Mye har handlet om situasjonen i øst i det året Jens Stoltenberg har vært NATO-sjef, og i uka som gikk, besøkte han Ukraina og president Petro Porosjenko. Foto: Reuters / NTB scanpix

Stoltenberg forberedt på langvarig Russland-splid

Forholdet til Russland blir nok ikke bedre med det første, tror Jens Stoltenberg etter et år i NATO-jobben. Men han ser heller ikke noen ny, kald krig.

Publisert Sist oppdatert

Da Jens Stoltenberg inntok sjefskontoret med det knallblå teppet i NATO-hovedkvarteret i Brussel 1. oktober i fjor, var det midt i krevende tider med russisk aggresjon i øst og IS' herjinger i sør.

Så er Europa blitt et tryggere sted under Jens Stoltenberg?

– Verden er ikke så enkel, lyder svaret.

– Det er veldig mye som avgjør Europas trygghet. Ikke minst hva som skjer rundt oss. Og det som har skjedd siden i fjor høst, er at krisen i Syria bare har blitt verre, vi har fått flyktningkrisen i Europa, og dessverre har det ikke gått i riktig retning i Ukraina heller, sier han til NTB.

Langvarig

Dermed består utfordringene når Stoltenberg går inn i sitt andre år som NATO-sjef. Forsvarsalliansen har svart med en ny hurtigstyrke, flere og større øvelser og betraktelig styrket nærvær i øst.

– Vi må være forberedt på at det blir langvarig, det forverrede forholdet mellom Russland og NATO. Og vi innretter oss etter det gjennom en betydelig opprusting av vårt kollektive forsvar, sier Stoltenberg.

Jens Stoltenberg har sittet ett år som NATOs generalsekretær. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Vi må innrette oss slik at Russland før eller siden forstår at de har mer å tjene på å samarbeide med oss enn å konfrontere oss, sier han om det som kalles den største styrkingen av NATOs felles forsvar siden den kalde krigen.

Hektisk

Året i NATO har sendt Stoltenberg på reise til nesten alle medlemslandene, flere ganger til dem som ligger i øst. Han har vært med på avslutningen av et mangeårig kampoppdrag i Afghanistan. Han har ledet utallige møter i NATOs styrende atlanterhavsråd. Og han har blitt «enda mer overbevist om kompromissets kunst» i en allianse styrt ved konsensus.

Han har også opplevd at krisene like ved NATOs dørstokk har gitt alliansen ny oppmerksomhet. NTB er nummer fire i rekken av journalister som vil intervjue Stoltenberg denne dagen.

1. oktober i fjor tok Jens Stoltenberg over som NATOs generalsekretær. Foto: Lise Åserud/ NTB scanpix

Og overfor alle som spør om NATO ikke risikerer å oppnå det motsatte når alliansen nå styrker forsvaret, lyder svaret at alle tiltak er «forholdsmessige svar på ting som skjer rundt oss».

Avskrekking

Den tidligere statsministeren er ikke enig i bekymringen hos tankesmia European Leadership Network om at både NATO og Russland gjør en konflikt mer sannsynlig gjennom alle øvelsene sine.

– Når NATO øker sitt militære nærvær i øst, når vi har flere øvelser, så er det fordi Russland har brukt militærmakt i Ukraina, slår Stoltenberg fast.

– Alternativet er ikke å la være å øve, for øvelsene er avgjørende for at vi skal ha troverdighet når det gjelder avskrekking, sier han og bruker et ord som igjen er blitt høyaktuelt.

– Avskrekking er en forutsetning for den tryggheten som Norge og andre NATO-land føler, sier han.

Midt imellom

Men det er også et ord som vekker minner fra den kalde krigens retorikk. Stoltenberg mener uansett «absolutt at Europa ikke står i en ny kald krig» mellom NATO og Russland.

– Jeg tror vi må forberede oss på å leve i en tid som verken er kald krig eller det partnerskapet vi prøvde å etablere, sier han.

Året som generalsekretær har brakt Jens Stoltenberg til nesten alle NATOs 28 medlemsland. I mai gikk turen til Det hvite hus og USAs president Barack Obama. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Vi kommer til å være i noe som er midt imellom. Ikke et strategisk partnerskap med Russland, men heller ikke et Russland på den andre siden av et jernteppe.

Powered by Labrador CMS