Endre Stene har satt advokoat Brynjar Meling på saken.

Stene krever kr 100.000 av NLM for «grov ryktespredning»

Kjendisadvokat Brynjar Meling er engasjert av Endre Stene i den opphetede konflikt med ledelsen i Misjonssambandet.

Publisert Sist oppdatert

I snart to år har uro preget Norges største misjonsorganisasjon, Norsk Luthersk Misjonssamband.

Det begynte med at kontrollkomitéen i organisasjonen på forsommeren 2020 mottok et varsel om tillitskrise basert på minst 10 ulike fortellinger om angivelig maktmisbruk.

I august samme år tok Endre Stene et kraftig oppgjør med ledelsen i NLM i en kronikk.

Stene har vært ansatt i ulike lederstillinger i misjonsorganisasjonen, blant annet som leder av NLM Ung, områdeleder, forsamlingsleder og kretsleder.

Han er i dag ansatt som bibelskolelærer i Misjonssambandet.

Advokater: – Kan rammes av straffeloven

Flere dokumenter Dagen har fått tilgang, viser at konfliktnivået er høyere enn først antatt.

Et brev datert 26. januar 2021 viser at Stene engasjerte den kjente advokaten Brynjar Meling - kjent blant annet som Mullah Krekars forsvarer - og hans kollega Alexander Schimmelpfennig Nygaard. I et såkalt prosessvarsel kreves det krav om en oppreisning på 100.000 kroner pluss advokatomkostninger.

Advokat Brynjar N. Meling er mest kjent som forsvarer av Mulla Krekar.

Årsaken er «rettsstridig gjengjeldelse og trakassering i forbindelse med og etter inngåelsen av hans sluttavtale».

Trakasseringen skal ha vært så alvorlig at den, ifølge advokatene, kan rammes straffeloven § 266 om «hensynsløs adferd».

«Grovt injurierende»

Ifølge brevet har Stene blitt gjort oppmerksom på «grovt injurierende og spekulative uttalelser om hans person i både forkant og etterkant av arbeidsforholdets opphør. Uttalelsene har kommet i form av formelle henvendelser fra generalsekretæren, men også gjennom ren ryktespredning fra samme person.»

Generalsekretær i Misjonssambandet er Øyvind Åsland.

Prosessvarsel

Prosessvarsel er varsel om en juridisk prosess fra den ene parten i saken til en tredjemann for å gi denne adgang til å ivareta sine interesser, for eksempel ved å tre inn i saken som partshjelper.

Prosessvarsel må ikke forveksles med søksmålsvarsel.

Kilde: SNL

Ifølge advokatene skal Stene ikke ha fått mulighet til å forsvare seg mot dette da ryktespredningen skal ha foregått bak hans rygg.

«Dette gjør NLMs handlinger særlig klanderverdige, da de er egnet til å fremkalle negative psykososiale reaksjoner for Stene. Ikke minst gjelder dette idet Stene må leve i konstant uvisshet om det som blir og har blitt kommunisert bak hans rygg innenfor en organisasjon han har viet livet sitt til», står det i brevet.

– Skremt til taushet

Prosessvarselet fra advokatene kommer etter at NLM først skal ha varslet Stene om mulig rettslige skritt fra deres side fordi de mente den tidligere forsamlingslederen brøt taushetsplikten.

«Ved å benytte advokat til å skremme et tidligere medlem til taushet, har NLM tvunget en delvis arbeidsledig person til å oppsøke egen advokat. Dette må NLM naturligvis ta konsekvensene av», står det i brevet.

Ved å benytte advokat mener de at NLM har gjort et forsøk på «å skremme vår klient til taushet i denne saken».

Ber om begrunnelse for brudd

I brevet blir nettopp NLMs påstand om brudd på taushetsplikten et tema.

Advokatene ber nå NLM klargjøre en rekke opplysninger om det de mener er et brudd på taushetsplikten fra Stenes side:

«...det bes derfor oppgitt hvilke personer dette dreier seg om. For det andre må NLM avklare hva de mener er taushetsbelagte opplysninger. For det tredje må NLM avklare hva det er i NLMs interne verdidokument Stene har forbrutt slik at han vet hva saken handler om. For det fjerde må NLM vise hvordan Stene gjengir de faktiske forhold på en «uriktig og misvisende måte».

Misjonssambandet sitt hovedkontor ligger i Sinseveien i Oslo.

Advokatene mener således at Stene skal ha blitt utsatt for «en heksejakt og utfrysing» ettersom alvorlige anklager ble rettet mot ham som han ikke fikk forsvare seg mot.

Krav om oppreisning

Brevet avsluttes med et krav om oppreisning:

«NLM ved generalsekretæren har handlet forsettlig i sine straffbare og erstatningsutløsende handlinger, og kan derfor holdes ansvarlig for oppreisning, jf. skadeserstatningsloven § 3-5. Det vil kreves kr. 100.000 i oppreisning, og foreløpig påløpte advokatkostnader med kr. 15.000. Det samlede beløp kan overføres til vår klientkonto ... og betalingen kan merkes «ASN3964».

– Synes det er trist

Generalsekretær i Misjonssambandet, Øyvind Åsland, er forelagt alle påstander.

Han svarer i en epost:

– Som arbeidsgiver kommenterer vi ikke personalsaker. Først og fremst synes jeg det er trist at Stene valgte å gå til et slikt skritt. Jeg har aldri opplevd at en tidligere ansatt kontakter advokat og fremsetter så alvorlige beskyldninger. Vi mener det ikke er grunnlag for disse. Vi valgte å be vår advokat om å svare, og avviste både kravet om erstatning og de påstander og anklager som ble fremsatt. Så langt jeg vet har det ikke vært noen henvendelse fra Stenes advokater siden sommeren 2021.

– Medielekkasje fra NLM

Endre Stene skriver følgende i en epost til Dagen:

– Jeg er fremdeles ansatt i NLM og det var ledelsen som begynte å bruke advokat. Verken jeg eller mine advokater har hatt noe ønske om at detaljer i saken skulle havne i mediene. Jeg mistenker at dette er en medie-lekkasje fra NLMs ledelse for å dra fokuset mot varslerne heller enn det vi varsler om. Det er i så fall et alvorlig brudd på taushetsplikten. Mine advokater fikk ikke svar på noen av spørsmålene og vi venter fortsatt på svar.

Han skriver videre:

– Jeg kjenner forøvrig til over ti andre som har måttet bruke advokater i møte med NLMs ledelse.

Powered by Labrador CMS