SPRIT: Passasjerer iført munnbind får hendene desinfisert før de går ombord i en buss i Nord-Koreas hovedstad Pyonyang. Myndighetene fastholder at smitten ikke er kommet til landet.

Stengte grenser gir alvorlig matmangel i Nord-Korea

Nord-Koreas rigide kontroller på grensen mot Kina fører til alvorlig matmangel og stigende priser i det lukkede, kommunistiske 
landet.

Publisert Sist oppdatert

Det er Timothy Cho som opplyser dette.

Han flyktet fra Nord-Korea da han var i tjueårene og nektet å tjenestegjøre i hæren, men ble sendt tilbake og satt i fengsel og torturert. Senere prøvde han å flykte igjen og ble satt i fengsel i Shanghai i Kina der han ble kristen.

Han ble deretter utvist fra Kina og bor nå i Storbritannia, hvor han har skaffet seg utdannelse. Nå jobber han med kristen veldedighet gjennom Open Doors UK.

Svakt forsvar

Cho sier til Premier Christian News at koronaviruset har rammet Nord-Korea kraftig selv om ingen fra offisielt hold har innrømmet at smitten har kommet til landet.

– Folk dør så lett når de har fått symptomer fordi de har så dårlig immunforsvar på grunn av kontinuerlig mangel på mat, underernæring og sult. De dør plutselig, forklarer Cho, og legger til:

– Nord-Korea hadde allerede alvorlige problemer med pågående sult og underernæring og økonomisk krise. De stengte grensene til Kina som en del av virus-nedstengning. Det har redusert mengden av importert mat og medisiner radikalt. Det er også hovedgrunnen til at prisen på mange varer har blitt firedoblet. Noen av de importerte matvarene og matvarer generelt er vanskelige å finne på markedene.

De sliter

– Når svartebørsmarkedet kollapser, og bodene stenger, sliter flere med å overleve. Et kilo ris kan koste opp mot to måneders lønn, forklarer Cho.

Han opplyser også at uvær har skadet landets egen matproduksjon. Leireskred og flom har medført at «store arealer med jordbruksland, inkludert rismarker, er utslettet».

På toppen av dette kommer det at landet nektes hjelp fra FN på grunn av at de prioriterer hemmelighold. Cho forklarer at Nord-Korea ikke er villige til å la FN-representanter få fri tilgang til landet i bytte mot bistand. Det er for mange menneskerettighetsbrudd som vil bli avslørt.

Orientmisjonen

Evangelisk Orientmisjon har i en årrekke bistått Nord-Korea med drivhus, frø og tilgang på rent vann.

Redaktør Alan Neset bekrefter at den vanskelige importsituasjonen har ført til store prisøkninger og at mange har måttet klare seg med halvparten av det de pleide å spise før.

I samarbeid med en annen kristen organisasjon fikk de i sommer inn 67 tonn mel og sukker.

Powered by Labrador CMS