Stinn brakke på generalforsamling hos KRIK
Uenighet om homofilt samlevende kan ha lederverv i organisasjonen gjorde at KRIK måtte flytte generalforsamlingen til større lokaler.
Det har stormet rundt Kristen Idrettskontakt (KRIK) de siste ukene. Under helgens generalforsamling i Hemsedal hadde så mange medlemmer meldt sin ankomst at organisasjonen måtte flytte hele møtet til et større lokale for å få plass.
Før generalforsamling var det fremmet forslag om å endre spillereglene til KRIK. Etter planen skulle KRIK stemme over hvorvidt homofilt samlevende kan ha lederverv. Forslaget ble senere trukket tilbake. Dette skjedde etter at generalsekretær Erling Ekroll gikk av.
Dermed var det full mobilisering før samlingen i Hemsedal. 208 personer var stemmeberettigede. Det er langt flere enn hva som har vært vanlig de siste årene. Flere av de Dagen snakket med sa at de reiste til Hemsedal kun fordi samlivssaken var på dagsorden.
Spilleregler
I forkant av generalforsamlingen ble det holdt et arbeidsverksted hvor medlemmer i KRIK kunne komme med sine innspill til referansegruppen som er satt ned for å jobbe med spillereglene til organisasjonen.
I de mye omtale spillreglene heter det i dag at «Det er ekteskapet mellom mann og kvinne som er Guds gode ordning for samliv.» Disse reglene har flere tatt til orde for å endre.
Referansegruppe skal nå utrede konsekvensene av å endre spillereglene. Gruppens mandat er å se på «forvaltningen av KRIKs spilleregler i lys av KRIKs kultur og tradisjon».
Styret beklaget
Arbeidsverkstedet lørdag formiddag samlet fulle hus.
– Dette er rekordoppmøte på en workshop i KRIK noen gang. Det er gledelig, sa Erlend Klepsvik Haus, styreleder i KRIK og fortsatte:
– Jeg vil innlede med å beklage at styret ikke har vært gode nok på å informere om arbeidet med spillereglene.
Styret har på flere møter hatt spillereglene oppe til diskusjon og han understreket at dette er spørsmål som organisasjonen er nødt å ta tak i. Samtidig er det viktig for styret at saken ikke vokser seg større enn nødvendig.
– Det er viktig at denne saken ikke eskalerer. Det er viktig å snakke om det, men det er utfordrende, sier Haus.
– Mye engasjement
Forsamlingen som var samlet for å gi referansegruppen innspill ble så delt inn i grupper. Godt over hundre personer hadde funnet veien.
– Hva sier det deg at det er så mange her?
– Det er mye engasjement blant KRIK-ere og det gleder meg, sier Magnus Hvalvik, fungerende generalsekretær i KRIK.
– Hva ser du som mulige veier videre for organisasjonen?
– Det vil jeg ikke uttale meg om. Det er jobben til referansegruppen. Jeg vil ikke forskuttere hva gruppen kommer frem til, sier han.
– Blander sammen
I en av gruppene var blant annet KRIK-erne Ole Gramstad Jensen, Andreas Håtveit og Jon Håtveit. De forteller at gruppen deres var enige om at de vil beholde dagens spilleregler.
– Vi opplever at det er to saker som blandes sammen. Den ene saken er spillereglene for de som er ledere i KRIK. Den andre saken er hvordan vi skal møte og inkludere de som tenker annerledes. Vårt innspill til referansegruppen er å skille disse to sakene, sier Jensen han får støtte fra Håtveit.
– Vi må ikke mikse sammen spillereglene med spørsmålet om hvordan vi kan ivareta alle, sier den kjente skikjøreren Håtveit.
Bekymret
Et spørsmål de derfor diskuterte var «hvordan denne nestekjærligheten ser ut i praksis».
– Det å vise nestekjærlighet er å vise mennesker veien til himmelen. Det er ikke alltid behagelig. Men omvendelse er ikke en byrde, det er veien til livet, sier Jensen.
– Bibelen er jo helt klar. Jesus sier: omvend deg og følg meg, sier Håtveit.
– Hva tror dere kan bli konsekvensen hvis KRIK endrer reglene?
– Jeg er redd KRIK skal gå til grunne, sier Jon Håtveit.
– Dersom vi endrer spillereglene vil KRIK komme inn i brexit-modus. Det er bekymringsfullt. Da kan flere lokallag, KRIK Høyfjellssenter og KRIK-linjer på skoler melde seg ut av organisasjonen. Da blir det KRIKs-it, sier Jensen.
Bildøy Bibelskole
En annen som hadde tatt veien til Hemsedal var rektor ved bibelskolen Bildøy Bergen, Gunnar Ferstad. Skolen er en av flere bibelskoler som har egen KRIK-linje.
– Hvorfor er du her på denne generalforsamlingen?
– Jeg er her som rektor på Bildøy og for å være observatør. Den store saken på denne generalforsamlingen handler om spillereglene videre og om de skal endres, og det betyr noe for oss som samarbeider med KRIK, sier Ferstad.
– Hvilke konsekvenser vil det kunne få for samarbeidet med dere dersom KRIK skulle endre spillereglene?
– Det vil få konsekvenser for oss. Denne saken er viktig for oss og KRIK-linjen er viktig for oss. Vi må ta en intern runde på hvordan vi skal håndtere dette på en klok måte som vi kan stå for.
– Er du bekymret?
– Ja, jeg er bekymret. Dette kan fort bli et hus i strid med seg selv og det har Jesus sagt at ikke er lurt, sier bibelskolerektoren.
Evangeliet
Under selve generalforsamlingen oppfordret fungerende generalsekretær organisasjonen til å huske hva som er KRIK sitt viktigste arbeid.
– Samlivssaken er et viktig spørsmål, og vi skal behandle den på en god og ryddig måte, men jeg er samtidig opptatt av at det er ikke det eneste vi skal fokusere på i det kommende året. Vi må fokusere på å bygge KRIK. Vi må fokusere på hvordan vi kan nå flest mulig ungdommer med evangeliet, sa Hvalvik.
Etter en lang generalforsamling fikk organisasjonen valgt nytt styre (se faktaboks til høyre).