Store demonstrasjoner i Iran
I flere iranske byer er det nå store protester mot regimet. De frustret over landets elendige økonomi.
Protestene mot det iranske regimet startet allerede i slutten av 2017. Det spredte seg raskt 75 ulike byer. Nå har en ny runde med demonstrasjoner i gang.
De protesterer i hovedsak mot regimets økonomiske politikk, men de krever også økt ytringsfrihet og et mer sekulært samfunn.
Lørdag 1. juli spredte protestene seg til sørvest i Iran, melder CNN. I byen Khorramshahr var det store demonstrasjoner mot regimet. Innbyggerne i byen klager på vannmangel i byen og mener myndighetene ikke gjør nok for å skaffe vann til regionen. Minst en er rapportert drept etter demonstrasjonene og hundrevis fengslet. Politiet brukte tåregass mot demonstrantene som kastet søppel og steiner på politiet.
Konflikten mellom regimet og demonstrantene foregår også i sosiale medier. En mann ble rapportert drept i demonstrasjonene i Khorramshahr, men noen dager etter kom det statlige nyhetsbyrået med en video av det som skal være den antatt døde mannen for å vise at han fortsatt var i live.
– Ingen har blitt drept i protestene, men en har blitt skadet. Vi ønsker at disse protestene skal ta slutt så fort som mulig, uten at politiet bruker makt, sa Irans innenriksminister Abdolreza Ragmani Fazli, ifølge Radio Farda.
Nyhetskanalen kaller seg selv en av iransk siste uavhengige medier og forteller at de opplever sterk sensur fra iranske myndigheter.
Begrenset informasjon
Det er imidlertid begrenset informasjon som kommer ut fra Iran om protestene som nå foregår mot landets regime. Det er heller ikke lett å bekrefte informasjonen som kommer.
Men det finnes flere rapporter om politivold og fengslinger, og også videoer i sosiale medier som viser hvordan politiet bruker tåregass og skyter mot demonstranter. Det er imidlertid vanskelig å sjekke når og hvor disse videoene er fra. Det finnes få uavhengige mediekanaler i Iran, noe som gjør at den statlige nyhetskanalen IRNA (Den islamske republikkens nyhetsbyrå) har mye makt.
Fritt Iran-konferanse
Mange av de største motstanderne av det islamistiske regimet i Iran bor utenfor landets grenser. En gruppe politiske dissidenter arrangerer årlige konferansen Fritt Iran. I år var den i Paris.
Konferansen hadde en rekke prominente talere. Blant annet Canadas tidligere statsminister Stephen Harper og den amerikanske politikeren Newt Gingrich. På Fritt Iran sine hjemmesider står det at de ønsker en regimeforandring i Iran, som innebærer demokratisering og sekularisering av landet.
Atomavtalen
Israel er det landet som har vært sterkest motstander av Iran-avtalen, helt siden 2015. Israel mener Iran har fortsatt sitt atomprogram i skjul og den israelske sikkerhetstjenesten Mossad hentet ut store mengder med data fra Iran for å avsløre dette.
Mange europeiske ledere mente avsløringene ikke kom med noen ny informasjon og at Iran fortsatt holdt sin del av atomavtalen. Men avsløringene var med på å få USAs president Donald Trump til å trekke USA ut av avtalen.
Tidligere protester
Etter den iranske resolusjonen i 1978 og opprettelsen av Den islamske republikken Iran har det vært flere runder med demonstrasjoner mot myndighetene i landet. I 1999 startet det protester blant Irans studenter. De ønsket mer ytringsfrihet. Demonstrasjonene spredte seg til flere byer, men første ikke til noen regimeendring.
I 2009 var det en ny runde med demonstrasjoner. Da tok folk til gatene etter et valg de mente var rigget. Disse demonstrasjonene var i hovedsak i Teheran.
Det amerikanske presset mot Iran er nå så sterkt at Iran er helt avhengige av at europeiske land velger å fortsette atomavtalen og at Kina fortsetter å kjøpe olje.