Sto frem i NRK Brennpunkt i håp om mer åpenhet
Medlem av Brunstad Christian Church (BCC), Per Olav Lindberg, ble inspirert av trossamfunnets grunnlegger da han takket ja til å delta i NRKs dokumentar om trossamfunnet.
Til vanlig blender Per Olav Lindberg inn med mange andre 21-åringer som studerer på Sjøkrigsskolen i Bergen, men han har blitt et kjent fjes for flere rundt om i Norge de siste ukene.
Lindberg sitter i sofaen på Hotell Terminus i Bergen og snakker om sin oppvekst i Brunstad Christian Church (BCC), også kjent som «Smiths Venner» på folkemunne.
Han er blant hovedkarakterene i første episode av NRK Brennpunkts dokumuentarserie «Guds utvalgte». Der forteller han om sin opplevelse som medlem av trossamfunnet, sosial kontroll og trossamfunnets teologiske syn.
– Samtidig som jeg har veldig mye respekt for menigheten og alt som blir gjort der, så er det ting som kunne vært gjort annerledes. Det er litt vanskelig å snakke om det i Smiths Venner, sier Lindberg i dokumentaren.
Stressende
Episoden om BCC fikk mange reaksjoner da den ble publisert for to uker siden, deriblant over 300 klager til Kringkastingsrådet. Medlemmer og ledelsen i BCC er blant dem som har reagert kraftig.
De føler seg urettferdig behandlet og kjenner seg ikke igjen i dokumentaren fremstilling av trossamfunnet og ledernes økonomiske forhold. 12. november publiserte de en egen dokumentar med sin versjon av saken.
Onsdag fikk NRK Brennpunkt bred støtte i Kringkastingsrådet, som kalte dokumentaren «viktig journalistikk».
Lindberg er én av to nåværende medlemmer som står åpent frem med navn og bilde. Dagene etter episoden «Smiths Venner» ble publisert var veldig stressende, sier han.
– Jeg var veldig urolig for hvordan det kom til å bli tatt i mot, spesielt innad i BCC.
– Hva var du redd for?
– Jeg vet egentlig ikke. At det skulle bli blankt avvist eller noe sånt, sier Lindberg.
Modig og tøft
Han sier reaksjonen etter at han sto frem har vært bedre enn forventet.
– Det var litt overveldende. Mange synes det er modig og tøft gjort. De støtter meg og sier det er viktig at jeg tørr å si ifra. Flere kjenner seg igjen i det jeg forteller, sier Lindberg.
Han gikk mange runder med seg selv før han valgte å stå frem i NRK Brennpunkt, noe som også kommer frem i episoden. Det som var avgjørende for ham var ønske om mer åpenhet og debatt i BCC.
– Jeg har stor respekt for Johan Oscar Smiths teologi, og fant ut da jeg leste meg opp at han var veldig for åpenhet. Det oppmuntret meg til og selv kjempe for mer åpenhet, sier Lindberg.
– Ville du våget å gjøre det hvis du trodde Gud var i mot det?
– Nei egentlig ikke. Ikke hvis jeg trodde det var feil, sier Lindberg.
Tydelig signal
Til tross for positive tilbakemeldinger har 21-åringen også inntrykk av at mange medlemmer er skeptiske til det han har gjort og forslaget om mer åpenhet.
– Mitt inntrykk er at pressekontakt Berit Hustad Nilsen er veldig åpen og ønsker en lik utvikling som det jeg gjør. Spørsmålet blir om resten av BCC henger med på lasset.
– Hva skal til for at det skjer?
– Jeg synes ledelsen bør gi tydeligere signaler på at det er greit at medlemmer uttrykker noe som kan oppfattes som kritikk slik jeg gjorde. Det har vært en grei respons fra ledelsen etter dokumentaren, men de kunne ha vært enda tydeligere så det oppleves som trygt for andre å gjøre noe lignende.
Slik han ser det er det stort rom for å ytre seg i BCC i dag, så lenge man er enig.
– Problemet er at vi ikke har en kultur for å bryte meninger eller for avvikende meninger. Derfor er det så mye oppmerksomhet rundt NRK Brennpunkt. Hvis man er i mot selve grunnlaget til trossamfunnet skjønner jeg at da mange ikke er så interessert i å diskutere det, men hvis man diskuterer mindre viktig tema mener jeg det bør være rom for debatt, sier Lindberg.
– Åndelig leder Kåre Smith ønsket ikke å stille opp i NRK Brennpunkt. Hva synes du om det?
– Jeg skulle ønske han hadde gjort det. Det hadde vært interessant og da hadde man fått hans perspektiver også, sier Lindberg, og legger til:
– Men det er forståelig fordi det er veldig lenge siden han har hatt kontakt med media. Det har også vært mye negativ pressedekning rundt økonomien til han og tidligere styremedlem Bernt Aksel Larsen i lang tid.
Feil fremstilling
Han ventet ikke at det skulle komme så mange klager inn til Kringkastingsrådet i etterkant av dokumentaren.
– Jeg kan forstå at folk klager hvis de mistenker NRK for feilaktige påstander om at lederne har beriket seg på medlemmenes bekostning. Men de som klager på en feil fremstilling av trossamfunnet og skylder på NRK for det, det synes jeg blir feil. Da mener jeg de bør kunne stille opp selv hvis de ønsker en annen fremstilling, sier han.
Lindberg har fått kritikk av andre medlemmer for det han sier i dokumentaren, og ønsker å presisere det. Han trekker frem bruken av ordet «hjernevask» og sier han heller burde brukt utrykket «indoktrinering» da det er mer passende. 21-åringen trekker også frem hans utsagn om at seksuell lyst er synd, og at dette var upresist.
– Jeg var allerede i en tankerekke og tenkte ikke grundig over ordleggingen til journalisten, sier han.
Sosial kontroll
I tillegg har flere også kommentert at de ikke kjenner seg igjen i helhetsinntrykket i dokumentaren eller opplevelsen av sosial kontroll i BCC.
– Men du kjenner deg igjen?
– Jeg gjør det, sier Lindberg.
– Du snakker om at åpenhet og å kunne si sin mening er viktig, hvorfor kjenner du behovet for å presisere?
– Jeg tror mange tenker at jeg har misforstått evangeliet og læren i BCC. Jeg synes det blir dumt hvis folk diskrediterer det jeg sa av den grunn, sier Lindberg.
– Som medlem, hvilket inntrykk opplever du at utenforstående har av BCC?
– Mitt inntrykk er at mange ser på oss som lukket, men ikke alle, det varier veldig fra medlem til medlem. Men noe som er spesielt er at barn og ungdom integrer seg lite med andre norske ungdommer, sier Lindberg.
– Misforstått evangeliet
For ham ble førstegangstjenesten første gang han opplevde å ikke ha andre BCC-ungdommer og voksne tett på seg.
– Hvordan har det vært?
– Det har vært en prosess. Jeg har møtt flere i forsvaret som har erfaringer med at Smiths Venner holder seg for seg selv. Det er noe jeg kjenner meg igjen i fra oppveksten. Som ungdom blir man ikke oppfordret til omgås utenforstående, man blir heller advart fra det. Man lukker seg fra andre. Jeg tenker man kanskje kunne endret litt på den kulturen, sier Lindberg.
I Brennpunkt-dokumentaren sier han at BCC lærer at andre mennesker har onde hensikter.
– Det har folk kommentert i etterkant at er feil. Men jeg har lyst å forklare det fra mitt perspektiv etter å ha vokst i Smiths Venner.
Lindberg forklarer at BCC ikke lærer eksplisitt at andre mennesker utenfor trossamfunnet har onde hensikter, men at mennesker har mange synder og tilbøyeligheter de er bundet til hvis de ikke følger evangeliet.
– Så er det en underliggende forståelse av at det er vi som har forstått evangeliet riktig. For eksempel kan man høre på ungdomsmøter at «hele verden ligger i det onde» eller at «verden er ond». Det gjelder også den religiøse verden fordi de har manglende forståelse av evangeliet. Det tok lang tid for meg å innse og aksepterer andre mennesker som likeverdig dem i BCC, og at de kan være minst like gode, sier han.
Andre religioner
– Hva lærer dere om hva andre religiøse tror på?
– Man lærer særdeles lite om hva andre tror, utover at de har misforstått evangeliet. Jeg tror retorikken stammer fra menighetens begynnelse hvor det var krasse diskusjoner om lærespørsmål og mange uenigheter. Retorikken som ble brukt da har bare fortsatt og man blir forkynt det selv om man har lite kunnskap om hva andre kristne faktisk lærer.
– Hvordan tror du et potensielt medlemskap i Norges Kristne Råd vil påvirke BCC?
– Jeg tror det kan påvirke BCC til å ha litt mer respekt og forståelse for den felles kristne tradisjonen som vi deler med mange andre.
21-åringen angrer ikke på at han medvirket i dokumentaren.
– All den aktiviteten og at folk engasjerer seg så mye synes jeg er veldig bra. Jeg håper at jeg har bidratt til mer åpenhet.
På kanten
Fremover er planen hans å fokusere på studiene i Bergen og opprettholde kontakten med de i BCC. Lindberg er fra Fredrikstad og tilhører BCC sin menighet i Østfold.
– Jeg har lyst å dra på stevner og sånt, men vet ikke hvordan det kommer til å bli.
– Opplever du deg innenfor eller utenfor BCC nå?
– Litt på kanten. Jeg vet ikke hva folk tenker om meg på en måte, sier Lindberg.
– Tror du nå at du ser konturene av en større endring, eller tenker du det kan være et blaff?
– Jeg håper det er noe større.
Ytringer
Berit Hustad Nilsen, styreleder og informasjonsansvarlig i Brunstad Christian Church (BCC), sier både styre, forstanderskap og øvrig ledelse i BCC er helt samstemte om viktigheten av åpenhet.
– De mange tusens BCC-medlemmers ytringer både i sosiale og redaksjonelle medier de siste ukene bekrefter vel også at de både er åpne og engasjerte. Vi jobber for at BCC skal være et sunt og godt fellesskap for de som vil leve et aktivt kristenliv i etterfølgelse av Jesu eksempel, skriver hun i en e-post til Dagen.