteskapsforståelse i Den norske kirke.
Nå er han ikke lenger så sikker på om slike kampsaker bør prioriteres like høyt. Samfunnsdebattant, Sofie Braut, mener derimot at det fremdeles er aktuelt.
Bakke har derfor invitert henne med i podkasten for å diskutere hvordan konservative kristne skal forholder seg til ulike verdispørsmål i samfunnsdebatten.
Får nyansene for lite plass? Eller er kristne tvert imot for redde for å være tydelige i ordskiftet?
Skaperverk eller ekteskap?
Dagen møter de to konservative kristenprofilene i podkast-studioet til Bymenigheten i Sandnes.
Etter hyggelig småprat om familieliv og viktigheten av å lære av hverandres ulikheter seiler uenighetene opp, selv om begge har en teologisk konservativ profil.
I hvilke saker bør kristne engasjere seg? Mot likekjønnet ekteskap eller for klima og fattigdomsbekjempelse, for eksempel.
Bakke har et klassisk ekteskapssyn. Likevel er han redd for at ekteskapsdebatten skal skyve bort andre verdispørsmål han mener er like alvorlige.
– Jeg liker ikke holdninger som «dette må vi snakke om fordi ingen andre gjør det», sier han.
– Saker som mange er enige med oss i er ikke mindre viktige å kjempe for, bare fordi vi ikke står alene. Jeg jeg tror kanskje jeg synes de er like viktige, jeg, sier han til Dagen.
– Men det er jo så mange andre som kjemper for klimaet og mot fattigdom?
– Jo, men hvis klimaendringene kan ødelegge skaperverket vi er satt til å forvalte, mener jeg det er like viktig som samlivsform.
Nå lener Braut seg over bordet.
– Interessant, begynner hun.
– Jeg tror heller kristne skal være et supplement til samfunnsdebatten. Det er mange andre som kan mye mer om klimaendringer enn meg. Vi må heie på folk som uttaler seg på ting de har kompetanse på, men det er også ting bare vi kristne kan uttale oss om, og det er viktig å sette på dagsorden.
Vil ha flere diskusjoner i kristne fellesskap
Braut og Bakke håper podkast-diskusjonene deres kan inspirere andre til å ta opp vanskelige spørsmål i sine kristne fellesskap, så vel som i debattspaltene.
– Ofte blir uenigheter kristne imellom outsourcet til avisdebattene. Det er litt dumt at vi ikke tør å ta de krevende samtalene internt. Ofte kan det være sunt å gi rom for uenighet, sier Bakke.
– På hvilken måte er det sunt for dere å diskutere med hverandre?
Braut henvender seg til Bakke:
– Som teolog lærer du meg å tenke litt mer konsekvent om hvordan meningene mine ser ut fra et faglig teologisk utgangspunkt. Den helhetlige måten å tenke på har vært et nyttig korrektiv for meg i noen saker, sier hun.
Bakke mener også at ordskiftet med Braut har gjort ham godt.
– Det er alltid for mange ja-mennesker rundt oss, så jeg samler på de som tør å si meg imot. Evnen til å ta et oppgjør med urett når det virkelig koster, beundrer jeg. Hvis ikke hadde jeg ikke laget en slik podkast.
Målgruppen er først og fremst kristne mellom 20 og 40 år.
– Vi vil sette mot i unge kristne og inspirere dem til å være tro mot seg selv og stå for det de opplever er sant, sier Bakke.
Braut korrigerer formuleringen fra «tro mot seg selv» til «tro mot Guds ord», og så er de to klare til podkast-innspilling.
Sofie Braut har plukket ut temaet «Har vi et konfliktfritt kristenideal». Vidar Bakke lover å ikke bakke ut.