– Statsråden må se på bibelskolene
Politikere reagerer på at bibelskoler fyller opp plasser med utenlandske statsborgere. – Skolene må følge sin intensjon, sier Anne Tingelstad Wøien (Sp).
Det skaper uro blant utdanningspolitikere på Stortinget etter at det i Dagen før helgen ble kjent at en tredjedel av elevene ved norske bibelskoler er utenlandske statsborgere.
Fjelltun Bibelskole i Stavanger har kun utenlandske statsborgere på skolen.
Anne Tinglestad Wøien (Sp) i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen vil stille et skriftlig spørsmål til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen om praksis er etter intensjonen.
– Ministeren er veldig for private skoler. Det er jo vi også. Det er bra at vi får utenlandske elever til Norge, men skolene må følge sin intensjon, sier hun.
– Ikke etter hensikten
Komitémedlem Marianne Aasen (Ap) er kritisk til den høye andelen utenlandske statsborgere ved enkelte bibelskoler. Det
– Jeg mener at dette ikke er etter hensikten, sier Marianne Aasen fra Arbeiderpartiet.
Det er ikke ulovlig, ifølge Utdanningsdirektoratet som fører tilsyn med bibelskolene. Retningslinjene legger ingen begrensninger på elevmassens sammensetning. Men Aasen reagerer likevel.
– Meningen med å finansiere bibelskoler fra statens side er jo å gi menigheter, kirker og organisasjoner påfyll av kompetente mennesker. Jeg mener derfor det er naturlig at departementet går gjennom og tar en sjekk om denne typen drift er etter hensikten. Dette er jo ordninger som går over tid, og det er uansett greit å se på regelverket i ny og ne, sier Aasen.
Les også:
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Sender brev
Aasen er klar på at man ikke skal diskriminere søkere fordi de kommer fra et annet land. Men at bibelskoler blir sett på som en god måte au pairer å kunne bli i Norge ett år ekstra, mener hun blir feil.
– Det er jo ikke hensikten. At en og annen er i den situasjonen er greit. Men blir det mange, er det underlig. Da er det åpenbart at dette må ses på.
– Vil du selv ta initiativ til at departementet ser på saken?
– Jeg ser det som naturlig at de gjør det. Gjør de det ikke, vil jeg be dem om å gjøre det.
Også Sivert Bjørnstad, komite-medlem fra Frp, mener det er behov for å se på reglene.