RAMMES: Mange bedehus har i lange perioder måtte stenge under kornapandemien. Det har blant annet rammet Den Indre Sjømannsmisjon, som er avhengig av kollekt og gaver fra sin møtevirksomhet på bedehusene. Bildet er av bedehuset på Veidholmen, Smøla.

Stengte bedehus gir inntektssvikt

Koronakrisen har gitt Den ­Indre ­Sjømannsmisjon (DISM) ­økonomiske ­utfordringer. Organisasjonen har måtte ­permittere ­ansatte og gikk ut av 2020 med et underskudd på 2,5 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

Nedstegninger og strenge smittevernregler har gjort det vanskelig for «indre sjø» og mange andre organisasjoner å samle misjonsfolket til møter på bedehus og tilsvarende forsamlingshus. Dermed har også en viktig inntekstkilde i form av kollekter og gaver helt eller delvis forsvunnet, og generalsekretær Arne Helleland i DISM anslår at gavesvikten for deres organisasjon ligger på et sted mellom to-tre millioner kroner. Noe er dekket inn gjennom kompensasjonsordninger, men det forhindrer ikke røde tall i regnskapet i 2020. Fjoråret ser ut til å ende med et underskudd på 2,5 millioner kroner, selv om kostnadene samtidig ble reduserte med en million.

Delvis permitterte

Situasjonen har vært såpass krevende at styret i Den Indre Sjømannsmisjon (DISM) i slutten av januar besluttet å gå til delvis permitteringer av forkynnere og misjonssekretærer i organisasjonen. På det tidspunktet var det heller ikke tillatt å gjennomføre gudstjenester og møter med mer enn 10 deltakere på grunn av myndighetenes smitteverntiltak, men det ble i slutten av februar justert til 100 personer. Det åpner for å legge til rette for flere møter og dermed økte inntekter.

– Det er selvsagt belastende for både organisasjonen og den som blir permittert når man må gå til et slikt virkemiddel når inntektene svikter, sier Arne Helleland til Dagen.

– Men vi har nå fullt trykk på å få opp igjen møteaktivitetene innenfor smitteverntiltakene, og vi håper de som er delvis permitterte kan være i normalt gjenge igjen en gang i april. Våre samlinger og møter er en viktig del av inntektene, men pandemien har gjort det vanskelig å få dette til. Fortsatt er det en del usikre faktorer vi selv ikke råder over, understreker generalsekretæren.

Utsetter Landsmøte

Landstyret i DISM fremholder at det er vanskelig å få snudd den økonomiske utviklingen til overskudd med koronarestriksjoner og få møter. Det budsjetteres derfor med et underskudd på 1,5 millioner kroner i 2021.

Organisasjonen har over tid hatt en prosess for å få en bedre balanse mellom inntekter og utgifter. Etter flere år med underskudd, gikk DISM i 2019 ut av året med et overskudd på 2,4 millioner, før koronaåret igjen bidro til røde tall i regnskapet i 2020.

– Situasjonen er krevende, men jeg ser likevel lyst på framtiden. Vi har flotte ansatte og frivillige som ønsker å være med å bringe det gode budskap ut til folket, understreker Helleland.

Opprinnelig skulle «indre sjø» ha gjennomført sitt Landsmøte i fjor sommer. Det ble da utsatt til 2021, men landsstyret har på nytt besluttet å utsette samlingen på ubestemt tid.

– Det er ikke usannsynlig at det blir Landsmøte til høsten, når smittesituasjonen er bedre og vaksineringen forhåpentligvis er kommet lenger. Vi gleder oss til å kunne samles igjen, avslutter generalsekretæren.

Powered by Labrador CMS