MASKINERI: Arbeiderpartiets valgkampmaskineri har ikke klart å male det ikke-sosialistiske flertallet i stykker. Det er interessant i seg selv, fordi blant annet uenig­he­ten om hand­lings­re­ge­len mel­lom H og Frp har nok po­li­tisk sub­stans i seg til å skape be­ty­de­li­ge spen­nin­ger, skriver Tarjei Gilje

Sterkere mandat enn de rødgrønne

Arbeiderpartiets valgkampmaskineri har ikke klart å male det ikke-sosialistiske flertallet i stykker. Det er interessant i seg selv.

Publisert Sist oppdatert

Dagen.no følger utviklingen tett utover valgkvelden.

Redaktør Tarjei Gilje kommenterer fortløpende på nett utover valgkvelden og natten. Send ham gjerne spørsmål allerede nå, eller underveis, på tarjei@dagen.no.

For en spen­nen­de dag!

Når vi leg­ger oss mandag kveld, er det an­ta­ke­lig så godt som sik­kert at lan­det står foran et makt­skif­te.

Men blir Høyre stør­re enn Ap?

Det ser ikke sånn ut. Hvis det li­ke­vel skul­le skje, vil det vir­ke­lig være et epoke­skif­te i norsk po­li­tikk. Ap har vært størs­te parti ved alle valg siden 1927.

Hvor store blir Frem­skritts­par­ti­et? Me­nings­må­lin­ger på rundt 15 pro­sent er bra i his­to­risk sam­men­heng, men li­ke­vel kraf­tig til­ba­ke fra 22,9 pro­sent i 2009.

Fin­nes det i rea­li­te­ten en smerte­gren­se hvor Siv Jen­sen kan komme til å takke nei til re­gje­rings­del­ta­kel­se? Det kan ten­kes, men vir­ker lite sann­syn­lig. Skul­le dette skje, må hun an­ta­ke­lig gå av.

Så er det de så­kal­te «små­par­ti­ene », dette be­gre­pet har blitt eks­tra ak­tu­elt ved årets valg.

Slik det ser ut nå, kom­mer både SV, Sp, KrF og Venst­re over fire pro­sent ( sperregrensen).

Les også: Historisk oppgjør ved sperregrensen

I SV er man nok sjele­gla­de for at krise­må­lin­gen på 2,5 pro­sent kom så­pass tid­lig i valg­kam­pen. For dem vil det meste nå hand­le om å bygge seg opp igjen, og det blir spen­nen­de å se hvor mye po­ten­si­al de har mis­tet gjen­nom åtte år i re­gje­ring.

Sp lig­ger an til å havne på om­trent samme nivå som sist, et gans­ke nor­malt nivå for par­ti­et.

Venst­re ser ut til å gå noe frem, og det kan som kjent komme til å bety mye for par­ti­et som fikk 3,9 sist.

For KrFs del kan det se ut for at en viss Ha­rei­de-ef­fekt li­ke­vel gjør seg gjel­den­de, selv om be­ve­gel­sen fra 5,5 pro­sent i 2009 neppe blir sær­lig stor.

Miljø­par­ti­et De Grøn­ne til­før­te valg­kam­pen spen­ning, og en stund så det ut for at de kunne over­ta SVs plass. Mest sann­syn­lig kom­mer de ikke over fire pro­sent, men vi kom­mer nok til å høre mer fra MDG i årene frem­over.

Når det gjel­der de som hav­ner under pos­ten «andre», er det fort­satt spen­nen­de om Rødt får inn et man­dat. Pen­sjo­nist­par­ti­et har vi knapt hørt noe til denne valg­kam­pen.

KSP og De Kristne

For Da­gen-le­ser­ne er det na­tur­lig­vis eks­tra in­ter­es­se knyt­tet til Kris­tent Sam­lings­par­ti og De Krist­ne.

Først­nevn­te får neppe noen vi­de­re opp­slut­ning. De Krist­ne er fort­satt under opp­byg­ging, for dem er neste valg i grun­nen vel så vik­tig som dette.

Med andre ord: me­nings­må­lin­ge­ne mot slut­ten av valg­kam­pen viser en tendens i ret­ning av et ty­de­lig makt­skif­te, men uten de mest opp­sikts­vek­ken­de end­rin­ge­ne.

Ar­bei­der­par­ti­ets valg­kamp­ma­ski­ne­ri har ikke klart å male det ikke-so­sia­lis­tis­ke fler­tal­let i styk­ker.

Det er in­ter­es­sant i seg selv, fordi blant annet uenig­he­ten om hand­lings­re­ge­len mel­lom H og Frp har nok po­li­tisk sub­stans i seg til å skape be­ty­de­li­ge spen­nin­ger.

I ste­det ser det ut for at vi får et stor­ting hvor fler­tal­let har langt flere man­da­ter enn de 86 de rødgrøn­ne har i det ut­gå­en­de stor­tin­get.

Tarjei Gilje

redaktør i Dagen

Følg valget på Dagen.no - mandag kveld og natt!

Powered by Labrador CMS