FORBUD: Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen la fram forslag til forbud mot konverteringsterapi under Oslo Pride i år. Statsadvokaten frykter forslaget kan ramme kjernefamilien.

Statsadvokaten kritisk til konverteringsterapi-forslag – frykter det kan ramme familier

Flere tunge organisasjoner er skeptisk til regjeringens foreslåtte forbud mot konverteringsterapi.

Publisert Sist oppdatert

Statsadvokaten mener regjeringen går for langt i sitt forslag om å forby konverteringsterapi.

Det kommer fram i Det nasjonale statsadvokatembedets høringssvar til lovforslaget om forbud mot konverteringsterapi. Forslaget var på høring inntil 10. oktober.

«Det nasjonale statsadvokatembetet er ikke imot et forbud mot konverteringsterapi i seg selv, men det foreliggende straffeforslaget går svært langt og har et vidt anvendelsesområde», skriver embetsleder Jan Fredrik Glent i høringssvaret.

Mener foreldre må få veilede barn fritt

Lovforslaget ble lagt fram at kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) i juni i år. Det skiller seg fra forslaget Solberg-regjeringen la fram i fjor ved at konverteringsterapi nå også skal forbys for voksne.

Strafferammen er i det nye forslaget også økt fra inntil ett år til inntil tre år. Dersom konverteringsterapien har medført betydelig psykisk skade er strafferammen inntil seks år.

Statsadvokaten frykter Støre-regjeringens lovforslag vil ramme mulighetene til å diskutere grunnleggende familieforhold innad i en kjernefamilie.

HØRINGSSVAR: Jan F. Glent er embetsleder i Det nasjonale statsadvokatembetet.

Han viser til at departementet har presisert unntak for dette, men etterlyser at det skal være med i den endelige lovteksten.

«Uklare grenser»

«Det fremstår som åpenbart at det lett kan være uklare grenser vedrørende faktum rundt hva som er diskutert mellom foreldre og barn, med påfølgende utfordringer rundt det bevismessige i en potensiell straffesak», skriver han.

Statsadvokaten påpeker at foreldre må få veilede barn ut fra sin livserfaring og kunnskap på best mulig måte.

«Å straffesanksjonerte samtaler/diskusjoner mellom foreldre og barn om for eksempel kjønnsskifte, forskjellige behandlinger i den forbindelse med bivirkninger eller kanskje irreversible medisinske operative inngrep, er å gå meget langt», heter det i høringssvaret.

Psykiatrisk forening er kritisk

Også Norsk psykiatrisk forening er kritisk til regjeringens lovforslag. De reagerer på at departementet i stor grad likestiller forsøk på å endre seksuell orientering og kjønnsidentitet. Disse fenomenene krever ulik tilnærming, påpeker de.

«Den massive økningen av særlig unge jenter med dysfori knyttet til kjønnsidentitet i Norge og verden de siste ti år, skulle i hvert fall til dels kunne forklares av kultur, miljø og sosial smitte. Dette er et perspektiv vi savner i lovforslaget», skriver Vegard Solberg Dørum i sitt høringssvar på vegne av Norsk psykiatrisk forening.

FORSLAG: Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) la fram forslag til forbud mot konverteringsterapi i juni i år.

Han påpeker at konverteringsterapi for homofile ikke er en ønskelig praksis. Likevel erkjenner de at det kan finnes legetime grunner til at enkelte oppsøker konverteringsterapi.

«Det kan være tilfeller der for eksempel en dypt troende har vanskeligheter med sin legning, men ønsker å bevare troskap mot sine religiøse forpliktelser. Eller en familiefar som har vanskeligheter med sin legning, men som ønsker å beholde det livet han har. Et konverteringsforbud vil kunne komme til å begrense disse menneskenes behandlingsmuligheter», skriver han.

Mener kunnskapsgrunnlaget er svakt

Psykiaterforeningen mener også at departementet bygger sitt lovforslag på et svakt kunnskapsgrunnlag.

«Kunnskapsgrunnlaget baserer seg på selekterte studier av gjennomgående lav kvalitet med også til dels tvilsom overføringsverdi til norske forhold, noe også departementet selv synes å erkjenne», skriver foreningen.

Dørum etterlyser bedre dokumentasjon på at konverteringsterapi fører til vesentlig psykisk helseskade.

Advokatforeningen: – Fratar homofile selvbestemmelse

Vårt Land har tidligere omtalt at Advokatforeningen er kritisk til at regjeringen ønsker å forby frivillig konverteringsterapi blant voksne.

«Det er Advokatforeningens oppfatning at konverteringsterapi som søkes av en myndig person ikke bør kriminaliseres, og at en eventuell kriminalisering vil støte an mot våre menneskerettslige forpliktelser», heter det i deres høringssvar.

Advokatforeningen mener forslaget fører til at homofile og transpersoner blir fratatt selvbestemmelsesrett, ved at man ikke selv kan oppsøke den hjelpen man ønsker.

– Det er i strid med selvbestemmelsesretten, hvilket er beskyttet av Grunnloven og menneskerettighetene. Forslaget vil ha som konsekvens at begrensningen av selvbestemmelsesretten, paradoksalt nok, vil ramme først og fremst de personer som forslaget er ment å beskytte, skriver advokat Nicolai V. Skjerdal på vegne av Advokatforeningen i en e-post til Vårt Land.

Powered by Labrador CMS