Statsstøtten kuttes til ortodoks kirke
Svenske myndigheter fester ikke lit til forsikringer fra Den russisk-ortodokse kirken i Sverige om at de ikke støtter Putins krig i Ukraina.
Myndigheten för stöd till trossamfund (SST) i Sverige har besluttet å ikke innvilge Den russisk-ortodokse kirken (Moskvapatriarkatet) statsstøtte i 2024.
Bakgrunnen er etterretningsinformasjon fra Säkerhetspolisen (SÄPO) som ble offentliggjort i svensk presse i februar.
– Et verktøy for skjulte operasjoner
– Vi vurderer at Den russisk-ortodokse kirken er en plattform den russiske staten bruker for å agere i Sverige på en sikkerhetstruende måte, sa sjef for kontraspionasje hos Säpo, Daniel Stenling, til Expressen.
Han hevdet at personer i Den russisk-ortodokse kirken har hatt kontakt med russisk sikkerhets- og etterretningstjeneste i Sverige, og at russisk etterretning på den måten har kunnet bruke kirkesamfunnet som et verktøy for skjulte operasjoner.
Nekter for krigsstøtte
I pressemeldingen fra SST blir det forklart at i dialog med representanter fra kirkesamfunnet ikke kjenner seg igjen i Säpos beskrivelser.
«Representanter for trossamfunnet har i samtaler understreket at de ikke støtter krigen i Ukraina eller fremmer vold, og at trossamfunnet utelukkende har åndelige og fredelige målsettinger».
SST velger å ikke feste lit til denne forsikringen i lys av funnene fra Säpo. At kirkesamfunnet i tillegg har mottatt betydelig finansiering fra den russiske staten, mener SST styrker mistanken om at kirken fungerer som en plattform for sikkerhetstruende aktiviteter i Sverige.
«Ifølge SSTs vurdering blir det klart at oppfordringer til støtte for Russlands angrepskrig mot Ukraina, bruk av trossamfunnet som en plattform for etterretningsinnsamling og annen sikkerhetstruende aktivitet mot Sverige, ikke kan anses som forenlig med respekt for det demokratiske styresett og i samsvar med demokratiets grunnleggende prinsipper».
Må støtte grunnleggende verdier
– En forutsetning for statens støtte til trossamfunn er at de bidrar til å styrke samfunnets grunnleggende verdier. Trossamfunn gjør dette ved å gi mennesker støtte i alle livets faser, noe som betyr at de er spesielt viktige i forskjellige samfunnskriser, sier Isak Reichel, direktør i SST.
– SST mener at Den russisk-ortodokse kirken (Moskvapatriarkatet) ikke lenger oppfyller dette kriteriet på grunn av deres handlinger i forbindelse med Russlands fullskala invasjon av Ukraina, sier Reichel.