Stavanger-kirker rammet av oljekollaps
– Det er mange av våre utenlandske medlemmer som har sett seg nødt til å reise hjem, sier sogneprest Sigurd Markussen i St. Svithun katolske menighet.
Tidenes våteste mai er historie. De som ikke allerede har hastet av gårde til varmere strøk, er igjen og nyter solen som er på visitt i oljebyen.
Men selv om folk er i feriemodus, er stemningen i byen spent. På landsbasis har hele 21.438 oljejobber har forsvunnet siden januar i fjor, ifølge NTB. Mange av dem ligger i Rogaland.
Tvers over gaten for Nav ligger St. Svithun, en av Norges mest besøkte menigheter. Her merker de nedgangen i oljeindustrien på kroppen.
– Spesielt i de mindre gruppene er det synlig. Vi har mistet noen nøkkelpersoner, folk som var veldig aktive i menigheten. Men dette er bare noe vi som kirke er nødt til å forholde oss til, sier sogneprest Sigurd Markussen til Dagen.
LEDER: Kva skal vi leve av?
Hver søndag holdes det mellom åtte og ni messer i St. Svithun, og rundt 3.000 personer er innom.
– Det er så mange her. Vår kirke er full uansett, sier Markussen.
Må reise hjem
«Jobber forsvinner. Butikker stenger. Boligpriser stuper», skrev VG om situasjonen i Stavanger mandag.
Mange oljearbeidere jobber i store selskaper og kommer til Stavanger på langtidskontrakt. Det er her dramatikken ligger, ifølge Markussen.
– Folk hadde ikke beregnet å måtte reise hjem igjen nå. Spesielt har kirken mistet en del medlemmer fra Asia og Sør-Amerika. Jeg kjenner også til familier som må reise hjem etter sommeren, sier han.
– Like sjenerøse
Sognepresten opplever at de som mister jobben sin blir tatt godt vare på av selskaper som har drevet med oljevirksomhet i lange tider.
– De er vant til å håndtere denne typen situasjoner. Alt er tilrettelagt og de kan fortsette å arbeide et annet sted. Det er ikke det samme som når nordmenn mister jobbene sine, sier han.
– Får dere mindre i offerkurvene?
– Nei. Folk er like sjenerøse som før.
Hjem eller ny jobb?
På den andre siden av Breiavannet ligger Salem – Norsk Luthersk Misjonssambands (NLM) menighet i Stavanger sentrum.
Paul Odeh, leder for Internasjonalt kristent felleskap (IKF), forteller at oljekrisen merkes i menigheten, om ikke direkte.
– Det er to personer som har mistet jobben, sier han til Dagen.
Odeh forteller at situasjonen har stilt vedkommende overfor et dilemma.
– Det er vanskelig for innvandrere å miste jobben sin. De må alltid bestemme seg for om de skal de reise tilbake til hjemlandet sitt, eller om skal de prøve å få seg en ny jobb her i Norge, sier han.
Odeh peker på de yngre som spesielt utsatt når det gjelder nedbemanning i oljesektoren.
– De får seg jobb, tar opp lån og kjøper seg hus. Plutselig står de uten jobb og med masse gjeld, sier han.
Spenning hos enkelte
Ungdomsleder Yngve Litleskare Leine i Salem forteller at det er flere i menigheten med oljerelaterte yrker. Han kjenner til personer som er jobbsøkende i bransjen, men også folk som har mistet jobben sin.
– Men det er ikke så utbredt at det preger menigheten direkte, sier han til Dagen.
Leine forteller at menigheten hvert år samarbeider med studentpresten ved Universitet i Stavanger om et opplegg for ferske studenter. I år måtte de imidlertid klare seg med halvparten av fjorårets budsjett fordi universitetet har kuttet i støtten til de ulike studentorganisasjonene.
– Da måtte vi spytte i litt ekstra selv slik at vi kunne gjennomføre arrangementet, sier han.
Ber for de utsatte
I overkant av 100 meter fra Salem ligger Metodistkirken. Det er bare to personer på kontoret – resten har tatt ferie.
Barne- og ungdomsprest Einar Christian Drange forteller at det er folk i menigheten som har mistet jobben som følge av den spente situasjonen.
Får menigheten nye oppgaver i slike situasjoner?
– Vi ber for de som mister jobben. Det er viktig å ta ekstra vare på dem, sier han.