Stevnemøtet
Det første Marius sa til Karoline var å påpeke hennes skitne sokker. I juli gifter de to seg i Geiranger.
Det er en våt sommerdag i 2009. Veldig våt. Det er Ungdommens Landsmøte (UL), tema er «Evig». Karoline Skjong hører regnet øse ned utenfor. I dag skal deltagere på leiren på tur til prekestolen, men Karoline har ikke lyst. Hun sier til venninnen sin at hvis det er oppholdsvær når de går ut, da skal de bli med. Karoline regner med at dette blir en dag inne i leiren.
- Men i det vi kommer ut er det opphold, sier hun med et smil.
Det var godt. For denne turen skal forandre hennes liv. Det er vått og kaldt både opp til prekestolen og ned fra prekestolen. Bak dem oppover går det noen gutter, en av dem - Marius Bergersen, prøver, uten å snakke direkte til henne, å få kontakt. Det nytter ikke. På bussen hjem, gjennomvåt og kald, med gjørme på alle klær, hører hun en stemme fra setet bak henne. «Oj! Det var noen skitne sokker».
Mariushar oppnådd kontakt.
Vi hopper tre år frem, til UL 2012. Tema er ... «2012». Karoline merker at kjæresten Marius oppfører seg litt nervøst og rart. De er på vei bort til kafeen, hvor det tilsynelatende er lang kø. Så skjønner Karoline at dette ikke er en vanlig kø.
- Hun klemmer hånden min enda hardere og spør «hva skjer?», forteller Marius.
Han får blomster i den ene hånden og en ring i den andre. Foran hele UL går Marius ned på kne og frir til Karoline. Hun svarer ja.
- Den lørdagen var den mest nervepirrende dagen jeg noensinne har hatt, sier Marius.
Han hadde to uker før leiren spurt faren til Karoline om datterens hånd. Han hadde fått grønt lys. Han hadde også engasjert samtlige av vennene sine óg Karoline sine, for å gjøre folkemengden rundt kafeen så stor som mulig. Forloveren var allerede bestemt, han var blomster- og ringgutt.
Dagen møter «UL-paret» på Fjellhaug i Oslo. De er godt i gang med bryllupsforberedelser. Men vielsen skal ikke skje på UL, selv om det var tanken.
- Det hadde blitt litt mye, sier begge og smiler.
Likevel har de skrevet seg inn i festivalhistorien til UL. Alle som var på leiren, selv om de ikke kjenner de to i utgangspunktet, kjenner dem igjen når de treffer dem.
- Det var du som fridde på UL, kan de si.
- Men ble ikke dette et litt for offentlig friere?
- Nei, vi har alltid vært offentlige av oss. Det var mye fotografering og filming av frieriet. Tanten min har sett en film av det på internett, en film aldri vi har sett, ler Marius.
Men, og det er et stort «men».Målet med å dra på stevner i kristen regi er vel å høre om Jesus, bli oppmuntret i sin tro, oppbygget av Ordet, velsignet av lovsangen også videre. Marius og Karoline erkjenner at UL i 2009 og 2012 gikk, etter deres egne ord «i dass», i forhold til konsentrasjonen om bibeltimer og forkynnelse.
Årene i mellom hadde temaer som «Nåde» (2010) og «Sannhet» (2011). Gode ting å ta med seg, skulle man mene. Paret fikk da også med seg mer av disse elementene enn «Evig» og...«2012».
- 2010 og 2011 ble veldig spesielle. Da hadde vi ikke fokus på å finne kjæreste. Det ble mer bibeltimer og møter, forteller Marius.
Ikke det at de to dro på UL i 2009 for å finne seg en make. Begge var egentlig innstilt på det motsatte. Marius var etter tre år på internatskole «lei av å flørte». Men så gikk det slik det gikk. De to synes kristne festivaler og stevner er bra steder å finne seg en kjæreste.
- Absolutt. Da finne man gjerne en som har fokus på det samme som deg selv. Mange kommer nok til UL med en tanke om å sjekke folk, men de fleste er der nok for å lytte til Gud og lære om Ham. Vi ar begge interessert i misjon.
UL 2014 regner de to å være tilbake, da sikkert som gruppeledere eller noe slikt. I år blir det bryllupsreise i stedet for UL.
Men, ett spørsmål henger igjen. Det kan umulig ha vært sokke-kommentaren som smeltet Karoline sitt hjerte. På langt nær, viser det seg. Etter UL i 2009 var de to seks måneder borte fra hverandre. Marius gikk på skolen Sygna, mens Karoline bodde i Ålesund. Det løste Marius.
- Jeg skrev en 30 siders håndskreven bok om våre to dager sammen på UL, smiler han.
Etter blikket til Karoline å dømme, var det en skikkelig god bok.