KRITISK: Olaug Bollestad og KrF er kritiske til lovforslaget om forbud mot konverteringsterapi.

Stemmer nei til forbud mot konverteringsterapi: – Voksne mennesker må få gå til veiledning

Ny innstilling om konverteringsterapi: – Gledelig, sier Åpen Folkekirke.

Publisert Sist oppdatert

Et bredt flertall på Stortinget stiller seg bak regjeringens forslag om forbud mot konverteringsterapi, melder NTB.

Stortinget skal stemme over saken i neste uke, men nå har partiene i familie- og kulturkomiteen kommet med sin innstilling.

Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, SV, Rødt og Venstre stiller seg alle bak forslaget om et forbud.

Konverteringsterapi

Konverteringsterapi har som mål å få homofile, transpersoner og andre til å endre sin seksuelle orientering eller kjønnsidentitet. Det blir nå forbudt med en strafferamme på inntil 3 år, og 6 år hvis overtredelsen er grov.

Forbudet mot å utføre konverteringsterapi vil ramme «den som krenker en annen ved å anvende psykoterapeutisk, medisinsk, alternativmedisinsk eller religiøst baserte metoder eller lignende systematiske fremgangsmåter, i den hensikt å påvirke vedkommende til å endre, fornekte eller undertrykke sin seksuelle orientering eller kjønnsidentitet».

Forbudet gjelder ikke bare i Norge, men også hvis man reiser til utlandet for å utføre slike handlinger. Dessuten blir markedsføring av konverteringsterapi forbudt.

KrF har landet på å stemme mot lovforslaget. Leder Olaug Bollestad understreker overfor Dagen at «ingen skal oppleve å bli tvunget til å være noe de ikke er», men at lovforslaget som foreligger griper for langt inn i grunnleggende menneskerettigheter.

— Forslaget griper inn i foreldreretten, ytringsfriheten og trosfriheten. Dette ligner et land jeg ikke vil leve i, sier KrF-lederen.

Hun peker også på uklarheter:

— Det er fortsatt ikke klart hva og hvem som rammes.

For Bollestad er hensynet til dem som selv ønsker hjelp til å leve med «uønskede følelser» tungtveiende.

— Voksne mennesker med samtykkekompetanse må få gå til veiledning hvis de ønsker det. Det skal de kunne gjøre uten å være redd for å sette en veileder i strafferettslig fare.

KrF forbereder nå et eget forslag der de ber regjeringen komme tilbake med et justert lovforslag.

— Vi ønsker at ingen under 18 år skal oppleve tvang til endring, samtidig som voksne som ønsker det, skal få lov til å gå til for eksempel samtaler eller forbønn.

KrFs forslag

Slik lyder KrFs forslag til vedtak: «Stortinget ber regjeringen fremme et lovforslag som forbyr forsøk på å ved tvang endre seksuell orientering hos personer under 18 år. Det må være et presist straffebud som ikke rammer foreldres samtaler og oppfølging av eget barn, tros- og ytringsfriheten, og samtykkekompetentes ønske om veiledning i disse spørsmål».

STEMMER MOT: Partileder i KrF, Olaug Bollestad, har landet på å stemme mot det foreliggende lovforslaget.

Ole Gramstad Jensen er styreleder i Til Helhet. Han reagerer sterkt på innstillingen.

— Det er ikke noe særlig nytt her, så våre innvendinger blir stående.

— Jeg registrerer at justiskomiteen uttrykker en skepsis knyttet til om dette er innenfor menneskerettighetene.

SKEPTISK: Ole Gramstad Jensen tror den nye loven vil ha en nedkjølende effekt på pastorer og sjelesørgere hvis den vedtas.

Jensen er selv jurist, og mener han «ikke kommer på eksempler der Stortinget så åpenlyst går inn for å krenke menneskerettighetene». Han tror loven vil bli vedtatt.

— Når den vedtas, vil det ha en nedkjølende effekt på pastorer og sjelesørgere.

— Den vil skape usikkerhet med hensyn til hvor langt en kan dra samtalen når temaet er endring eller å leve i sølibat, mener han.

Juristen tror mange vil oppleve at de må velge mellom å følge kallet eller loven i dette spørsmålet.

– Gledelig

Leder i Åpen Folkekirke, Gard Sandaker-Nielsen, skriver i en e-post til Dagen at «det er gledelig at det er et bredt flertall i Stortinget for å forby konverteringsterapi».

– Det betyr at folk skal slippe å bli utsatt for handlinger som har som mål å endre seksualiteten eller kjønnsidentiteten deres. Åpen folkekirke har støttet et forbud og deltatt gjennom hele prosessen i høringene regjeringen i Stortinget har gjennomført. Dette forankrer vi i det kristne menneskesynet, hvor alle mennesker er skapt i Guds bilde – med en grunnleggende frihet og evne til å elske, skriver Sandaker-Nilsen.

GLAD: Gard Sandaker-Nielsen, leder i Åpen Folkekirke, er glad for at det er bredt flertall i Stortinget for å vedta lov om forbud mot konverteringsterapi.

Vil sende det tilbake

Frp vil helst sende hele lovforslaget tilbake til regjeringen.

– Frp har gått grundig gjennom saken og høringssvarene. Frp støtter intensjonen i loven, men vi har derimot merket oss at flere tunge høringsinstanser, herunder Riksadvokaten, har store betenkeligheter med den juridiske holdbarheten i dette lovforslaget, sier stortingsrepresentant Hans Andreas Limi i Frp.

KRITISK: Hans Andreas Limi er stortingsrepresentant for FrP. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

I sin innstilling går Frp inn for å legge til et forbehold om at forbudet ikke skal gjelde folk som er myndige og har gitt samtykke. Frp vil også ha et punkt om at foreldre og foresatte kan samtykke til å «innhente råd og veiledning for sine barn».

– Vi har gjennom komitébehandlingen forsøkt å komme med forslag til forbedringer, derav forslagene som nå ligger i innstillingen. Vi mener likevel etter en totalvurdering at det beste er at regjeringen får saken tilbake for ytterligere bearbeiding, sier Limi.

Endringsforslag fra SV

SV ønsker å gjøre en endring i det opprinnelige forslaget som går ut på at forbudet også skal gjelde ved påvirkning rundt «kjønnsuttrykk».

KrF og Rødt sitter ikke i familie- og kulturkomiteen. Rødt varsler at de kommer til å støtte forslaget.

– Dette er en seiersdag for den skeive kampen! Nå har et bredt flertall på Stortinget gått inn for å forby den middelalderske praksisen med konverteringsterapi. At forslaget også har såpass bred støtte, er et tydelig signal til den skeive bevegelsen om at vi har tatt deres farevarsel på alvor, sier stortingsrepresentant Hege Bae Nyholt i Rødt.

Senterpartiet har signalisert at de vil fristille sine egne representanter til å stemme etter egen overbevisning i saken.

Powered by Labrador CMS