Stor interesse for historien om jødisk kjendis
Den jødiske gründeren Moritz Rabinowitz var øverst på Hitlers ønskeliste i Norge. Historien fenger blant lesere i alle aldre.
I høst er det 75 år siden deportasjonen av norske jøder. I den forbindelse deles boken om Rabinowitz ut gratis på bibliotek i Rogaland. «Øverst på nazistenes liste» er skrevet av Arne Vestbø.
Forfatteren har en travel høst med å reise rundt i Rogaland for å holde foredrag om den jødiske forretningsmannen i Haugesund.
Nærmere 30 arrangement er planlagt fra Sauda til Egersund, og han skal også holde foredrag på Utsira.
Vi treffer Arne Vestbø på Sandnes bibliotek, der blant annet to niendeklasser fra Giske og Lundehaugen ungdomsskoler er tilhørere.
– Det er veldig givende å reise rundt slik. Det er kjekt å møte mennesker som kan fortelle om avtrykk etter Rabinowitz. Flere har små historier om ham, og jeg får god respons, forteller Vestbø til Dagen.
Han har også skrevet en grundigere biografi om den jødiske forretningsmannen. Den utkom i 2011.
Fortsatt jødehat
– Det er i høst 75 år siden deportasjonen av norske jøder. Hva er din kommentar til det?
En kjendis
Det er stille blant ungdommene når han forteller den dramatiske historien om Rabinowitz. Han var bare 14 år da han reiste alene fra Polen til Norge. Etter noen år åpnet han klesbutikk i Haugesund.
– Rabinowitz var snill mot dem som trengte hjelp, men likevel mente mange at det var galt at en fremmed jøde bodde i Haugesund, fortalte Vestbø, som selv kommer fra sildabyen.
Forfatteren pekte på at den jødiske gründeren gjorde det godt i forretningslivet og ble en rik mann.
– Han var en av de mest kjente personene på Vestlandet under krigen og etter dagens språkbruk var han en kjendis, sa Vestbø.
Skrev mange leserbrev
Gründeren var en ivrig leserbrev-skribent. En av hans første artikler mot Adolf Hitler ble publisert allerede i 1932, og det skulle bli mange flere i de nærmeste årene.
Året etter ble boken hans «Verdenskrisen og vi» utgitt. Han sendte dessuten telegram til alle delegatene i Folkeforbundet i Geneve, med en appell om å gripe inn mot jødeforfølgelsene i Tyskland.
4. mars 1939 kommer det første innlegget fra Rabinowitz som viste frykt for at Norge kunne bli innblandet i en storkrig i nær framtid. Ironisk nok ble hans siste leserinnlegg i lokalavisen publisert 9. april 1940.
Flukt og pågripelse
Da tyskerne invaderte Norge, var Moritz Rabinowitz en av de første de spurte etter. Det brant under føttene hans, og gründeren måtte rømme fra Haugesund og hadde flere skjulesteder. Men til slutt ble han innhentet av nazistene. Natt til 5. desember 1940 arresteres han på en liten øy ved Skånevik i Sunnhordland.
Rabinowitz ble holdt som fange flere steder i Norge. Tidlig om morgenen 27. april 1941 ble han deportert fra landet med skipet MS Monte Rosa og ført til Tyskland. Han ble drept i Sachsenhausen 27. februar 1942.
– Veldig interessant
– Dette var veldig interessant å høre på, forteller Martin Jonassen (14), fra Lundehaugen ungdomsskole.
Han har lest denne boken to ganger før.
– Hver gang jeg hører historien om Rabinowitz, får jeg lyst til å lese boken enda en gang. Derfor må jeg nå lese den for tredje gang, sier han.
Sander Veggeberg (14) går på samme skole. Han er også godt fornøyd med det han fikk høre om Rabinowitz.
– Jeg hadde aldri hørt om mannen før, og dette var en veldig spennende historie, sier Sander, som får signert boka av forfatteren.
Visste ingen ting
Blant de voksne tilhørerne finner vi blant annet Randi Ursin og Inger Haugen som bor på Hommersåk i Sandnes kommune.
– Jeg visste ingen ting om Rabinowitz fra før, og jeg hadde vanskelig for å uttale navnet hans. Men jeg var nysgjerrig på å høre om ham, forteller Ursin.
– Jeg kommer opprinnelig fra Haugesund, så jeg har hørt en god del om Rabinowitz, sier Haugen.
Hun har tatt vare på en kleshenger hvor det står «Rabinowitz» på.
– Mor har også fortalt meg om ett av skjulestedene hans under krigen på gården Bråskot ved Åkrafjorden. Mine slektninger kommer derifra, forteller hun.
Lese om Rabinowitz
Etter at foredrag er over, er kvinnene svært begeistret for det de har fått høre.
– Nå må vi hjem å lese denne boken. Etterpå har vi lyst til å gi oss i kast med biografien om Rabinowitz, forteller de.
Spredningen av boken «Øverst på nazistenes liste» er et samarbeid mellom Rogaland fylkeskommune, LO Rogaland og Næringsforeningen i Stavanger-regionen og bibliotek og kulturhus i Stavanger.