Sterk advarsel mot narkotika-legalisering
Norsk politi advarer mot å avkriminalisere bruk og besittelse av narkotika. Politidirektøren frykter at slike forslag vil komme fra Rusreformutvalget torsdag.
Det er i en kronikk på NRK Ytring at politidirektør Benedicte Bjørnland kommer med disse synspunktene.
– Jeg håper at Rusreformutvalget i sitt arbeid har klart å balansere hensynet til de rusavhengige med målet om lavest mulig narkotikabruk i samfunnet. Regjeringen har vært tydelige på at bruk og besittelse av narkotika skal være forbudt, og at legalisering ikke er aktuelt.
– Samtidig vil et forbud raskt bli betydelig svekket dersom lovbrudd ikke får konsekvenser, påpeker Bjørnland.
Regjerings-oppnevnt
Det regjeringsoppnevnte Rusreformutvalget ble nedsatt i mars 2018, og fikk frist til å komme med sine anbefalinger innen utgangen av 2019. Utvalget, som ledes av førstestatsadvokat Runar Torgersen vil avgi sin rapport torsdag 19. desember.
Regjeringen la klare føringer for utvalgets arbeid. I oppdraget til det 10 medlemmer sterke utvalget heter det blant annet at «utvalget skal forberede gjennomføringen av regjeringens rusreform der ansvaret for samfunnets reaksjon på bruk og besittelse av illegale rusmidler til eget bruk overføres fra justissektoren til helsetjenesten.»
Utvalget blir også bedt om å «utrede og foreslå en modell for å oppnå formålet med rusreformen.». Og i regjeringens rusreform står det blant annet følgende:
«Straffeforfølgning av bruk og besittelse av illegale rusmidler til eget bruk har bidratt til stigmatisering, marginalisering og sosial utstøting og kan ha stått i veien for å møte den enkelte bruker med hensiktsmessige og tilpassede tilbud og oppfølging.»
Flere unge brukere
Bjørnland skriver i sin kronikk at politiet ønsker at rusavhengige skal få bedre hjelp og oppfølging og at de håper at den kommende rusreformen skal bidra til dette.
Samtidig viser hun til at politiet har registrert en holdningsendring til bruk av narkotika blant unge.
– Ungdata-undersøkelsen 2019 viser også en økning i andelen unge som har prøvd og blitt tilbudt cannabis. Politiet opplever i tillegg en økning i bruk av andre narkotiske stoffer.
– Tilgjengelighet og markedsføring av narkotika er også helt annerledes i dag enn for få år siden. Flere unge forteller til oss at de oppfatter at narkotika er i ferd med å bli lovlig i Norge. Vi skal ikke undervurdere straffens normative og preventive effekt. Å gjøre store endringer kan vise seg å bli et eksperiment med ukjent resultat, advarer politidirektøren.
Kriminell virksomhet
Hun viser også til at i samfunnsdebatten har flere allerede tatt til orde for å avkriminalisere bruk og besittelse av alle typer narkotika. Bjørnland mener at dette ikke er riktig svar på narkotikautfordringene.
Direktøren skriver også at bruk av narkotika, selv i små mengder, bidrar til å finansiere organisert nasjonal og internasjonal kriminalitet. Kjøpekraften her til lands er betydelig.
– Narkotika er hovedinntekten til kriminelle nettverk, og genererer annen kriminalitet som blant annet alvorlig vold og trusler og ulovlig befatning med våpen. Det er derfor avgjørende med et reelt forbud mot narkotika, også i framtiden. Blir bruk og besittelse av narkotika avkriminalisert, vil Norge kunne fremstå som et enda mer attraktivt marked for organiserte kriminelle, mener Bjørnland.
Stortinget
Det er et to år gammelt vedtak i Stortinget som markerte starten på rusreformen. For nøyaktig to år siden støttet Ap, Høyre, SV og Venstre et forslag om å slutte å straffe folk som sliter med rus, men i stedet gi dem hjelp og behandling.
I forbindelse med vedtaket uttalte Høyres Sveinung Stensland til VG at det er viktig å presisere at de ikke legaliserer cannabis og annen narkotika, men at de avkriminaliserer.
I ettertid har spesielt Unge Venstre vært fanebærer for de som ønsker å liberalisere norsk narkotikalovgivning.
Nå sier UV-leder Sondre Hansmark at det sjokkerer ham veldig når politidirektøren nesten anbefaler at man skal legge rapporten i skuffen, fordi hun vil bevare straff som et virkemiddel.