ARRESTERT: Isabel Vaughan-Spruce er med sine stille bønner blitt et symbol på den nye abortstriden i Storbriannia.

Storbritannia får «tankeforbud» rundt abortklinikker

Strider mot ytringsfrihten, mener kritikere.

Publisert Sist oppdatert

Dagen har nylig skrevet om flere episoder som har utspilt seg i en såkalt sensursone, som er etablert rundt en abortklinikk i Birmingham i England.

Kommunen har bestemt at det innenfor denne sonen er forbudt å utøve noen form for aktivitet som kan oppfattes som at man prøver å påvirke abortsøkende kvinner.

Nylig ble en kristen kvinne arrestert da hun stod og ba for det ufødte liv innenfor sonen. I retten ble hun frikjent.

KROPPSVISITERT: Isabel Vaughan-Spruce ble grundig sjekket ført hun ble kjørt bort i en politibil.

Nå er en lignende bestemmelse innført i hele England og Wales. Vedtaket i Underhuset ble gjort dagen etter at den samme kvinnen – for andre gang – ble arrestert i Birmingham. Det skriver Catholic News Agencey (CNA).

Kritikere mener vedtaket strider mot grunnleggende menneskerettigheter og ytringsfrihet.

Vedtok innstramming

Underhuset i parlamentet vedtok tirsdag en endring i loven om offentlig orden. Nå er det også forbudt med enhver form for «påvirkning» utenfor abortklinikker.

Stille bønn rammes også av forbudet, skriver advokatforeningen ADF i en pressemelding.

Mange flere uskyldige mennesker som Isabel Vaughan-Spruce vil bli urettmessig kriminalisert for sine tause tanker.

Jeremiah Igunnubole, advokat

Forbudet gjelder i England og Wales.

En forslag om å tillate stille bønn og «samtykkende samtaler» innenfor de såkalte sensursonene ble foreslått av parlementsmedlem Andrew Lewer.

Det falt med 116 mot 299 stemmer.

ADVOKAT: Jeremiah Igunnubole har støttet Isabel Vaughan-Spruce i kampen for å få lov til å be utenfor abortklinikken i Birmingham.

– Kriminaliserer fredelige aktiviteter

Juridisk rådgiver i foreningen ADF, Jeremiah Igunnubole, mener tirsdagens avstemning markerer et vannskille for grunnleggende rettigheter og friheter. ADF omtaler loven som et «tankeforbud».

– Parlamentet hadde en mulighet til å avvise kriminaliseringen av fri tanke, som er en absolutt rettighet, og omfavne individuell frihet for alle. I stedet valgte parlamentet å støtte sensur og kriminalisere fredelige aktiviteter som stille bønn og samtykkende samtale, sier Igunnubole.

– I dag er det abort. I morgen kan det bli en annen omstridt sak. Prinsippet må være at regjeringen aldri skal kunne straffe noen for stille bønn og samtale, sier han.

Ba og ble arrestert

Dagen skrev nylig om den katolske kvinnen Isabel Vaughan-Spruce, som i fjor høst ble arrestert mens hun ba en stille bønn utenfor en abortklinikk i Birmingham. I retten ble hun frikjent.

Etter lovendringen er hennes sak også omtalt i storavisen The Times.

– Parlamentets innføring av sensursoner over hele landet i dag vil bety at mange flere uskyldige mennesker som Isabel Vaughan-Spruce vil bli urettmessig kriminalisert for sine tause tanker, sier advokaten.

Ikke bli forstyrret

Argumentet for den nye bestemmelsen er at abortsøkende kvinner skal respekteres for valget de har tatt og ikke bli forstyrret på vei inn til klinikken.

Advokater i organisasjonen ADF UK har kampen mot slike bestemmelser som en av sine fanesaker. Den trosbaserte foreningen ytrings- og religionsfrihet som spesialfelt. Den siste tiden hatt de hatt flere saker knyttet til sensursonen rundt abortklinikken i Birmingham.

Powered by Labrador CMS