Staten går hardt ut mot Jehovas vitners praksis: – Innebærer negativ sosial kontroll og psykisk vold
Staten mener det ikke er et inngrep i trosfriheten å frata Jehovas vitner status som trossamfunn.
Torsdag var Dagen til stede da Jehovas vitner møtte staten ved Barne- og familiedepartementet til en muntlig forhandling i Oslo tingrett.
Retten skal avgjøre om Jehovas vitner fortsatt får være registrert som trossamfunn inntil deres status endelig avgjøres i rettsapparatet senere i år.
Staten mener Jehovas vitners eksklusjonspraksis bryter med lovens krav om fri inn- og utmelding av trossamfunn.
– Eksklusjonspraksisen innebærer negativ sosial kontroll og psykisk vold som krenker barns rettigheter, sa regjeringsadvokat Liv Inger Gjone Gabrielsen i tingretten torsdag.
Kan ikke legge hindringer for utmelding
Selv om Jehovas vitner ikke legger formelle hindringer for at medlemmene kan melde seg ut, kan konsekvensene likevel være store, mener statens advokater.
– Vissheten om at du kan miste kontakt med familiemedlemmer og venner som er en del av Jehovas vitner dersom du melder deg ut, er en hindring, sa Gabrielsen.
I forarbeidene til den nye trossamfunnsloven, som trådte i kraft i 1. januar 2021, slås det fast at trossamfunn ikke kan legge hindringer eller vilkår for utmelding.
Jehovas vitners advokat avviste på sin side at trossamfunnet legger slike hindringer, og mener at trosfriheten verner de eventuelle konsekvensene som en eksklusjon kan ha i familien.
Mener dåp kan få store konsekvenser
En vesentlig del av rettsforhandlingene ble brukt til å diskutere trossamfunnet dåpspraksis.
Døpte medlemmer risikerer nemlig å bli ekskludert fra trossamfunnet dersom de velger å ikke følge retningslinjene, og ikke viser anger etter at de har begått en synd.
Dåp i Jehovas vitner er en prosess som inkluderer omfattende bibelstudier. Enkelte velger å la seg døpe tidlig i tenårene, mens andre venter til etter myndighetsalder.
– Barn må på et tidlig tidspunkt ta et valg som kan få store konsekvenser for livet deres. Det er ikke gunstig for barn under 18 år å bli fryst ut av venner og familie, sa Gabrielsen i retten.
Jehovas vitner oppfordrer i sine læreskrifter medlemmer om å ikke ha kontakt med ekskluderte eller utmeldte medlemmer, men mindre de bor i samme husstand.
Griper inn i teologien
Jehovas vitners advokat, Anders Christian Stray Ryssdal, påpekte at staten med dette vedtaket griper direkte inn i trossamfunnets teologi.
Statens advokater leste opp fra en rekke teologiske skrifter fra Jehovas vitner i rettssalen onsdag.
– Jeg tror det er første gang noen ber en dommer ta stilling til religiøse skrifter. Er det statens oppgave å tolke religionens skrifter, og er staten praktisk rustet til det, spurte Ryssdal i tingretten.
Han avviste også at Jehovas vitner driver negativ sosial kontroll.
– Vi har ikke et eneste dokumentert eksempel på negativ sosial kontroll. Vi har bare luft og påstander, sa Ryssdal.
Han reagerte også på statens påstand om at barns rettigheter blir krenket.
– Vi har ingen bevis for at mindreårige har blitt ekskludert i Jehovas vitner. Det er noe staten har funnet på ut fra lesningen av Jehovas vitners tekster.
Åpner for å frata registrering fra andre trossamfunn
Jehovas vitners advokat argumenterte for at staten, ved å frata Jehovas vitners status som trossamfunn, bidrar til ytterligere stigmatisering av trossamfunnet, og påpekte at ingen andre trossamfunn har mistet sin status på samme måte.
Det avviste Barne- og familiedepartementets advokat.
– Det er ikke slik at Jehovas vitner blinkes ut av Statsforvalteren. Det er ikke uaktuelt å frata andre trossamfunn registrering, om det er grunnlag for det etter trossamfunnsloven, sa Gabrielsen.
Hun reagerte også på at Ryssdal onsdag anklaget staten for å bidra med en form for forfølgelse mot Jehovas vitner, og påpekte at det å miste registrering ikke innebærer noen begrensning i hvilken virksomhet Jehovas vitner kan drive.
– Dette vedtaket griper ikke inn i trosfriheten. Det er ganske voldsomt når det påstås at et statsorgan bidrar til forfølging av et trossamfunn, sa Gabrielsen.
Risikerer borgerlig vigsel
I januar i fjor ble det kjent at Jehovas vitner mistet statsstøtten, og i desember i fjor ble det kjent at de også mister registrering som trossamfunn.
Kort tid etter ble de tilkjent midlertidig forføyning, som betyr at de får operere som trossamfunn inntil saken er endelig avgjort i rettsapparatet. Det er dette utsettelsen staten nå har klaget på.
Som et resultat skal retten nå ta stilling til om Jehovas vitner får utføre vielser i 2023.
Staten mener ulempen med at vordende ektepar må ha borgerlig vigsel i tillegg til egen seremoni ikke er tilstrekkelig til å innvilge utsettelsen. Jehovas vitner mener på sin side at å miste vigselsrett innebærer en ulempe som kvalifiserer til en slik utsettelse.
Forhandlingene avsluttes torsdag. Deretter skal retten ta stilling til hvorvidt den midlertidige utsettelsen skal videreføres.