Stille grasrotopprør i Nord-Korea

Nordkoreanerne må trosse egne myndigheter for å overleve. Slik mister regimet grepet.

Publisert Sist oppdatert

Eks­per­ter på Nord-Ko­rea av­vi­ser at det vil komme noen «ara­bisk vår» i ver­dens mest luk­ke­de re­gi­me.

- Men Nord-Ko­rea ingen håp­løs sak. Det vil ga­ran­tert komme store for­and­rin­ger, sier Soke­el Park, forsk­nings­di­rek­tør i Li­ber­ty in North Korea (LiNK). Park del­tok på Ci­vi­tas fro­kost­møte om Nord-Ko­rea på Lit­te­ra­tur­hu­set i Ber­gen i går. Han mener for­and­rin­ger tvin­ger seg frem fra gras­rot­nivå.

De mange, il­le­ga­le mar­ke­de­ne er én av fak­to­re­ne som grad­vis for­and­rer det nord­kore­ans­ke sam­fun­net. Tid­li­ge­re hadde Nord-Ko­rea eks­trem plan­øko­no­mi. Folk fikk alt de treng­te fra sta­ten. Da dette sys­te­met kol­lap­set under hun­gers­nø­den på 1990-tal­let, måtte folk plut­se­lig for­sør­ge seg selv. I dette re­gi­met som kre­ver total un­der­kas­tel­se, er uly­dig­het nå blitt det nor­ma­le.

- Folk tvin­ges til å bryte reg­ler for å over­le­ve, sier Soke­el Park. Han for­tel­ler at re­gi­met gang på gang har for­søkt å sten­ge de pri­va­te mar­keds­plas­se­ne, men uten å lyk­kes. I ste­det blir det tet­te­re sam­ar­beid mel­lom mar­ke­der ulike ste­der i lan­det, og sam­ar­bei­det strek­ker seg også inn i Kina.

- Dette er en dra­ma­tisk end­ring. Den pri­va­te øko­no­mi­en vokser, og re­gi­met mis­ter kon­troll.

In­for­ma­sjons­re­vo­lu­sjon

Den andre grun­nen til at Park tror for­and­rin­ger vil pres­se seg frem, hand­ler om at in­for­ma­sjon pres­ser seg inn i Nord-Ko­rea. Re­gi­met er ikke len­ger her­me­tisk luk­ket. DVD-fil­mer, minne­pin­ner og ki­ne­sis­ke mo­bil­te­le­fo­ner blir smug­let over gren­sen og gir nord­korea­ner­ne kunn­skap om ver­den uten­for.

Også her ser han at folk sys­te­ma­tisk tros­ser re­gi­mets reg­ler.

- Ung­dom ser ulov­li­ge dvd-fil­mer sam­men med ven­ne­ne sine bak luk­ke­de dører. Slik kol­lek­tiv uly­dig­het er noe helt nytt, sier Park.

Sen­der pen­ger hjem

Han mener at strøm­men av flykt­nin­ger fra Nord-Ko­rea har vært av­gjø­ren­de for at for­and­rin­ger kan skje.

- Det er i dag rundt 26.000 nord­kore­ans­ke flykt­nin­ger i Sør-Ko­rea. Om­trent halv­par­ten av dem kla­rer å opp­rett­hol­de kon­tak­ten med hjem­lan­det og sende pen­ger hjem.

Mange nord­kore­ans­ke flykt­nin­ger kom­mer seg li­ke­vel aldri frem til Sør-Ko­rea. Kina de­fi­ne­rer dem som ulov­li­ge, øko­no­mis­ke flykt­nin­ger og tvangs­re­tur­ne­rer dem uten nåde.

- Noe av det vik­tigs­te det in­ter­na­sjo­na­le sam­funn kan gjøre er å hjel­pe flykt­nin­ger til å komme seg trygt gjen­nom Kina til Sør-Ko­rea. Her­fra kan de hjel­pe folk i hjem­lan­det, sier Soke­el Park.

Men­neske­retts­for­kjem­pe­ren med base i Sør-Ko­rea nøler ikke med å be­skri­ve nabo­lan­det som det mest un­der­tryk­ken­de i ver­den. Der­for er det umu­lig å tenke seg et de­mo­krati­opp­rør etter møns­ter fra Midt­østen og Nord-Afri­ka.

- Nord­kore­ans­ke de­mo­krati­for­kjem­pe­re kan ikke gå ut i ga­te­ne og de­mon­stre­re. De ville blitt fjer­net med det samme og sendt i fange­leir sam­men med hele fa­mi­li­en i tre slekts­ledd.

Tren­ger in­ter­na­sjo­nal støt­te

Nett­opp fordi na­sjo­na­le op­po­si­sjo­nel­le har så lite hand­lings­rom, mente pa­nel­del­ta­ker­ne på Ci­vi­tas fro­kost­møte at det er eks­tra vik­tig at det in­ter­na­sjo­na­le sam­funn kjem­per på deres vegne.

Rajiv Narayan, tid­li­ge­re leder for Am­ne­sty In­ter­na­tio­nals Asia-av­de­ling, frem­he­vet i så måte FNs grans­king av Nord-Ko­rea for for­bry­tel­ser mot men­nes­ke­he­ten som en mile­pæl.

- Det vik­ti­ge nå er at grans­kings­rap­por­ten fører til hand­ling, sier Narayan, som har stor tro på å stil­le nord­kore­ans­ke le­de­re til an­svar ved Den in­ter­na­sjo­na­le straffe­doms­sto­len, men som inn­ser at det vil ta lang tid, fordi Russ­land og Kina blok­ke­rer saken i Sik­ker­hets­rå­det.

Michael Glendin­ning, di­rek­tør for The Euro­pean Al­li­an­ce for Human Rights in North Korea, un­der­stre­ket på sin side Euro­pas mu­lig­het til å på­vir­ke Nord-Ko­rea, siden euro­pe­is­ke land ikke har samme an­streng­te for­hold som USA, Japan og Sør-Ko­rea. Han min­net også om at det er svært vik­tig å lytte til - og støt­te - nord­kore­ans­ke flykt­nin­ger i Euro­pa.

Dagen

Powered by Labrador CMS