UNDER PRESS: President i Nicaragua, Daniel Ortega (t.h.) og hans kone og visepresident Rosario Murillo blir anklaget for brudd på menneskerettighetene og for å true religionsfriheten.

Stenger ned over tusen ideelle organisasjoner – flere kirker rammet

– Et angrep på religionsfriheten, sier kristen advokat.

Publisert Sist oppdatert

I det mellomamerikanske landet Nicaragua opplever innbyggerne en massekansellering fra myndighetene.

De siste ukene har den nicaraguanske regjeringen, ledet av president Daniel Ortega, stengt ned 1.500 ideelle organisasjoner. Deriblant flere kirker, skriver Christian Post.

Så mange som 695 religiøse grupper er er rammet, primært assosiert med katolske, evangeliske og pinsekirker, ifølge CNN.

– Dette er et angrep på religionsfriheten, sier Martha Patricia Molina, en kristen, nicaraguansk advokat til New York Times.

Undertrykker oposisjonen

Molina flyktet fra Nicaragua til USA i 2021 og følger spesielt med på angrep mot kirken og presteskapet i landet.

– Disse hendelsene viser at Ortega-administrasjonen utvider sin innsats for å få religiøse ledere til taushet og stenge av et hvert uavhengig rom som ikke er tilknyttet regjeringen, sier hun i artikkelen.

Ortega har sittet som president siden 2007. Hans regjering har historisk sett vært harde mot den romersk-katolske kirke på grunn av pågående kritikk om menneskerettighetsbrudd fra myndighetene.

Partiet hans, Sandinista National Liberation Front, er ikke fremmed for å undertrykke opposisjonen. Eksemplifisert med en rekke politiske kandidater, journalister og aktivister som er blitt arrestert basert på tvetydige nasjonale sikkerhetslover.

Styrer med jernhånd

Presidenten som, sammen med sin kone og visepresident Rosario Murillo, begynte sin femte periode som landets leder i 2021 har fått massiv kritikk for hvordan han styrer landet med jernhånd.

PROTESTER: Nicaraguanere i USA protesterer i 2021 mot menneskerettighetsbrudd fra regjeringen og presidentparet i Nicaragua.

Nylig leverte FN en rapport om menneskerettighetssituasjonen i Nicaragua.

Den inneholder blant annet detaljerte beskrivelser av vilkårlige interneringer, minst to dokumenterte påtvungne forsvinninger, samt hvordan ytrings- og organisasjonsfriheten rutinemessig har blitt undergravd i perioden mai 2023 til mai 2024.

Generalsekretær i Stefanusalliansen, Ed Brown, mener han ser en president som føler seg truet.

Ikke et trosspørsmål

– Dette er en typisk trend i et land med en leder som først var en folkehelt, men som i senere tid blir mer og mer diktatorisk og mislikt, sier Brown til Dagen.

Han forteller at både kanselleringene og andre maktgrep som arrestasjoner, vold og deporteringer mot meningsmotstandere handler om nettopp makt.

ED BROWN: Generalsekretær i misjons- og menneskerettsorganisasjonen Stefanusalliansen.

Han mener at kirker og kristne organisasjoner rammes er fordi de utgjør en trussel mot Ortegas styre.

– Dette er ikke et trosspørsmål, nødvendigvis. Spør du Ortega, vil han nok si han tror på Gud. Men kirken og den kristne befolkningen er kjent både for å ha sterke moralske prinsipper – og de ofte samles i grupper, sier Brown.

Vil ikke spå fremtiden

Ved å kontrollere møteplassene til de kristne, ønsker Ortega å svekke motstanden mot seg selv, tror Brown.

– Disse handlingene er helt avskyelige. Samtidig er det forståelig at en desorientert diktator med bare ja-personer rundt seg tyr til brutal makt for å holde sin posisjon.

Hva som blir utfallet, mener han er umulig å spå. Men generalsekretæren kan enkelt se for seg at Ortega enten bukker under for presset, faser ut makten sin til en mer moderat leder overtar eller tviholder på presidentskapet på ubestemt tid.

– Stefanusalliansen står sammen med de som yter motstand mot Ortega og som opplever alt fra vold til utestengelser. Ingen vet hva som vil skje, men jeg frykter at hvis avgangen hans blir for brå, og det oppstår et vakuum og en maktkamp, kan det føre med seg stor uro og lidelse blant befolkningen, sier Ed Brown.

Lang rekke med protester

Raidene mot 1.500 organisasjoner på en dag, føyer seg bare i rekken av lignende kanselleringer Ortega har utført siden 2018.

Christian Solidarity Worldwide (CSW) skriver at totalen er nå oppe i 5.552 rammede organisasjoner og kirker.

REAKSJONER: Protester i Nicaraguas hovedstad Managua i 2018. En av mange demonstrasjoner hvor innbyggerne i landet har krevd president Daniel Ortegas avgang.

Både historiske protestantiske kirkesamfunn, med røtter tilbake til 1600- og 1800-tallet, og evangeliske, baptist- og adventist-kirker har opplevd å bli kansellert av regjeringen.

En av lederne i CSW, Anna Lee Stangl, er bekymret for hva dette vil føre til for landet på sikt.

TO PERIODER: Daniel Ortega satt også som president i Nicaragua mellom 1985-1990. Her fra et kort besøk til Norge og daværende statsminister Gro Harlem Brundtland i 1988.

– Den vilkårlige kanselleringen av historiske og mangfoldige religiøse foreninger gjør i mange tilfeller at medlemmene deres ikke kan samles for religiøse formål, sier Stangl på menneskerettighetsorganisasjonens egne nettsider.

Samtidig trekker hun frem at kanselleringen av kirker og organisasjoner også vil ramme øvrige tilbud innen helse og utdanning.

– Vi er svært bekymret over innvirkningen på de tusenvis av barn og voksne som samhandler med skolene og andre institusjoner, som sykehus, drevet av disse organisasjonene.

Powered by Labrador CMS