PROTEST: Audun Westad, leder for hovedstyret i Metodistkirken i Norge, er med på et stille opprør etter generalkonferansen valgte tradisjonell samlivsetikk. Foto: Skjermdump Facebook/Audun Westad

Stille opprør blant norske metodister

Medlemmer aksjonerer på Facebook. De erstatter den røde flammen i logoen til Metodistkirken med en regnbueflamme.

Publisert Sist oppdatert
PROTEST: Hilde Marie Øgreid Movafagh, rektor for Metodistkirkens teologiske seminar i Norge, er med på et stille opprør etter generalkonferansen valgte tradisjonell samlivsetikk. Foto: Skjermdump Facebook/Hilde Marie Øgreid Movafagh

Hun er en av dem som har endret sitt profilbilde etter generalkonferansen til The United Methodist Church sist uke stengte muligheten for at samlevende, homofile prester kan bli ordinert og at likekjønnede kan bli viet.

– Er det et stille opprør på gang i Metodistkirken i Norge?

– Ja, det tror jeg du kan si. Det handler om at den åpningen som vi hadde håpet på ikke ble noe av. Vi er skuffet over det. Men det handler vel så mye om det veldig harde ordskiftet. Det lønner seg ikke å sitte stille og snakke om samhold. Det fører ikke noe sted, sier Movafagh.

– Sivil ulydighet

– Hva betyr den røde flammen for deg og metodister flest?

– Den røde flammen betyr ånden eller helliggjørelsen. Det svarte korset betyr rettferdiggjørelsen.

Movafagh erkjenner at det ikke er lov «å tukle med en logo».

– Det er et element av sivil ulydighet her. Men nettopp ved å legge inn regnbuen, som er blitt et symbol på homobevegelsen, så sier vi litt om at ånden innbyr til mangfold. Ånden er tydelig til stede både i progressive og konservative menigheter, og da blir fargeleggingen av flammen et symbol på mangfoldet.

– I tre tiår har regnbueflagget symbolisert fellesskap og frihet til selv å definere sin identitet, kjærlighet og seksualitet. Er det uproblematisk å bytte ut flammen for Den hellige ånd med en regnbueflamme?

– Nei, det er ikke uproblematisk. Varianten som nå dukker opp er en protest, men også et signal om at vi ønsker en mer mangfoldig kirke.

– For noen representerer regnbueflagget en utsvevende seksuell livsstil. Var dette noe du vurderte i forkant?

– Jeg er blitt så vant til å se regnbuesymbol i kirkelige sammenhenger gjennom mitt internasjonale nettverk. Jeg har sett prester i regnbue-stola og jeg har sett flagg og annet dekor med regnbuefarger i kirkerommet. Da signaliserer man at det er snakk om en kirke hvor homofile skal kjenne seg trygge mot trakassering. Det er ingen kobling mot seksuell løssluppenhet, men mot ansvarlige seksuelle relasjoner.

– Skjerper frontene

– Som rektor skal du lede både konservative og liberale metodister. I hvilken grad forener du fløyene med det du nå gjør?

– Jeg håper at jeg kan forene. Jeg ser på protestaksjonen min som stille og forsiktig. I jobben min legger jeg stor vekt på at både konservative og liberale skal ivaretas, svarer Movafagh.

Metodistpastor i Arendal, Leif S Jacobsen, fikk seg en overraskelse da han logget inn på Facebook.

– Jeg skvatt da jeg så den første facebookprofilen som hadde manipulert kirkens logo og tenkte: «Skal de virkelig bytte ut Den hellige ånds ild med den homoliberale ild. De kan umulig vite hva de gjør, sier Jacobsen som synes protesten «er meget beklagelig».

– I en tid da vi trenger å finne veien videre som kirke, bidrar dette kun til å skjerpe frontene og øke avstanden mellom oss. Før generalkonferansen var kirken forenet i bønn om Herrens ledelse i en kritisk tid. Det burde vi fortsette med og ikke begynne å bruke utestemme for å markere våre standpunkter, skriver han i en e-post til Dagen.

Jacobsen mener Movafaghs protest er problematisk.

– Vi som er valgt eller utnevnt til oppdrag der vi skal tjene hele kirken, bør i lojalitet mot fellesskapet forsøke å være mest mulig samlende.

– Vil vise solidaritet

PROTEST: Audun Westad, leder for hovedstyret i Metodistkirken i Norge, er med på et stille opprør etter generalkonferansen valgte tradisjonell samlivsetikk. Foto: Skjermdump Facebook/Audun Westad

– Er dette en protest?

– Det er ikke mange andre måter å tolke det på.

– Pastor Leif Jacobsen mener det du og andre metodister nå gjør bidrar til å skjerpe frontene og øke avstanden mellom dere?

– Jeg tror ikke det skaper avstand. Det er en sivil og fin måte å si i fra om at vi er uenige i det som har skjedd. Jeg vil vise solidaritet. Det er ingen teoretisk akademisk øvelse. Det er mennesker, venner, familie og metodister det handler om.

Jacobsen sier han ikke er glad for at Westad markerer seg på en slik måte at han bare representerer en del av kirken.

– Som leder av kirkens hovedstyre er man tillitsvalgt og landslekleder for hele kirken. Så lenge vi ønsker å være en del av United Methodist Church går vi videre som én kirke. Nå bør vi senke stemmen, avslutte protestene og finne veien sammen, sier Jacobsen.

Søsken

På hjemmesiden til Metodistkirken i Norge ble det etter generalforsamlingen lagt ut en kort oppfordring:

«Etter generalkonferansen er det mange og sterke følelser. Vi oppfordrer alle til å huske biskop Alsteds oppfordring før vi gikk inn i denne konferansen. La oss være varsomme med hverandre i både glede og sorg. Tenk deg om før du skriver eller svarer på en post du reagerer sterkt på. Vi er søsken i troen på Kristus, selv om vi ikke er av en mening i alle saker. Det er lett å brenne broer når følelsene er sterke. Det kan være vanskelig å bygge dem opp igjen. Ingen grupper fikk det slik de ønsket i denne konferansen. La oss velsigne hverandre, samtidig som vi fortsetter vår kristne samtale om vår tro og hvordan vi skal oppfylle vår misjon, å forme disipler for Jesus Kristus slik at verden forandres.»

I morgen skal alle de ansatte i Metodistkirken i Norge møtes for en uformell samtale om vedtaket på generalforsamlingen.

Metodistkirken i Norge

Metodistkirken i Norge har 46 menigheter i Norge og 11.000 medlemmer.

Driver folkehøyskjole, sykepleierhøyskole, teologisk høyskole, aldershjem og barnehager.

Har misjonsarbeid i Afrika, Asia og Europa.

Kom til Norge i 1856

metodistkirken.no
Powered by Labrador CMS