PRAKTIKUMSLEDER: Knut Tveitereid er svært fornøyd med søkertallene til den nye presteutdanningen ved MF.

Stor pågang til ny presteutdanning

«Erfaringsbasert master: Prest» har dobbelt så mange søkere som studieplasser.

Publisert Sist oppdatert

Rekrutteringen til presteyrket har vært en ofte omtalt utfordring de siste årene. Den er særlig påtrengende fordi store kull fra 1970- og 1980-tallet nå er i ferd med å gå av med pensjon.

Før helgen meldte Kirkerådet om en forsiktig økning: 76 personer har søkt seg inn på profesjonsstudiet, på henholdsvis MF vitenskapelig høyskole, Teologisk fakultet, NLA og VID. I fjor var tallet 70, året før 75.

Det er likevel beskjedent sammenliknet med søkertallene til det nyopprettede studiet Erfaringsbasert master: Prest ved MF vitenskapelig høyskole.

69 personer har søkt på de 34 studieplassene.

– Vi er veldig godt fornøyd, sier praktikumsleder Knut Tveitereid til Dagen.

Fra 35 år til pensjonister

Seniorrådgiver Mona Gulbrandsen Bø ved MF opplyser at de som har tatt kontakt om studiet, er i ulike faser.

– Noen er ennå ikke fylt 35 år mens andre er pensjonister. Alle har en yrkesbakgrunn, de fleste med utdanning mens noen har kun realkompetanse fra yrkeslivet, sier Gulbrandsen Bø i en epost.

Mange forteller at de allerede er engasjert i kirkelig tjeneste mens andre har sin arbeidshverdag langt unna alter og menighet.

– Enkelte har liten tro på at deres livs- og arbeidserfaringer kan bety noe for opptakskrav, men innser etterhvert at de faktisk innehar kompetanse innen formidling, fortolkning og relasjoner, fortsetter hun.

Basert på erfaring

– Hva er den viktigste forskjellen på denne utdanningen og det ordinære teologistudiet?

– Dette baserer seg på at man har en annen utdanning, har yrkeserfaring og har studert noe teologi fra før, forklarer Tveitereid.

Den erfaringsbaserte masteren går over to år på fulltid eller fire år på deltid. Den er også mer basert på digital undervisning slik at man ikke må flytte til Oslo.

– Noen søkere som tar kontakt har det travelt og vil helst bli ferdig med en gang, mens andre har et lengre tidsperspektiv. Vi møter dem alle med veiledning og støtte i prosessen, sier Gulbrandsen Bø.

Kall vokser fram

Tveitereid er spent på å åpne det nye studiet til høsten, men understreker at det har vært grundig forberedt gjennom to år.

– Det kan virke som om det er noe med presteyrket som vokser på folk over tid. Det kan handle om selvtillit, om at man har møtt Gud eller gått på en smell i livet, sier han.

Mona Gulbrandsen Bø opplever at søkere forteller sterke historier om tanker om prestekall som har formet seg over tid.

– Noen med hovedvekt av indre opplevelser mens andre har opplevd kallet i møte med mennesker underveis, sier hun.

Powered by Labrador CMS