Demonstranter protesterer i Istanbul mot at Tyrkia trekkes ut av den europeiske konvensjonen for å beskytte kvinner mot vold. Foto: Mehmet Guzel / AP / NTB

Store protester mot at Erdogan trekker Tyrkia ut av kvinnekonvensjon

Tusener av mennesker protesterte lørdag mot at president Recep Tayyip Erdogan trekker Tyrkia ut av den europeiske konvensjonen mot vold mot kvinner.

Publisert Sist oppdatert

Det vakte internasjonal fordømmelse da regjeringen kunngjorde beslutningen tidlig lørdag morgen med den begrunnelse at konvensjonen ødelegger samholdet i tyrkiske familier.

Istanbul-konvensjonen fra 2011 er en avtale som Europarådet sto i spissen for å utforme. Den søker å bekjempe vold mot kvinner, inkludert vold i nære relasjoner, voldtekt i ekteskapet og kvinnelig kjønnslemlesting.

Tyrkia var det første landet som undertegnet konvensjonen da daværende statsminister Erdogan satte sin signatur på traktaten for ti år siden, og konvensjonen er da også oppkalt etter Istanbul.

Sinte demonstranter

– Omgjør beslutningen, iverksett konvensjonen, ropte tusener av demonstranter i Kadikoy-nabolaget på den asiatiske siden av Istanbul lørdag ettermiddag.

Flere av dem holdt opp bilder av kvinner som er drept i Tyrkia, blant annet ett med teksten «Det er kvinner som vinner denne krigen».

– Dette betyr at vi ikke bryr oss om at kvinner blir myrdet, sier en 23 år gammel demonstrant som kaller seg Mervenur.

Mindre demonstrasjoner ble også arrangert blant annet i Ankara og i Izmir.

Seier for konservative

Tyrkia har fra før lover som skal beskytte kvinner, men konvensjonen innebar praktiske tiltak for å beskytte kvinner og barn, blant annet muligheten for å endre identitet og til å kreve ankeljern på farlige menn.

Beslutningen om å forlate konvensjonen er en seier for konservative kretser i Erdogans nasjonalistiske parti og deres allierte, som mener at konvensjonen åpnet for å gi homofile rettigheter, skader kjernefamilien og fremmer skilsmisse.

– Hyllest til vår Allah, skriver den regjeringsvennlige presten Ahmet Mahmut Unlu og takker Erdogan for å trekke landet ut av konvensjonen, som han mener er «tvunget på Tyrkia av de vantro for å oppmuntre til perversjon og ødelegge vår generasjon».

Kritisk opposisjon

Det har siden i fjor vært debatt om uttredelse fra konvensjonen, og kvinner har demonstrert i gatene i Istanbul og andre byer og oppfordret regjeringen til å holde fast ved avtalen. Opposisjonspartiet CHP kritiserer Erdogans beslutning.

– Å forlate avtalen betyr at man gjør kvinner til annenrangs borgere og lar dem bli drept, sier CHPs nestleder Gokce Gokcen.

Istanbuls ordfører Ekrem Imamoglu, som er en av Erdogans fremste rivaler, tvitret at vedtaket tramper på kampen som kvinner har ført i årevis.

Selv den regjeringslojale kvinneorganisasjonen Kadem, der den yngste datteren til Erdogan er visepresident, uttrykker bekymring og sier at Istanbul-konvensjonen «spilte en viktig rolle i kampen mot vold».

Vold mot kvinner og kvinnedrap er et stort problem i Tyrkia. I fjor ble 300 kvinner drept, og trenden er økende. Allerede hittil i år er 77 kvinner drept, ifølge rettighetsgruppa Vi vil stanse kvinnedrap-plattformen.

Internasjonal fordømmelse

Norge er blant mange land som reagerer på beslutningen, og Utenriksdepartementet tvitrer at Norge er dypt skuffet.

– Konvensjonen er avgjørende i vår felles kamp for å beskytte kvinner og jenter mot vold. Kvinnerettigheter er menneskerettigheter, sier UD.

Tysklands utenriksdepartement sier at vedtaket sender et negativt signal til Europa og særlig til tyrkiske kvinner, og Frankrike kaller det foruroligende.

Europarådet, som sto bak utviklingen av konvensjonen, kaller uttrekningen et enormt tilbakeslag for innsatsen for å beskytte kvinner mot vold.

Traktaten blir ansett for å være gullstandarden i den internasjonale innsatsen for å beskytte kvinner og jenter mot volden de rammes av hver dag i våre samfunn, sier Europarådets generalsekretær Marija Pejcinovic.

Powered by Labrador CMS