Sterke reaksjoner på KrFU-leders homo-utspill
Mens lederen i KrFU vil at partiet skal gi homofile retten til å adoptere óg godta ekteskapsloven, vil fem fylkesledere fortsatt kjempe for å reversere den kjønnsnøytrale loven.
Emil André Erstad mener tiden er moden for at KrFU og moderpartiet godtar ekteskapsloven som gir homofile og lesbiske rett til å gifte seg. Han mener også at det er på tide med en ny diskusjon om homofile og lesbiske bør få adoptere barn.
Det tok ikke lang tid før reaksjonene kom, internt i Erstads eget parti. Fylkeslederne i Rogaland, Vest-Agder, Oslo, Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal sendte ut en felles e-post hvor de kritiserer egen leder.
- Jeg er uenig i Erstads påstand. Spørsmålet om vår holdning til ekteskapsloven er en levende debatt i KrFU, og ble behandlet senest ved KrFs landsmøte i april, og i KrFUs landsmøte i oktober 2013, sier Tove Welle Haugland i Vest-Agder.
Hun fortsetter:
- Å reversere dagens ekteskapslov, slik at ekteskapet igjen gjelder en mann og en kvinne, er en viktig sak for mange av våre medlemmer, og en sak jeg opplever som svært viktig for KrFU og KrF å stå fast ved.
Personlig
Erstad presiserer at han kun har sagt sin mening.
- Men jeg vet at mange støtter meg. Jeg bruker min posisjon til å løfte en debatt, internt i KrfU først og så i KrF. Jeg opplever å ha stort gehør for saken, og de som er uenige opptrer ryddig, sier han til Dagen.
- Men det er fem fylkesledere som går ut mot deg, Erstad. Hvor stor er egentlig støtten til deg i denne saken?
- Jeg vet at selv i de nevnte fylkene er ikke alle enige. Derfor er det behov for en debatt om dette. Nå vet folk hvor de har meg. Jeg vet at jeg har en del støtte, sier han.
Noe endring av moderpartiets linje virker uansett fjernt. Fungerende partileder Dagrun Eriksen sier til NRK at det ikke er noe som tilsier at KrF vil endre syn i nærmeste fremtid.
Ikke teologi
Erstad håper og tror at debatten vil bli konstruktiv. For han handler saken om god familiepolitikk.
- Vi må ha en familiepolitikk som passer familiene i Norge. Vi må sikre valgfriheten. Kirken må derimot selv få bestemme. Det er veldig viktig at ikke politikere presser kirken i noen retning. Det er også veldig viktig å skille mellom politikk og teologi. Dette handler om politikk, jeg vil ikke ut med mitt teologiske standpunkt.
- Er dette en del av å rydde i forholdet mellom politikk og teologi i KrFU/KrF?
- Det er en del av en prosess som gjør oss mer ideologisk klartenkte.
- Hvordan havnet du på dette standpunktet? Da du startet opplevde mange deg som konservativ i samlivsetikken?
- Jeg har vært ærlig hele veien. I et intervju i Dagen, da jeg ble valgt til leder, sa jeg at jeg beundret tidligere leder Elisabeth Løland for sin kamp for homofile, sier KrfU-lederen.
DAGEN