Stille grasrotopprør i Nord-Korea
Nordkoreanerne må trosse egne myndigheter for å overleve. Slik mister regimet grepet.
Eksperter på Nord-Korea avviser at det vil komme noen «arabisk vår» i verdens mest lukkede regime.
- Men Nord-Korea ingen håpløs sak. Det vil garantert komme store forandringer, sier Sokeel Park, forskningsdirektør i Liberty in North Korea (LiNK). Park deltok på Civitas frokostmøte om Nord-Korea på Litteraturhuset i Bergen i går. Han mener forandringer tvinger seg frem fra grasrotnivå.
De mange, illegale markedene er én av faktorene som gradvis forandrer det nordkoreanske samfunnet. Tidligere hadde Nord-Korea ekstrem planøkonomi. Folk fikk alt de trengte fra staten. Da dette systemet kollapset under hungersnøden på 1990-tallet, måtte folk plutselig forsørge seg selv. I dette regimet som krever total underkastelse, er ulydighet nå blitt det normale.
- Folk tvinges til å bryte regler for å overleve, sier Sokeel Park. Han forteller at regimet gang på gang har forsøkt å stenge de private markedsplassene, men uten å lykkes. I stedet blir det tettere samarbeid mellom markeder ulike steder i landet, og samarbeidet strekker seg også inn i Kina.
- Dette er en dramatisk endring. Den private økonomien vokser, og regimet mister kontroll.
Informasjonsrevolusjon
Den andre grunnen til at Park tror forandringer vil presse seg frem, handler om at informasjon presser seg inn i Nord-Korea. Regimet er ikke lenger hermetisk lukket. DVD-filmer, minnepinner og kinesiske mobiltelefoner blir smuglet over grensen og gir nordkoreanerne kunnskap om verden utenfor.
Også her ser han at folk systematisk trosser regimets regler.
- Ungdom ser ulovlige dvd-filmer sammen med vennene sine bak lukkede dører. Slik kollektiv ulydighet er noe helt nytt, sier Park.
Sender penger hjem
Han mener at strømmen av flyktninger fra Nord-Korea har vært avgjørende for at forandringer kan skje.
- Det er i dag rundt 26.000 nordkoreanske flyktninger i Sør-Korea. Omtrent halvparten av dem klarer å opprettholde kontakten med hjemlandet og sende penger hjem.
Mange nordkoreanske flyktninger kommer seg likevel aldri frem til Sør-Korea. Kina definerer dem som ulovlige, økonomiske flyktninger og tvangsreturnerer dem uten nåde.
- Noe av det viktigste det internasjonale samfunn kan gjøre er å hjelpe flyktninger til å komme seg trygt gjennom Kina til Sør-Korea. Herfra kan de hjelpe folk i hjemlandet, sier Sokeel Park.
Menneskerettsforkjemperen med base i Sør-Korea nøler ikke med å beskrive nabolandet som det mest undertrykkende i verden. Derfor er det umulig å tenke seg et demokratiopprør etter mønster fra Midtøsten og Nord-Afrika.
- Nordkoreanske demokratiforkjempere kan ikke gå ut i gatene og demonstrere. De ville blitt fjernet med det samme og sendt i fangeleir sammen med hele familien i tre slektsledd.
Trenger internasjonal støtte
Nettopp fordi nasjonale opposisjonelle har så lite handlingsrom, mente paneldeltakerne på Civitas frokostmøte at det er ekstra viktig at det internasjonale samfunn kjemper på deres vegne.
Rajiv Narayan, tidligere leder for Amnesty Internationals Asia-avdeling, fremhevet i så måte FNs gransking av Nord-Korea for forbrytelser mot menneskeheten som en milepæl.
- Det viktige nå er at granskingsrapporten fører til handling, sier Narayan, som har stor tro på å stille nordkoreanske ledere til ansvar ved Den internasjonale straffedomsstolen, men som innser at det vil ta lang tid, fordi Russland og Kina blokkerer saken i Sikkerhetsrådet.
Michael Glendinning, direktør for The European Alliance for Human Rights in North Korea, understreket på sin side Europas mulighet til å påvirke Nord-Korea, siden europeiske land ikke har samme anstrengte forhold som USA, Japan og Sør-Korea. Han minnet også om at det er svært viktig å lytte til - og støtte - nordkoreanske flyktninger i Europa.
Dagen