Stoler ikke på Johnsons pastorgaranti
Den britiske statsministerens signaler om «konverteringsterapi» tilfredsstiller verken LHBT-organisasjoner eller bekymrede kristne ledere.
Forslag om forbud mot såkalt konverteringsterapi for homofile er oppe til politisk debatt og behandling i flere land, også i Norge.
Denne uken oppsto det opphetet debatt i Stortingets spørretime om saken. Arbeiderpartiets tålmodighet er oppbrukt, signaliserte Anette Trettebergstuen og Trond Giske.
Regjeringen varslet i 2019 at et forslag skulle være ferdig utredet våren 2021. Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) understreket ifølge Dagbladet at han ønsket et forbud og vil jobbe for det, men vil vente til utredningen er fullført.
Raja fremholdt at saken er juridisk kompleks, bant annet med hensyn til religionsfrihet, ytringsfrihet og retten til privatliv.
«Avskyelig praksis»
I Storbritannia er prosessen kommet lenger enn i Norge.
Den konservative regjeringen varslet allerede i 2018, året før Johnson ble statsminister, at de ville forby konverteringsterapi.
I fjor bekreftet Johnson at han en gang for alle for ville få slutt på det han kalte en «avskyelig praksis». Han sa at det «ikke har noen plass i et sivilisert samfunn, og ikke har noen plass i dette landet», ifølge BBC.
Bekymrer evangelikale
Lovforslaget er ennå ikke klart, men det er ventet at det vil bli ferdigstilt og vedtatt av parlamentet i løpet av året, ifølge Premier Christian News.
«Forslag om å ende konverteringsterapi står i fare for å kriminalisere hverdagslige aktiviteter i menigheter» var overskriften på et brev Evangelical Alliance (EAUK) sendte til statsministeren i mars.
Alliansen oppgir å representere to millioner evangelikale kristne og 3.500 menigheter.
I brevet uttrykte EAUK uro over «regjeringens mangel på klarhet i saken».
Alliansen tar sterk avstand fra krenkende og skadelige metoder som tidligere er blitt brukt mot homofile mennesker, for eksempel elektrosjokk og forskjellige former for tvang. I den grad slike fremgangsmåter ikke allerede er dekket av gjeldende lovgivning, støtter man en innstramming.
LHBT-protest
Samtidig er alliansen urolig for at forbudet kan komme til å ramme «den individuelle friheten til mennesker som er tiltrukket av dem av samme kjønn» og vil «true hverdagslige praksiser for kirker, kirkeledere og kristne over hele Storbritannia».
Noen LHBT-aktivister har tatt til orde for et fullstendig forbud mot alt som sikter mot å endre eller undertrykke noens seksuelle identitet eller kjønnsidentitet. Det ville også inkludere forbønn og sjelesorg, ifølge Premier Christian News.
I Nord-Irland har den lovgivende forsamlingen denne uken tatt det første skrittet mot et forbud uten slike unntak.
Garanterer trosfrihet
I et svar til EAUK tidligere i april understreket Johnson om at et forbud ikke vil omfatte forbønn og sjelesorg.
«Jeg vil forsikre dere om at jeg tar ytringsfrihet og religionsfrihet svært alvorlig», skrev statsministeren.
Han viste til at regjeringen fremholdt dette allerede da løftet om å innføre et forbud ble gitt i 2018. Statsministeren skriver at de «fortsatt vil tillate at voksne mottar passende pastoral veiledning (inkludert bønn) i kirker og andre religiøse settinger, i utforskningen av sin seksuelle orientering eller kjønnsidentitet».
«Som dere vil jeg ikke se geistlige og kirkemedlemmer kriminalisert for normal aktivitet som ikke innebærer tvang», skriver Johnson.
LHBT-aktivister har anklaget Johnson for å skape et «smutthull» for konverteringsterapi.
Brevet ble kjent dagen etter at regjeringens rådgivende gruppe for LHBTQ+-spørsmål ble oppløst. Tre medlemmer hadde trukket seg i mars i protest. Begrunnelsen var manglende fremdrift med forbudet mot konverteringsterapi og generelt dårlig håndtering av seksuelle minoriteters rettigheter.
Advarer mot passivitet
Generalsynoden i Church of England vedtok allerede i 2017 støtte til et forbud mot konverteringsterapi. Fra offisielt kirkelig hold er det heller ikke uttrykt noe ønske om å være unntatt fra forbudet, ifølge Premier Christian News.
Andrea Williams i kampanjeorganisasjonen Christian Concern stiller på sin side spørsmål ved om man kan stole på statsministerens løfter.
«Det er ikke tid for at kristne setter seg tilbake og trekker et takknemlig lettelsens sukk for at alt er gjort og avklart. Det er tid for å forklare parlamentarikerne våre at et forbud mot konverteringsterapi ikke vil stoppe noen skadelige praksiser og sannsynligvis, på en eller annen måte, angripe trofaste, ansvarlige kristne», skriver Williams.