Sterkere mandat enn de rødgrønne
Arbeiderpartiets valgkampmaskineri har ikke klart å male det ikke-sosialistiske flertallet i stykker. Det er interessant i seg selv.
Dagen.no følger utviklingen tett utover valgkvelden.
Redaktør Tarjei Gilje kommenterer fortløpende på nett utover valgkvelden og natten. Send ham gjerne spørsmål allerede nå, eller underveis, på tarjei@dagen.no.
For en spennende dag!
Når vi legger oss mandag kveld, er det antakelig så godt som sikkert at landet står foran et maktskifte.
Men blir Høyre større enn Ap?
Det ser ikke sånn ut. Hvis det likevel skulle skje, vil det virkelig være et epokeskifte i norsk politikk. Ap har vært største parti ved alle valg siden 1927.
Hvor store blir Fremskrittspartiet? Meningsmålinger på rundt 15 prosent er bra i historisk sammenheng, men likevel kraftig tilbake fra 22,9 prosent i 2009.
Finnes det i realiteten en smertegrense hvor Siv Jensen kan komme til å takke nei til regjeringsdeltakelse? Det kan tenkes, men virker lite sannsynlig. Skulle dette skje, må hun antakelig gå av.
Så er det de såkalte «småpartiene », dette begrepet har blitt ekstra aktuelt ved årets valg.
Slik det ser ut nå, kommer både SV, Sp, KrF og Venstre over fire prosent ( sperregrensen).
Les også: Historisk oppgjør ved sperregrensen
I SV er man nok sjeleglade for at krisemålingen på 2,5 prosent kom såpass tidlig i valgkampen. For dem vil det meste nå handle om å bygge seg opp igjen, og det blir spennende å se hvor mye potensial de har mistet gjennom åtte år i regjering.
Sp ligger an til å havne på omtrent samme nivå som sist, et ganske normalt nivå for partiet.
Venstre ser ut til å gå noe frem, og det kan som kjent komme til å bety mye for partiet som fikk 3,9 sist.
For KrFs del kan det se ut for at en viss Hareide-effekt likevel gjør seg gjeldende, selv om bevegelsen fra 5,5 prosent i 2009 neppe blir særlig stor.
Miljøpartiet De Grønne tilførte valgkampen spenning, og en stund så det ut for at de kunne overta SVs plass. Mest sannsynlig kommer de ikke over fire prosent, men vi kommer nok til å høre mer fra MDG i årene fremover.
Når det gjelder de som havner under posten «andre», er det fortsatt spennende om Rødt får inn et mandat. Pensjonistpartiet har vi knapt hørt noe til denne valgkampen.
KSP og De Kristne
For Dagen-leserne er det naturligvis ekstra interesse knyttet til Kristent Samlingsparti og De Kristne.
Førstnevnte får neppe noen videre oppslutning. De Kristne er fortsatt under oppbygging, for dem er neste valg i grunnen vel så viktig som dette.
Med andre ord: meningsmålingene mot slutten av valgkampen viser en tendens i retning av et tydelig maktskifte, men uten de mest oppsiktsvekkende endringene.
Arbeiderpartiets valgkampmaskineri har ikke klart å male det ikke-sosialistiske flertallet i stykker.
Det er interessant i seg selv, fordi blant annet uenigheten om handlingsregelen mellom H og Frp har nok politisk substans i seg til å skape betydelige spenninger.
I stedet ser det ut for at vi får et storting hvor flertallet har langt flere mandater enn de 86 de rødgrønne har i det utgående stortinget.