GAZA: Barn henter vann i krigsruinene i nabolaget Shejaia øst i Gaza by, to uker etter våpenhvilen trådte i kraft. Mandag besøker utenriksminister Børge Brende det samme nabolaget og får dermed sett ødeleggelsene med egne øyne. Han er den første internasjonale lederen som besøker Gaza etter krigen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Sterke inntrykk for Brende i Gaza

Hus på hus ligger i ruiner. Hele gater er utradert. I Gaza by opplever utenriksminister Børge Brende omfanget av ødeleggelsene og behovet for kronerullingen Norge skal lede.

Publisert Sist oppdatert

– Det smerter, spesielt å tenke på barna i Gaza. Hvilken fremtid går de i møte?

Børge Brende (H) er på et tre timer langt besøk på den krigsherjede Gazastripen. To uker inn i en foreløpig våpenhvile er han den første internasjonale lederen som er på plass for å se ødeleggelsene.

Utbrente og utbombede hjem i gate etter gate er det som møter ham i bydelen Shejaia. Tusenvis av menneskers liv i ruiner.

LES OGSÅ: Ja, vi gråter for Gazas barn

– Her døde tolv personer. Flere barn fra storfamilien min, forteller Jalal al-Helo lavmælt til utenriksministeren og får norske kondolanser før følget haster videre for å se mer ødeleggelse.

– Det er veldig sterkt, og det gjør inntrykk, sier Brende.

Kronerulling

Sammen med Egypt har Brende tatt på seg ansvaret for en internasjonal kronerulling for gjenoppbyggingen av Gazastripen på et givermøte i Kairo i oktober.

Israels offensiv i sommer tvang over 100.000 mennesker på flukt fra hjemmene sine, og ifølge palestinske myndigheter må over 40.000 bygninger gjenreises. Brende regner med det vil kreve mellom 3 og 4 milliarder dollar, tilsvarende 19 til 25 milliarder kroner.

– Norge er allerede av de største giverne til Palestina. Ytterligere bidrag må vi komme tilbake til på konferansen, sier han om hvilke løfter han selv kan gi.

Intense angrep

Shejaia opplevde noen av de mest intense angrepene i den israelske offensiven i sommer. Hamas-krigere og sivilbefolkning bor side om side, og resultatet for innbyggerne ble enorme ødeleggelser.

– Ja, du ser jo selv, sier den palestinske boligministeren Mufeed al-Hassayna og slår ut med armene foran nok et sammenrast hus.

– Vi har en stor jobb foran oss. Vi håper på all den hjelp vi kan få, sier han.

Møbler, papirer og andre rester etter hverdagsliv ligger blant armeringsjern og betong. Folk har satt opp provisoriske telt for å vokte det de har igjen. Det palestinske flagget vaier over flere av ruinhaugene. Noen norske er også å se.

Kaos

Brendes kortesje møter det komplette kaos i Gaza by. Mange har lyst å fortelle historiene sine der følget stopper opp. Et stort pressekorps kjemper mot sikkerhetsoppbudet om å komme nærmest.

– Du er den første som har kommet hit for å se. Ta med deg det budskapet at vi er ødelagt, sier Abu Salman al-Moghani, som tar imot Brende på vegne av ledelsen i Shejaia.

Om israelsk betaling for ødeleggelsene svarer Brende til NTB at det er et viktig spørsmål «vi har tatt og tar opp med Israel».

Tredje krigen

Den internasjonale innsamlingen må til etter den tredje krigen på få år. Det er «imperativt å hjelpe folk i nød», sier Brende, men understreker at giverkonferansen må følges av en «politisk gjenoppbygging» for å unngå nok en gjentakelse.

– Vi kan ikke se på at folk ikke har hus, tilgang til vann, ikke medisiner. Men vi trenger også en politisk vilje til å endre forholdene for folk, sier han og retter utfordringen til Israel.

– Vi må få redusert restriksjonene Gazas innbyggere står overfor, sier han om få muligheter til å drive vanlig import, eksport, forretninger og bygge seg en fremtid.

Det var ett av de viktigste temaene han mandag morgen tok opp med Israels statsminister Benjamin Netanyahu før avreisen til Gazastripen. Og han fikk med seg noen løfter.

– Han kan love at restriksjonene på hva som kan importeres og eksporteres, skal reduseres. Det er helt nødvendig og burde vært en selvfølge, sier Brende etter samtalen.

Powered by Labrador CMS