Sterke reaksjoner fra Høyre på Hareides bok
Høyretopper mener KrF vil få det mye verre i et samarbeid med Arbeiderpartiet enn med dem.
Knut Arild Hareides bokDet som betyr noe. Et KrF får vår tid, får nå flere høyrepolitikere til å sette kaffen i halsen.
– Det er ingen, bortsett fra KrF og Senterpartiet, som har så restriktiv politikk i gen- og bioteknologi som Høyre. Det er riktig at vi endret på eggdonasjon, men vi står fast i spørsmålet om ikke å endre genmateriale og sier nei til tidlig screening av foster, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).
Han mener Hareides påstander om at «den liberalistiske fløyen vant alle de store slagene i debatten om bioteknologi» på Høyres landsmøte er helt feil.
Overrasket
– Det som overrasker meg veldig, er at Hareide ikke har lagt merke til at Arbeiderpartiet i samme periode har tatt klare skritt i radikal retning, sier Isaksen.
– I hvilke saker?
– De har fastholdt og forsterket standpunkt om tidlig screening av foster. De er helt uforstående til at dette kan føre til sortering av foster ut fra egenskaper. Arbeiderpartiet gikk også på sitt landsmøte inn for en lokal vetorett mot friskoler. På samme landsmøte vedtok de også å fjerne K-en i KRLE.
– Historisk linjeskifte
Næringsministeren innser at KrF som et sentrumsparti kan kompromisse både til høyre og venstre. Men han advarer KrF om at det er langt mindre forståelse for partiets saker i møte med Arbeiderpartiet.
– Arbeiderpartiet kan kompromisse, men forståelsen for denne type debatter og verdisaker er nærmest ikke-eksisterende i Ap. Og ikke bare det, Ap er ofte det første partiet som heiser kampflagget og går til frontalangrep på personer og miljøer som mener at det er viktig å diskutere et sorteringssamfunn eller å vektlegge kristendommen i KRLE.
– Du varsler at KrF vil få en tøff kamp i møte med Ap?
– Ja, og da har vi ikke en gang begynt å snakke om utenrikspolitikk. Hvis KrF skulle gå ensidig mot venstresiden, er det et historisk linjeskift.
– Bør regjeringen ta selvkritikk på at KrF ikke har fått nok gjennomslag i samarbeidet til nå?
– Senest i vår la KrF på en pressekonferanse frem en skryteliste for at de har fått voldsomt gjennomslag på mitt tidligere område, sier Isaksen, som tidligere var kunnskapsminister, og fortsetter:
– Jeg lister opp: Lærernorm, nytt KRLE-fag, verdiløft i skolen som skal inn i læreplanen, mobbeombud i alle fylker.
– Nedvurdering
Isaksen understreker at han ikke har lest Hareides bok, men har sett omtale og utdrag.
– Jeg ser at Hareide mener at de har mer til felles med Ap i økonomiske spørsmål. Det er jeg ikke enig i. I økonomisk politikk har KrF ligget i sentrum, men også litt forsiktig til høyre. De har forståelse for næringslivet og har motstand mot formueskatt. De er opptatt av å balansere hensynene mellom arbeidstaker og arbeidsgiver.
– Er du overrasket over signalene fra Hareide?
– Det virker som en veldig nedvurdering av de vanskelige sakene mellom Arbeiderpartiet og KrF. Det Ap jeg har sett de siste årene, har ikke sett til sentrum i sentrale verdispørsmål. Tvert imot. De har blitt mer radikale i gen- og bioteknologiske spørsmål, i friskolespørsmål og KRLE.
Kjenner seg ikke igjen
Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H) blir sammen med Isaksen omtalt av Hareide som representanter for den «konservative fløyen» i partiet. Dette får Trøen til å reagere.
– Jeg kjenner meg ikke igjen i at det er to fløyer i Høyre, sier hun.
– Høyre er et parti som er konservativt, og det er tydelig nedfelt i våre prinsipper. Både Høyre og KrF er konservative partier og vi finner sammen i verdisaker.
– Men dere tapte jo avstemningen om bioteknologi på landsmøtet deres i vår?
– Det er for unyansert. I premissene i vedtaket legges det til grunn et føre-var-hensyn. Også i Stortinget har KrF og Høyre i praksis hatt mange viktige verdisaker til debatt, som KRLE og skolegudstjeneste. For et par uker siden slo sentralstyret fast at abortloven skal ligge urørt, mens Ap har begynt å diskutere om de skal fjerne nemndene.