Folk fra den religiøse minoriteten yazidi på flukt fra Islamske stat (IS) i Irak. Arkivbilde.

Store lidelser blant yazidier i Nord-Irak

Alle minoritetene i Nord-Irak lider, men yazidi-befolkninge lider trolig mest av dem alle, sier Revin Aswad Morad, talskvinne for yazidiene i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Nå oppfordrer hun norske myndigheter til å prioritere yazidi-flyktninger, slik Tyskland allerede gjør.

Fanger: – Fremdeles holdes over 2000 yazidier som fanger av IS. En stor del av disse er kvinner og barn, sier Revin Aswad Morad, talskvinne for yazidiene i Norge.

– Mange har det elendig. Det kan nesten ikke bli verre. De har svært lite å klare seg med, og det er ingen som hjelper dem, sier hun.

– Noen få har forsøkt å flytte tilbake til landsbyene rundt Sinjar-fjellet, men det er umulig å leve der. Landsbyene er fullstendig rasert av IS, og der pågår fremdeles krigshandlinger.

74 folkemord

Yazidiene regner IS-angrepet som det 74. folkemordet som har rammet folket deres.

– Før IS angrep bodde det 700.000 yazidier i Irak. Nå er 90 prosent av Iraks yazidier flyktninger, sier Morad.

På samme måte som mange kristne gir opp og flykter fra landet, går det nå også en jevn strøm av yazidi-flyktninger ut av Irak.

Fordi IS ser på yazidiene som vantro, er de blitt svært brutalt behandlet.

– De kristne fikk tre valg: Betale beskyttelsesskatt, konvertere eller dø. Yazidiene fikk bare to: Konvertere eller dø. En del ble presset til å konvertere. Mange ble drept, forteller hun.

Kidnappet

En hel verden var sjokkerte vitner til at IS i fjor sommer kidnappet mellom 5000-7000 yazidier.

– Fremdeles holdes over 2000 mennesker som fanger. En stor del av disse er kvinner og barn. De har opplevd de verste overgrep som tenkes kan. Mange kvinner har tatt selvmord etter å ha blitt solgt som slaver og voldtatt gang på gang.

– Vi vet også at mange av de kidnappede barna er tvunget til å konvertere til islam og trenes opp som IS-krigere.

Men det finnes lyspunkt.

– En god del yazidi-kvinner har klart å komme seg tilbake til familiene sine og forsøker å starte livet på nytt, sier Revin Aswad Morad.

Powered by Labrador CMS