Stengt kapelldør for homoliberal prest
Det har skapt oppstandelse i Finnmark at Samemisjonen sier nei til at en homoliberal prest kan ha gudstjeneste i deres kapell 1. påskedag.
Påskegudstjenesten på Sennalandet kapell i Kvalsund kommune er avlyst fordi Samemisjonen har strammet inn sine regler for hvem som kan forrette der.
– Jeg blir trist når vi nå må avlyse denne gudstjenesten på fjellet. Kristne mennesker samler seg for å feire påske og Jesu oppstandelse, men dette betyr at Samemisjonen heller vil at kirken skal stå tom første påskedag, sier kapellan Jon Arne Tandberg til NRK.
Kritisk til håndtering
Saken har blitt mat for mediene i forkant av påske, men daglig leder Roald Gundersen i Norges Samemisjon er kritisk til måten kirken har håndtert saken på. Torsdag mottok de en telefon fra kapellanen med spørsmål om kapellet i Áisaroaivi i Kvalsund kommune var ledig for utleie 1. påskedag. Gundersen opplyser til Dagen at presten var ukjent for ham og at han heller ikke var informert om at det var Tandberg som skulle forrette.
Kort tid etter sendte Samemisjonen et brev til kirken i Hammerfest der de informerer om hvilke premisser de legger til grunn for utleie. «Selv om det har vært tradisjon for utleie i påskehelga, så har utviklinga i kirka ført til at Samemisjonen nå har innskrenket utleie av kapellet. Kvinnelige prester og prester som lærer at homofilt samliv ikke er i strid med Guds Ord gis ikke adgang til å forrette i Samemisjonens kapell, med unntak i nødsfall for å få gjennomført familiære kirkelige handlinger som dåp, ekteskapsinngåelse og gravferd,» skriver de.
Facebook-aksjon
Fire timer senere blir Gundersen ringt opp av en journalist fra Finnmark Dagblad som opplyser at det er opprettet en Facebook-aksjon med bakgrunn i at Samemisjonen har nektet utleie av kapellet. Nå vil de gjerne at Gundersen skal kommentere det.
– Jeg ble svært overrasket fordi utleie fortsatt ikke var avklart med kirken. Litt senere ringte NRK. Også de ville ha en kommentar. Jeg trekker den slutningen at Hammerfest kirke straks må ha gått ut med saken, før den var behandlet av Norges Samemisjon, sier han til Dagen.
Han er sterkt kritisk til saksbehandlingen og spør seg hva hensikten kan være fra kirkens side.
– Gjør de dette for å skade Samemisjonens anseelse og rykte? spør han.
Først klokka 20.00 torsdag kveld mottok han svar fra Tandberg der det går fram at det er han som skal forrette. I brevet opplyser han om sitt ståsted i homofilisaken.
– Hvis kirken kunne ha satt opp en prest som ikke bryter med vedtaket til Samemisjonen, ville ikke utleie vært et problem. Vi aksepterer ikke en slik behandling fra en offentlig etat og ber om at kirken ved prosten i Hammerfest snarest går offentlig ut og beklager saksbehandlingen til kirken, sier Gundersen.
Gikk ikke til media
Kapellan Jon Arne Tandberg opplyser til Dagen at kirken ikke gikk til media med saken. Det var heller ikke de som startet en Facebook-aksjon.
– Det som skjedde var at jeg måtte informere de frivillige som skulle jobbe med gudstjenesten om brevet fra Samemisjonen. Så har noen av dem postet sin reaksjon på Facebook. Det har ikke jeg kontroll på, og det er deres valg. Jeg svarte Samemisjonen i går.
– Hvorfor sendte du ikke et svar til Samemisjonen før dette ble en mediesak?
– Poenget var at jeg måtte informere våre frivillige om at det antagelig ikke blir noen gudstjeneste i kapellet. Det går jo tydelig fram i betingelsene fra Samemisjonen at jeg ikke kunne ha gudstjeneste der.
– Har ikke Hammerfest kirke en konservativ prest som kunne forrettet i stedet?
– Jeg har snakket med mine overordnede. De vil ikke plukke ut prester etter ståsted. Påsken er en travel tid, og vi har ingen andre å sende.
– I sin fulle rett
– Det er Samemisjonen som eier kapellet. Skal ikke de få lov til å si nei til noen uten at det blir en sak i mediene?
– De er selvfølgelig i sin fulle rett til å bestemme hvem de låner ut kirkene til, men konsekvensene av deres utlånspraksis er at ingen feirer første påskedagsgudstjeneste på kapellet i Áisaroaivi. Det er smerten i dette. Vi har ulike syn i kirken, men vi deler fortsatt samme alterring. Det smerter at Samemisjonen ikke vil dele den praksisen.
Ifølge NRK Finnmark har kapellanen i mange år arrangert gudstjeneste i kapellet. Det er Tandberg som er initiativtaker, og gudstjenestene har hatt økt oppslutning.
– Sist gang var vi rundt 70 stykker, opplyser Tandberg til Dagen, og legger til at han har stor respekt for Samemisjonens arbeid gjennom historien i Finnmark.
Over 100 ganger
Innlegget på Facebook om at det ikke blir noen gudstjeneste i Áisaroaivi har blitt delt over 100 ganger og mange har kommentert. «Her viser Samemisjonen sin nestekjærlighet,» skriver en. Mens en annen mener «det er på tide å avvikle Samemisjonen». En tredje skriver at man må ha toleranse og takhøyde for Samemisjonens overbevisning, selv om man er uenig. «De er i sin fulle rett til å utøve sin tro og sette de begrensninger de finner nødvendig,» skriver vedkommende.
Fra prost Arve Marton Marthinsen får Dagen opplyst at Hammerfest kirke vil arrangere en alternativ friluftsgudstjeneste i stedet.
– Det blir nok mye de samme folkene som kommer. Vi går heller ut når kirkedøren er stengt, sier han.
– Kunne kirken latt en annen prest ha gudstjenesten?
– Jeg vet ikke om jeg vil gå inn på det. Det har noe med å forholde seg til en kirke som har blitt som den har blitt. Samemisjonen stenger også for kvinnelige prester. Da regner jeg med at det blir det samme om det er en mannlig prest som er for kvinnelige prester. Jeg ser ingen forskjell på det. Jeg kjenner ikke til at vi har noen prester som ikke godtar kvinnelige prester.
Marthinsen sier at de ikke har noe å beklage og mener at Tandberg har svart Samemisjonen på en ordentlig måte. At folk reagerer på vedtaket, synes han er naturlig.
– Vi respekterer vedtaket. Da går vi ut i stedet, uten å gjøre noe nummer av det. Vi har ikke gått til avisen eller media med dette, så jeg opplever ikke at vi kan klandres, sier han.