Stod Jesus opp i kjøtt og blod? «Nei», svarte bispekandidat

Debatt om kristne grunnsannheter har blusset opp i dansk bispevalg.

Publisert Sist oppdatert

«Stod Jesus i bokstavelig forstand, altså i kjøtt og blod, opp av graven? Dere skal svare ja eller nei.»

Slik lød spørsmålet under et debattmøte mellom kandidatene til det snart ledige bispeembetet i Roskilde stift.

«Nei», svarte bispekandidat Anna Hellberg Kluge, som i dag er prost i Næstved på Sjælland.

De andre fire kandidatene svarte «ja», og de gikk under debatten hardt til angrep mot prosten og hennes svar.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

– Kunne like godt ha svart ja

Bispekandidat Rasmus Nøjgaard sier at Kluge «høyst overraskende benektet Jesu legemlige oppstandelse, selv om det gjennom hele kirkens historie har vært avgjørende at Jesus er sant menneske og sann Gud, før som etter oppstandelsen.»

Debatten fortsatte på Facebook, der Kluge har forsøkt å nyansere sitt svar.

– På debattmøtet fikk vi spørsmålene som ja/nei-spørsmål, og det ble for håndfast. Jeg kunne like godt ha svart ja på spørsmålet. For meg er det utdypningen som er viktig.

OPPSTÅTT: Maleriet av Aleksander Andrejevitsj Ivanov illustrerer Bibelens fortellinger om Jesus som viste seg for Maria Magdalena etter sin oppstandelse fra de døde.

– Spørsmålet er mer nyansert

Videre skriver hun at hun tror «100 prosent på Jesu oppstandelse og på at vi mennesker skal oppstå, men det er et mystisk spørsmål.»

Hun mener Bibelen taler «flertydig» om dette.

– Det vitner for meg om at han må være gjenoppstått i en forvandlet skikkelse. Et sted beskrives det hvordan den gjenoppstandne kan gå gjennom en vegg, hvilket kan antyde noe åndelig. På den annen side står det også skrevet at disippelen Tomas stikker sin hånd inn i et sår på den gjenoppstandne. Det peker helt klart på noe legemlig. Derfor mener jeg spørsmålet er mer nyansert enn et ja eller et nei, framholder hun.

– Ingen hjemstavnsrett

Det er ikke første gang dette spørsmålet skaper strid i danskenes folkekirke. At flere av kirkens tjenere ikke tror på oppstandelsen eller skapelsesberetningen, kom fram i en rundspørring foretatt av Jyllands-Posten i 2014.

Etter dette ble København-presten Per Ramsdal kalt inn til «tjenestelig samtale» med sin biskop. Presten måtte trekke sine uttalelser tilbake og føre en serie samtaler med sin overordnede.

PROFESSOR: Kurt Ettrup Larsen.

– På den måten ble det slått fast at man ikke har noen plass eller hjemstavnsrett som prest i folkekirken hvis man ikke tror på oppstandelsen, sier teologiprofessor Kurt Ettrup Larsen til avisen.

Han er ansatt ved Menighedsfakultetet i Aarhus, som fra 2019 er tilknyttet norske Fjellhaug Internasjonale Høgskole.

DOMKIRKE: Roskilde får snart ny biskop. Byens domkirke er kjent som gravkirke for danske konger og dronninger helt fra 1400-tallet, blant andre nåværende dronning Margrethes foreldre.

Vil inspirere til å tale om tro

Anna Helleberg er 47 år, gift fembarnsmor og tidligere toppidrettsutøver på det danske landslaget i roing. Hun har vært prest i fødebyen Korsør og er i dag prost i Næstved, alt dette ifølge hennes egen nettside.

Som bispekandidat er hun opptatt av «gi folk det religiøse språk tilbake» og «inspirere det danske folk til å tale om tro igjen».

Ny biskop i Roskilde skal innsettes 4. september, går det fram av en meddelelse fra det danske kirkeministeriet.

Powered by Labrador CMS