ADVARSEL: Britisk rapport advarer mot debattklima rundt kjønnsbehandling. Bildet er tatt for noen år siden på Trafalgar Square i London.

Stor britisk rapport: Dårlig fundert kjønnsbehandling svikter barn

Lege bak banebrytende kartlegging mener giftig debatt gjør helsearbeidere nervøse.

Publisert Sist oppdatert

Fire år er gått siden den britiske legen Hillary Cass fikk oppdraget med å gå gjennom behandlingen som tilbys mindreårige som strever med kjønnsidentitet. Bakgrunnen var en markant økning i antallet unge som tok kontakt med helsetjenesten fordi de var usikre på eget kjønn.

Varslere hadde slått alarm om forhold ved Gender Identity and Development Service, som var den eneste spesialistklinikken i England og Wales som ga slik behandling, melder BBC.

De ble stengt i forrige uke, fire år etter at den ble erklært som «utilstrekkelig» etter en inspeksjon. Nå er det regionale sentre i London og Liverpool som tar seg av pasientgruppen, men ventetiden er opp mot fire år.

Økning i mange land

Cass erkjenner at anbefalingene hennes vil være kontroversielle. Mange har stått lenge på venteliste for kjønnsbehandling, men legen mener urokkelig at hun er opptatt av unge menneskers beste.

– Vi har sviktet dem fordi forskningen ikke er god nok og vi ikke har hatt gode data, sier hun til The Guardian.

Cass mener voksne har skyld i at debatten fortsetter å være giftig.

– Det i seg selv er urettferdig overfor barna som er fanget midt i den. Barna blir brukt som en fotball, og det er denne gruppen vi burde vise mer medlidenhet med, fortsetter hun.

I perioden 2011 til 2021 økte antallet årlige henvisninger til kjønnsbehandling for britiske unge fra 250 til 5.000. Over hele Vesten har man sett en tilsvarende økning.

Også i Norge har det vært en markant økning, som Aftenposten skrev om i fjor.

Bekymret for sosiale medier

Når det er flere unge som stiller spørsmål ved egen kjønnsidentitet, mener Cass det viktigste er at de får rom til å snakke med noen. Hun synes det er problematisk at de blir satt på en venteliste og ikke har fått slik hjelp.

– De har bare hatt internett til å hjelpe seg med, og det er ikke alltid god hjelp, konstaterer hun overfor The Guardian.

Særlig mener hun det er grunn til å se på påvirkningen fra sosiale medier.

Legen tror et medisinsk kjønnsskifte kan være rett for et mindretall, men ikke ser noen bevis for å rettferdiggjøre bruken av hormoner for barn og ungdommer.

En tidligere rapport fra Cass har ført til at helsetjenesten i England har sluttet å skrive ut pubertetsblokkere til barn. Den nye rapporten anbefaler «ekstrem forsiktighet» før man skriver ut maskuliniserende og femininiserende hormoner til personer under 18 år.

Innstramming i flere land

Innstrammingen i England inngår i en trend i Nord-Europa, påpeker New York Times.

Det er det femte landet som begrenser bruk av slike medikamenter til unge på grunn av manglende manglende bevis på gevinst og bekymring for langsiktige skadevirkninger.

Norge, Sverige, Danmark og Finland har også på forskjellige måter strammet inn, men ikke lagt ned forbud mot bruk av slike medikamenter for mindreårige. Det er derimot skjedd i 22 delstater i USA.

Innstrammingene har ført til sterke reaksjoner fra interesseorganisasjoner og aktivister på progressiv side.

– Ventelisten er kjent som helvete, sier en anonym engelsk 17-åring til New York Times. Vedkommende ble født som jente, men lever i dag som gutt.

– På toppen av trans-panikken som myndighetene våre fremmer, føler vi oss glemt og etterlatt.

– Det er ikke sant

Andrea Williams i kampanjeorganisasjonen Christian Concern er derimot takknemlig for innholdet i rapporten.

– Det er ikke sant at du kan være født i feil kropp. Det er ikke sant at du kan skifte kjønn. Det er ikke sant at pubertetsblokkere vil hjelpe barn. Det er på høy tid at vi slutter å fortelle barn disse tingene, sier Williams i en pressemelding.

Hun mener Cass-rapporten også må sette en stopper for et mulig forbud mot konverteringsterapi i Storbritannia.

Et slikt forbud ble innført i Norge i desember i fjor.

Ber flere land reagere

Leder for den kristne juristorganisasjonen ADF International, Robert Clarke, ber myndigheter i flere land reagere.

– Barn som erfarer vantrivsel med sitt biologiske kjønn, fortjener å bli behandlet med verdighet og respekt og trenger omsorgsfull og effektiv mental helsehjelp. I hendene på ideologiske drevne helsemyndigheter er de dessverre blitt presset i bare én retning, sier Clarke i en pressemelding.

Han viser til flere historier om pasienter som angrer på kjønnsskiftebehandling, men mener at disse ofte blir sensurert.

– Det er på tide at myndigheter i flere land reagerer, konkluderer han.

Powered by Labrador CMS