Stiller ut romfolks egne bilder
Delte ut ti fotoapparat til fattige tilreisende. Fikk bilder fra Ungarn, Romania og Norge tilbake.
7. juni åpnet en utstilling om hvordan romfolk oppfatter seg selv og oppfattes av andre, i Galleri Lista fyr og Nordberg fort i Farsund kommune i Vest-Agder.
– Vi setter romfolks livssituasjon på kartet. Årlig får vi besøk av mennesker som vi ser på gaten og som bor ute og ber om støtte. Noen ber om penger direkte, andre selger et magasin. Det reagerer folk forskjellig på, sier initiativtaker Alfred Vaagsvold.
Fikk kamera
Sammen med fader Christoforos Schuff og Jan Hoholm i Aksjon for håp, delte han ut ti fotoapparater til romfolk og andre fattige tilreisende som gaver, med oppdrag om å ta bilder av hverdag og det de synes var vakkert.
Bilder tatt i Norge, Ungarn og Romania er nå stilt ut sammen med bilder tatt av fotografer som har levd sammen med rom i perioder.
Tok bilde av blomster
Naturskjønnhet dominerer bildene tatt i Norge, mens de fra Ungarn er preget av den fattige tilværelsen blant romfolk.
– Bildene fra Norge er ganske nydelige, og er vanlige turistbilder. Jeg hadde ventet litt mer sosialrealistiske bilder. En kvinne dro ut på Lindesnes fyr og tok bilder, sier Vaagsvold.
Mihaela Dumitru er opprinnelig fra Moldova, men har giftet seg inn i en romfamilie. Hun har bidratt med bilder av Domkirken i Kristiansand og blomstene rundt.
– Jeg håper at prosjektet kan bidra til forandring. Kanskje får jeg en jobb, sier hun til Dagen.
Kritisk til forbud
Vaagsvold er opprørt over at Stortinget førstkommende mandag vil vedta et kommunal tiggeforbud, som forløper for et nasjonal forbud neste år.
– Det er rasisme når vi 200 år etter Grunnloven, som hadde forbud mot jøder, lager et tiggerforbud rettet mot bestemte folkegrupper, mener Vaagsvold.