Statsforvalteren i Rogaland om Klepp-vedtaket: – Lovlig
Bent Høie mener jærkommunens nye retningslinjer for kulturstøtte er lovlige, men ber kommunen være bevisst på menneskerettighetene.
I desember vedtok politikerne i Klepp kommune nye retningslinjer for kulturstøtte til frivillige lag og organisasjoner.
De innebærer at mottakere av kommunal støtte må åpne for at alle medlemmer kan velges til tillitsverv, «uavhengig av samlivsform, seksuell orientering, kjønn eller etnisitet».
Seks politikere i kommunen ba statsforvalteren i Rogaland, Bent Høie, om å vurdere om vedtaket var lovlig. Nå har han konkludert.
– Har ikke medført ulovlig forskjellsbehandling
En rekke konservative kristne aktører på Klepp har reagert på vedtaket, som de mener er brudd på menneskerettighetene og trosfriheten.
De har opplevd saken som et forsøk fra kommunen på å presse dem til å endre samlivssyn.
Etter et halvt års betenkningstid publiserte Statsforvalteren onsdag et vedtak der det blir slått fast at retningslinjene er lovlige.
«Så langt foreligger det ikke konkrete holdepunkter for å konkludere med at de vedtatte retningslinjer har medført ulovlig forskjellsbehandling. Vedtakelsen og retningslinjenes innhold er etter dette ikke i seg selv ulovlige, slik Statsforvalteren ser det», heter det i vedtaket.
Jærbladet omtalte saken først.
Stor summer i spill
Årlig mottar frivillige aktører i Klepp kommune mellom fem og seks millioner kroner fra kommunen. Av disse går rundt 200.000 kroner kristent barne- og ungdomsarbeid, ifølge Jærbladet.
I vedtaket understreker Statsforvalteren at retningslinjer ikke har «selvstendige rettsvirkninger».
Kommunen oppfordres derfor til å fortolke retningslinjene på en måte som ikke fører til usaklig forskjellsbehandling av søkerne.
«Det betyr at kommunen ved sin fortolkning av retningslinjene må sørge for at praktiseringen av dem samsvarer med ufravikelige menneskerettslige prinsipper», heter det i vedtaket.
– Må ta stilling
Likestillings- og diskrimineringsloven har i dag en åpning for at religiøse organisasjoner kan gjøre en saklig forskjellsbehandling i ansettelsesprosesser.
Dette mener Statsforvalteren at kommunen må ta inn over seg dersom lag og foreninger klager på avslag.
«Det betyr at dersom en organisasjon mener å ha et lovlig grunnlag for å forskjellsbehandle når det kommer til tillitsverv og posisjoner, så må kommunen ta konkret stilling til dette», skriver Statsforvalteren.
– Avhenger av loven
Torbjørn Hovland (KrF) er en av kommunestyrerepresentantene som krevde lovlighetskontroll.
Han tror det vil bli vanskelig for kommunen å praktisere retningslinjene prinsipielt og balansert.
– Min konklusjon ut fra det Statsforvalteren sier, er at en ikke automatisk kan konkludere med at for eksempel et bedehus ikke er berettiget støtte. Det avhenger av loven, sier Hovland til Jærbladet.