Sterke reaksjoner på regjeringens rusreform: – Et svik, mener KrF
Kritikken hagler mot regjeringens nye ruspolitikk – fra alle kanter.
Dag Inge Ulstein (KrF) mener det er en katastrofe at justisfeltet utsettes nok en gang.
– Det haster å få bukt med den alvorlige økningen i bruk og normalisering av narkotika som har fått vokse på Støres vakt. Politiet blir fortsatt stående i limbo, uten nok virkemidler til å avdekke og forebygge narkotikabruk.
– Regjeringen vil vente til påske med noe de kunne gjort noe med i dag. De er allerede på overtid, sier han i en uttalelse.
Solidarisk og streng
Han mener retningen for norsk narkotikapolitikk bør være både solidarisk og streng.
– Det er to sider av samme sak. Regjeringens rusreform gir hverken nok reaksjon eller hjelp – dette er et svik.
Ulstein mener at regjeringen ikke leverer på hjelp til de som er tungt rusavhengig. Han viser til at regjeringen kutter i livsviktige tilbud til de som trenger det mest.
Hundrevis av årsverk blir borte
Tidligere denne uken ble det klart at mellom tolv og 14 ideelle aktører nå må legge ned behandlingstilbud til rusavhengige, deriblant Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon. 290 behandlingsplasser forsvinner, og 400-500 årsverk blir borte innen april neste år. Nesten 15 behandlingssteder vil nå bli nedlagt.
Fredag kalte Ulstein inn representanter for disse aktørene til et krisemøte.
– Regjeringen unnlater å følge Stortingets tydelige signaler om å styrke den ideelle sektoren. Dette truer eksistensen til viktig ideell rusbehandling. Det handler om å bevare viktige samfunnsverdier og de ideelle aktørene som i mange år har hjulpet de mest sårbare blant oss, sier han.
Kritisk opposisjon
Opposisjonen ellers bruker ord som «mageplask», «strafferegime» og «innholdsløs» om den nye reformen.
– Folk som sliter med rus trenger hjelp, ikke straff. Det Vestre la fram i dag er at regjeringen vurderer hjelp og omfavner straff, sier SV-nestleder Marian Hussain.
Regjeringen la fredag fram en rekke tiltak for å forebygge og behandle rusavhengighet. Samtidig varsler de at lovendringer som skal klargjøre at all bruk og besittelse av narkotika er forbudt, vil komme før påske.
SV reagerer på at man må vente enda lenger på siste del.
– Det er skuffende at man har valgt å utsette justisdelen. Ingen får noe bedre liv av å få straff på toppen av alle andre problemer. Frykten for straff står i veien for at de som trenger hjelp, søker den hjelpen de trenger, sier Hussein.
– Nytt strafferegime
Venstre-leder Guri Melby er også knallhard i sin dom over det regjeringen har lagt fram:
– Regjeringen strammer i dag kraftig inn på ruspolitikken for første gang på mange år. Dette er ikke en rusreform, dette er et nytt strafferegime. Siden Arbeiderpartiet stemte ned Venstre og Solberg-regjeringens forslag til rusreform, har rundt 1000 mennesker mistet livet til overdoser i Norge, sier hun.
Hun mener det viktigste som må på plass, er en lovendring der vi går fra straff til hjelp.
Regjeringen gjør det på sin side klart at rusavhengige fortsatt skal få påtaleunnlatelse for narkotikabruk, altså at de slipper straff.
– Innholdsløst
MDG-leder Arild Hermstad reagerer sterkt på det han mener er en «innholdsløs» reform.
– Når regjeringen, etter tre år, ender opp med å «vurdere» en rekke tiltak så virker det som om de ikke forstår alvoret. Det er rekordmange overdosedødsfall og en faretruende økning i rusbruk blant de unge nå, sier han.
– Ikke i mål
Heller ikke Rødts Seher Aydar er fornøyd.
– Vi er på ingen måte i mål med å ha et samfunn uten stigmatisering av rusbrukere. Det var rekordmange overdosedødsfall i Norge i fjor. Det er derfor bra at det kommer tiltak på plass, men et av de viktigste tiltakene, et tydeligere steg fra straff til hjelp, mangler, sier hun.
– Leverer «ingenting»
Frps Helge André Njåstad, som leder justiskomiteen på Stortinget, mener at regjeringen leverer «ingenting».
– Politiet har lenge tryglet Regjeringen om en tydeliggjøring av dagens lovverk og praktisering. De opplever et nærmest lovløst rom hvor det hersker stor usikkerhet rundt når politiet kan ransake eller utføre andre inngripende tiltak, i narkotikasaker. Dessverre må politiet smøre seg med enda mer tålmodighet, og imens ser vi at narkotikabruken blant unge mennesker fortsetter å øke, sier han.
– Ikke en reform
Høyres ruspolitiske talsperson, Sandra Bruflot, mener at det regjeringen har lagt fram ikke er en reform.
– Vi har ventet i tre år, og flere av tiltakene kunne Støre-regjeringa fått flertall for i stortinget for lenge siden. I stedet har de stemt mot forslag om å sikre god rusbehandling flere ganger, sier hun.